Lepota - Kako da duze uzivate u parfemu

Kako da parfem duze traje na Vasoj kozi? Cela mudrost je u tome kada, gde i kako ga aplicirate. Saznajte nesto vise i o cuvanju parfema.

Ako zelite da se Vas parfem zaista dugo zadrzi, izaberite onaj koji je bogat u senzualnim baznim notama. Fiksativi, ili bazne note parfema pomazu da se mirisi vezu jedan za drugi. Oni cine da miris duze traje jer veoma sporo isparavaju. U ove bazne note spadaju zemljani i zivotinjski mirisi, zacini, drvece i note kao sto su mosus, cilibar, vanila, sandalovina, mahovina i paculi (Mitsouko, Femme, Miss Dior, Shalimar, Samsara, Spellbound, Angel, Coco). Za najdugotrajnije rezultate, pogledajte nase savete.

Parfem nanosite pre oblacenja i stavljanja nakita, jer neki parfemi ostavljaju neizbrisive fleke na odeci i detaljima, narocito na sintetickim materijalima i biserima. Nanosite miris u slojevima, pocevsi sa gelom za tusiranje ili sapunom. Zatim nanesite losion ili ulje za telo, puder, pa na kraju parfem. Osvezite se parfemom jos par puta u toku dana. Naravno, pomenuti proizvodi svi treba da budu iste mirisne note. Zato Vam preporucujemo da, kada kupujete parfem, odvojite novac i za pratece proizvode.

Evo pokazatelja koliko traju odredjeni mirisi, formule i koncentracije:

Parfem (takodje poznat kao ekstrakt ili extrait) sadrzi 20-30% parfemskih ulja u alkoholu, i traje 4-6 casova.
Eau de parfum, ili parfemska voda, sadrzi 10-20 % parfemskih ulja u alkoholu i traje oko 4 sata.
Eau de cologne, ili kolonjska voda sadrzi 5% parfemskog ulja u alkoholu i traje 2-3 sata.
Eau fraiche (poznat i kao vodica ili splash) sadrzi 3 % parfemskog ulja u alkoholu i traje 1 sat.
Puderi sadrze 9% parfemskog ulja.
Kreme sadrze 8% parfemskog ulja.
Losioni sadrze 3-5% parfemskog ulja.
Mesto na koje stavljate parem je gotovo podjednako vazno, kao i vrsta mirisa koju ste odabrali. Da biste bili sigurni da ce Vam miris trajati, poslusajte sledece savete:

Utapkajte miris na tacke pulsa – unutrasnja strana rucnih zglobova, dno vrata, iza usnih skoljki, pazuh, izmedju grudi. Na ovim mestima je koza toplija, a krv je bliza povrsini, pa se parfem brze rasprsuje u vazduh. Ako zelite da Vam mirise celo telo, parfem nanesite na gleznjeve, iza kolena i na unutrasnju stranu butina.
Naprskajte cetku za kosu parfemom, pa je provucite kroz kosu nekoliko puta.
Po preporuci Coco Chanel, "Stavite parfem tamo gde zelite da Vas poljube." Odlican savet od vrlo iskusne dame! Madam Chanel je parfemisala i garderobu koju je kreirala, tako da su manekenke sirile oblake mirisa dok su koracale po pisti.
Uperite sprej ka sebi sa distance od 30 cm. A ono sto Estee Lauder savetuje, prsnite miris nekoliko centimetara od sebe, pa prodjite kroz oblak parfema.
Parfem, da bi sto duze trajao u nepromenjenom obliku obavezno treba drzati na hladnom, suvom i mracnom mestu. Kao i kod dobrih vina, jednom kada otvorite bocicu parfema, pocinje proces oksidacije. Zato zastitite parfem od toplote, vlage i svetlosti. Kupujte manja pakovanja parfema ili toaletnih voda i potrosite ih do kraja.

Parfem ce duze biti upotrebljiv i nepromenjen ako ga drzite u frizideru. Ovo bi bio odlican savet ako imate veliko pakovanje parfema, ili ste ga kupili u toplom periodu godine. Stavite bocicu u dobro zatvorenu plasticnu kesicu.

Miris cesce nanosite ako imate bledu i suvu kozu, ili ako ste izrazito emotivna osoba, jer miris brze vetri kod ovakvih osoba. Masna koza duze zadrzava parfem.

Povremeno menjajte parfeme, isprobajte nove proizvode, eksperimentisite, zabavljajte se! U suprotnom, Vas nos ce postati neosetljiv na taj jedan miris koji dugo upotrebljavate. Ako ste krenuli u kupovinu, testirajte nove mirisne note u parfimeriji, ali najvise tri za jedan dan. Ovo bi bilo najbolje ciniti ujutro, kada Vam je culo mirisa odmorno.

- hvala e-s