Lepota - Aromaterapija: za vasu bezbednost

Esencijalna ulja su visokokoncentrovane tecnosti, koje mogu biti veoma stetne ukoliko se ne koriste pazljivo. Ovaj tekst donosi vazne bezbednosne informacije.

Uvodjenje aromaterapije u Vas nacin zivota ne treba da izazove paranoju ili zabrinutost. Ukoliko esencijalna ulja tretirate kao lekove, i pratite uputstva koja slede, bicete na putu bezbednog uzivanja mnogih korisnih dejstava koja aromaterapija nudi.

Ove bezbednosne informacije nisu kompletan vodic kroz pravilno koriscenje esencijalnih ulja. Ako niste sigurni, konsultujte se sa kvalifikovanim aromaterapeutom.

Esencijalna ulja nikada ne treba koristiti nerazredjena na kozi. Postoje momenti kada iskusni korisnici aromaterapije naprave izuzetak kod ovog pravila, najcesce kada je u pitanju lavanda (lavendula officinalis), ali iskljucivo ukoliko raspolazete velikih znanjem o aromaterapiji smete da se usudite da nanesete nerazredjeno ulje direktno na kozu.

Esencijalna ulja ne smeju doci u kontakt sa ocima.

Neka ulja mogu kod odredjenih osoba izazvati alergijske reakcije. Kada prvi put koristite neko novo ulje, obavezno napravite mali test na kozi. Malu kolicinu razredjenog esencijalnog ulja utrljajte na unutrasnji deo lakta i uvezite zavojem. Sacekajte 24 casa da biste videli da li je doslo do neke nezeljene reakcije. Cak iako su odredjena ulja poznata po tome sto ne izazivaju alergijske reakcije, ovaj korak nikada ne treba preskakati. Ako neko ulje ne iritira Vas, to ne znaci da ce prijati i drugima. Vazno je da ovo uvek imate na umu.

Neka esencijalna ulja treba izbegavati u drugom stanju, u periodu dojenja ili ako patite od astme, epilepsije, visokog krvnog pritiska ili drugih tezih zdravstvenih stanja.

Manje JESTE vise. Kada koristite esencijalna ulja, upotrebite najmanju mogucu kolicinu koja je nepohodna za dobar rezultat. Na primer, ako je jedna kap ulja dovoljna za postizanje dobrog rezultata, nemojte koristiti dve kapi.

Nisu sva esencijalna ulja pogodna za upotrebu u aromaterapiji. Buhaca, crni luk, kamfor, ren, zimzelen, origano, rutvica i gorki badem, su neka od ulja koja nikada ne treba upotrebljavati.

Citrusna ulja nikada nemojte upotrebljavati pre izlaganja suncevim zracima jer su ova ulja fotosenzitivna, pa moze doci do neprijatnih reakcija.

Nikada nemojte dozvoliti detetu da upotrebljava esencijalno ulje, osim u prisustvu odaslih koji znaju kako se ulja upotrebljavaju. Vecina esencijalnih ulja ima predivan miris, a poneka (kao npr. citrusi) imaju tako primamljiv miris da biste ga prosto popili. Ali, esencijalna ulja treba tretirati kao lekove, drzati ih sto dalje od domasaja dece i drugih neupucenih osoba.

Esencijalna ulja nisu za unutrasnju upotrebu.

Esencijalna ulja su zapaljiva. Molimo Vas da ih drzite dalje od izvora vatre.

- hvala e-s