Lepota - Kako se koristi aromaterapija

Postoje brojni nacini koriscenja esencijalnih ulja zbog njihovih mirisnih ili lekovitih svojstava. Proporcije po kojima se razredjuju esencijalna ulja su samo predlog, a Vi ih mozete kreirati po sopstvenim potrebama.

NACINI KORISCENJA ESENCIJALNIH ULJA
Postoje brojni nacini koriscenja esencijalnih ulja zbog njihovih mirisnih ili lekovitih svojstava. Proporcije po kojima se razredjuju esencijalna ulja su samo predlog, a Vi ih mozete kreirati po sopstvenim potrebama.

INHALACIJA
Jednostavan nacin koriscenja esencijalnog ulja je da odvrnete poklopac bocice i duboko udisete. Ovo je vrlo efektan nacin, i mozete ga upraznjavati bilo gde i bilo kada.
Aroma isparivac ima mali rezervoar napunjen vodom i zagrevan svecom. Dodajte 6-10 kapi esencijalnog ulja vodi u cinijici aroma isparivaca. Aromaticna isparenja esencijalnih ulja se sire po prostoriji kako se voda zagreva.
Prirodni osvezivac prostorije u kojoj radite, dnevne sobe ili automobila mozete sami kreirati da biste sebi popravili raspolozenje. U 4 dl vode dodajte 50 kapi esencijalnog ulja i sipajte u flasicu sa rasprsivacem. Dobro promuckajte i poprskajte vazduh.
Takodje mozete dodati 20 kapi esencijalnog ulja u potpuri kome je ispario miris, ili napraviti svoj potpuri tako sto cete esencijalno ulje nakapati na suseno lisce, latice cveca, sisarke itd. Dobro izmesajte u plasticnoj kesi, zavezite kesu da ne izlazi vazduh i cuvajte nekoliko dana da bi suve biljke upile esencijalno ulje.

Direktna inhalacija aromaticnih isparenja moze biti korisna za brzi efekat esencijalnog ulja i pri teskocama u disanju. U ciniju vruce vode dodajte 8 kapi esencijalnog ulja i inhalirajte se nad parom duboko disuci oko 5 minuta.

KUPKA
Kupka za celo telo: Kada napunite kadu, dodajte 10-15 kapi esencijalnog ulja i promesate vodu da bi se ulje ravnomerno rasporedilo. Najbolje bi bilo da ne upotrebite sapun vec samo esencijalna ulja. Kupke su veoma efektne, jer se pored toga sto vam koza apsorbuje esencijalno ulje, u isto vreme i inhalirate.

Kupka za stopala ili ruke: U posudu u kojoj cete namociti stopala ili ruke sipajte toplu vodu i dodajte 4-5 kapi esencijalnog ulja. Promesajte da bi ravnomerno rasporedilli ulja. Uronite stopala ili ruke i opustite se.

Jacuzzi: Vodi u jacuzziju pre kupanja dodajte 3 kapi esencijalnog ulja po osobi, ili 6 kapi ukoliko se kupa samo jedna osoba.

MASAZA
Kreirajte svoje sopstveno ulje za masazu tako sto cete u 2 dl jojobinog ili bademovog ulja dodati najvise 15 kapi esencijalnog ulja. Za masiranje dece kolicina esencijalnog ulja treba da bude duplo manja. Masazno ulje se moze koristiti za masazu celog tela, ili za parcijalnu masazu.

OBLOGE
U ciniju tople ili hladne vode dodajte 6 kapi esencijanog ulja i promesajte. Umocite gazu, iscedite i stavite na predeo kome treba obloga. Vruce obloge su korisne kod muskularnih bolova ili grceva, kao i menstrualnih bolova, dok se hladne obloge koriste kod oticanja ili glavobolje.

TUSIRANJE
Nanesite 4-8 kapi esencijalnog ulja na rukavicu za tusiranje i zustro trljajte telo posle tusiranja.

KREIRAJTE SAMI SVOJ PARFEM
U 1 dl vode koji ste sipali u bocicu sa rasprsivacem dodajte 25 kapi esencijalnog ulja. Istu kolicinu ulja mozete dodati i u 1 dl bademovog ulja, i nanesite ga na telo. Uzivajte u originalnom mirisu i harmonicnim efektima u isto vreme.

- hvala e-s