Zdravlje - Kazanova je jeo jaja i kamenice

Hrana sigurno utice na seksualnost svojim hemijskim sastojcima. Svadbeni jelovnici sirom sveta, kao deo zenidbenih ceremonija, sadrze neke obavezne sastojke, za koje se cvrsto veruje da ce pomoci u prvoj bracnoj noci, a nece biti naodmet ni ostalim svatovima. Zasto su i jaja na tom jelovniku? Zasto je Kazanova uoci svojih bravura jeo po 50 kamenica i hrpu jaja? Kako je, uz prisustvo svedoka, utvrdjeno da on moze ono sto vecina ne moze, trazila se uzrocna veza izmedju nekih namirnica i potencije.

Analizom sperme ustanovljeno je da u njoj ima mnogo cinka, a nedostatak ili potpuni manjak tog elementa uzrokuje smetnje ili gubitak potencije. Jaje sadrzi cink, kojeg cesto nema u svakodnevnim namirnicama, jer su ga izgubile rafinisanjem (belo brasno, secer, pirinac ...). Ustanovilo se i da zumance, tradicionalni afrodizijak, sadrzi folnu kiselinu, B6 i B12, vazne cinioce u oslobadjanju histamina. A bez histamina nema ni potencije ni orgazma, pa je time jaje dobilo jos jednu zadovoljstinu.

U jajima se nalaze i dve esencijalne aminokiseline - fenilalanin i tirozin, vazan gradjevinski materijal za proizvodnju neuroprenosnika (hemijske supstance u mozgu i nervnom sistemu). Jedan od njih, norepinefrin deluje na ucenje, pamcenje, ali i seksualno ponasanje - pa eto jos jedne tvrdnje u korist jaja.

Jaje je celina, koja se ponasa drugacije nego svaki od njezinih delova. Prisutnost lipida u zumancu, na primer, pomaze iskoristavanje belancevina iz jaja. Nema razloga da taj savet ne prihvatimo, uz upozorenje - najvise 3 do 4 jaja nedeljno!

- hvala e-s