Zdravlje - Riđuvelak

Od pšeničnog zrna se može napraviti i riđuvelak napitak koga bije glas da je svojevrsan "podmlađivač". Za njegovu pripremu potrebna vam je tegla (one čija je zapremina oko 1l su najpogodnije), parče gaze i gumica za povezivanje. Dakle, uzmite šolju pšenice (mekše vrste su bolje), dobro je operite, i stavite u teglu. Sipajte tri šolje vode, stavite gazu preko otvora, povežite gumicom i ostavite da stoji 48 sati. Nakon toga odlijte tečnost u prikladan sud (zgodne su flaše tamne boje). Dobijena tečnost zove se riđuvelak i nastala je fermentacijom pšenice u vodi. Riđuvelak je izuzetno bogat vitaminima, pijte ga umesto vode i koristite za pripremanje jela koja se ne kuvaju ili vrlo kratko kuvaju. Može da stoji 2-3 dana u frižideru.

Napomena: Kada prvi put odlijete riđuvelak, u teglu sa nabubrelom pšenicom možete ponovo sipati 3 šolje vode, stavite gazu preko i ostaviti da se fermentiše, ali ovoga puta 24 sata. Ponovo ocedite dobijeni riđuvelak i ponovite ceo proces fermentacije još jednom, a nakon toga zrna pšenice bacite.

Ako vam se ukus ovoga napitka ne dopada (podseća na razblaženu bozu) možete dodati malo meda i limuna i napraviti limunadu.

- hvala e-s