Zdravlje - Prehrana po krvnim grupama

Prehrana po krvnim grupama temelji se na načelu da krvna grupa – 0, A, B ili AB određuje sposobnost organizma da apsorbira pojedine nutrijente i na taj se način bori s bolestima, stresom...
Znači, po ovoj teoriji, da biste se zdravo hranili, trebate samo uzeti u obzir tipična obilježja i osobine svoje krvne grupe.

KRVNA GRUPA A

- Osobe sa krvnom grupom A trebale bi konzumirati veće količine namirnica biljnog podrijetla: povrća, leće, soje, graha, cjelovitih žitarica. Bobičasto voće i šljive također su preporučljive, a dozvoljena je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda.
- Iz prehrane bi trebali eliminirati sve mesne proizvode, punomasne mliječne proizvode, paprike, rajčice, tropsko voće i citruse.
- Veoma su osjetljive na mlijeko, koje bi trebale izbjegavati. No, s druge strane, zbog smanjene konzumacije mlijeka morale bi obratiti pažnju na to da na neki drugi način unesu u organizam adekvatne količine kalcija, željeza i vitamina B12.

KRVNA GRUPA B

- Osobama sa krvnom grupom B dozvoljena je najveća prehrambena raznolikost. Slobodni su konzumirati ribu, perad, janjetinu, govedinu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća.
- Trebali bi ograničiti unos govedine, pšenice, raži, rajčica i kukuruza.
- U potpunosti bi trebali izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu.

KRVNA GRUPA O

- Za osobe s krvnom grupom 0 adekvatna je prehrana koja sadrži puno mesa. Znači, energiju bi trebale dobivati većim dijelom iz bjelančevina životinjskoga podrijetla.
- Osobe s tom krvnom grupom ne podnose dobro gluten (netopivu bjelančevinu) koji se u nalazi u žitaricama i zbog toga bi ih trebale izbjegavati.
- Krvna grupa 0 najraširenija je krvna grupa u svijetu, u ljudskoj je populaciji zastupljena oko 40%.

KRVNA GRUPA AB

- To je najmlađa krvna grupa, ujedno i vrlo rijetka. Ima je oko 5% ljudi, a stara je oko 1000 godina. Ona je rezultat miješanja naroda i plemena krvnih grupa A i B.
- Osobe s krvnom grupom AB također mogu jesti sve vrste hrane, ali je moraju pažljivo kombinirati, jer u većini slučajeva imaju veoma osjetljiv probavni sustav.
- Budući da u sebi ujedinjuju osobine krvnih grupa A i B, za njih dolazi u obzir samo ravnomjerna mješovita hrana. Osobe sa krvnom grupom AB mogu jesti janjetinu, puretinu, mliječne proizvode, jaja, rižu, tofu, šljive, trešnje...
- Trebaju ograničiti unos govedine, pšenice, kukuruza, tropskog voća, naranči i banana.
- Izbjegavati dimljeno meso.

- hvala sara