Zdravlje - Domace seksualno vaspitanje

Nisu se jos stisale bure protesta puritanski nastrojenog dela planete oko uvodjenja predmeta seksualnog obrazovanja u nastavu osnovnog skolovanja, a strucnjaci - psiholozi, lekari, socijalni radnici, pozurili su da dodaju: prva znanja o seksu ne bi trebalo da daje skola. Seksualno vaspitanje treba da pocne vec u okviru kuce i porodice.
Neophodno je da roditelji budu prirodni i da imaju mnogo razumevanja za dete. Ukoliko ono oseti da mamu i tatu sme sve da pita, bez straha od poznatog odgovora: "to su stvari za odrasle", ili "jos si zelen da bi mogao to da razumes", radije ce informaciti traziti u kuci, nego van nje.
Da li je onda, neophodna nastava seksualnog vaspitanja u skolama? Pedagozi i psiholozi misle da skola treba da ostane na nivou naucne informacije. Skola treba da saradjuje sa roditeljima, ili da im pomaze ukoliko sami ne mogu da se snadju, da bi deci rastumacili proces dolaska na svet novog bica.

Iskreni odgovori
Strucnjaic se zalazu i za "porodicnu kampanju pripreme starijeg deteta za rodjenje nove bebe". U osnovi, neizbezno pitanje "odakle dolazi beba", postavice se, pre ili kasnije. Zato, od deteta ne treba nista kriti. Ono treba da ucestvuje u kupovini opreme za brata ili sestru, jer ce jedino tako prihvatiti radjanje kao prirodni zavrsetak price koja je trajala nekoliko meseci.
Psiholozi smatraju da deca bez psihickih barijera i seksualnih kompleksa mogu da odrastu samo u onom porodicnom ambijentu u kome roditelji nemaju tabua i seksualnom vaspitanju pristupaju kao i svakom drugom pitanju.
Ne postoji najbolje doba za takva objasnjenja. Seksualno vaspitanje stice se od rodjenja, postepeno, kako dete raste. Vazno je da roditelji nisu sputani predrasudama i da ne osecaju lazni stid. Ako u porodici zive dva deteta razlicitog pola, ona treba da budu u istoj sobi, i da se zajedno kupaju. Njihova pitanja o polovima bice spontana i bez zlobe. Isto tako cisti treba da budu odgovori roditelja.

Izvor: "Zena i dom"

- hvala e-s