Zdravlje - Sunce i zastita

Od svih stvari koje štetno utiču na vašu kožu, sunce je najopasnije. Njegovi UV zraci ne samo da stare kožu, već mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako je ozonski omotač oštećen, i njegova zaštitna uloga sve manja, na pojedinim delovima naše planete dolazi do jačeg sunčevog zračenja ili insolacije. Sunce emituje veliki spektar zraka, ali su posebno štetni ultravioletni (UVA, UVB i UVC) koji mogu biti kancerogeni. Takodje treba znati da sunce ima kumulativno dejstvo, što znači da se njegovo dejstvo vremenom taloži, i ako ta doza predje odredjenu granicu, postaje opasna. Naravno da ima i pozitivnog dejstva, jer zna se da se provitamin D koji se nalazi u koži, pod dejstvom sunčevih zraka pretvara u vitamin D koji je neophodan za rast, i ako ga nema dovoljno dolazi do rahitisa.

Medjutim, u svemu, pa i u sunčanju treba biti umeren. Sunce je posebno rizično za decu, jer deca imaju tanju kožu sa manje pigmenta, a posebno su osetljiva pegava deca svetlije puti i kose. Budite pažljivi i kada je oblačno, jer ultraljubičasti zraci prodiru kroz oblake, pa možete izgoreti a da to i ne osetite.

Možda mislite da ste u vodi zaštićeni? Onda ste u velikoj zabludi jer se sunčevi zraci prelamaju i prolaze čak i kroz vodu. Ono što treba takodje imati na umu je da se sunčevi zraci odbijaju od površine vode, snega, izloga, i tako pojačavaju svoje dejstvo, stoga je zaštita kože veoma bitna stvar, bez obzira na stanje vaše kože, ili eventualnu starost.

Zbog veoma štetnog dejstva, sunce je najbolje izbegavati u periodu izmedju 11 i 17 časova, medjutim, kako niko od nas ne može svoje obaveze da podredi sunčanim intervalima, najbolje je u svakodnevnoj zaštiti koristiti kreme sa potpunom zaštitom (od UVA zraka, koji izazivaju starenje kože, i od UVB zraka, koji izazivaju opekotine i rak kože), a u današnje vreme možete koristiti i šminku koja sadrži odgovarajući zaštitni faktor.

Naime, ako vam je inače potrebno 15 minuta da pocrvenite, krema sa zaštitnim faktorom 20, omogućiće vam da na suncu ostanete čitavih 5 sati da bi se to desilo. Ukoliko ste na moru ili često boravite u vodi, koristite vodootporne kreme, čime bi vaše telo bilo zaštićeno 40 i više minuta u vodi, ili nakon kupanja ponovo nanesite zaštitnu kremu. Leti je koža uvek žedna, jer joj topao vazduh, sunce i vetar oduzimaju rezerve vode, što dovodi do dehidracije, zatezanja kože i veoma neprijatnog osećaja. Ovo se može izbeći ukoliko tokom dana pijete dosta tečnosti, a možete početi već ujutru, tako što ćete na prazan stomak popiti čašu vode ili soka, a do večeri još najmanje dva litra. Ako ste ipak bili previše izloženi, nakon sunčanja nanesite na kožu hidrantnu kremu, ili posebne kreme koje sadrže dosta aloe vera, što će vašoj koži pomoći da se rehidrira i brzo povrati svežinu.

Ono što vas još može zadesiti jeste i alergija na sunce koju ćete lako prepoznati po crvenom osipu na koži, i neugodnom peckanju, obično u području dekoltea, ili ruku, jer su ti delovi najviše izloženi suncu. Možda ovu pojavu ne možete izbeći, ukoliko ne želite da se klonite sunca, ali je svakako možete ublažiti zdravom ishranom sa mnogo voća i povrća, jer sadrže dosta vitamina, a osim toga dobro je preventivno piti i šumeći kalcijum.

Nakon svega ovoga, nemojte se uplašiti, sunce i dalje ima svojih dobrih strana, koje treba iskoristiti, ali ne po svaku cenu. Sunčajte se, ali nikako izmedju 11 i 17 časova, jer je tada sunce najjače, obavezno koristite kreme i losione za zaštitu od sunca, a možete ih upotpuniti i kremama koje se koriste nakon sunčanja da bi ublažili negativno dejstvo sunčevih zraka, nosite šešire, široku, ležernu odeću, i na kraju, što je najbitnije, pijte što više tečnosti, pa i onda kada niste žedni, jer je žedj znak da ste već zakasnili.

- hvala e-s