Glavna jela i predjela - Pasulj

***I nacin:***

300 g bijelog pasulja (tetovca)
1 - 2 glavice crvenog luka
par listova celera
dve - tri sargarepe
paprika
2 - 3 cena belog luka
dimljeno meso (rebarca, slanina, šunka, kobasice i/ili neko drugo dimljeno meso)
brašno
mlevena paprika
so, biber, vegeta

Pripremanje: 300 g bijelog pasulja (tetovca) staviti u vodu preko noći da nabubri. Ujutro naliti novu vodu i staviti da provri, procediti.
U ocedjen pasulj uliti vruću, iseckati jednu do dve glavice crvenog luka, dve stabljike celera, dve - tri sargarepe, papriku, dva - tri čena belog luka, dimljeno meso (rebarca, slanina, šunka, kobasice ili neko drugo dimljeno meso), so, biber i malo vegete. Kuvati.
U tiganj staviti ulje i zagrejati. Dodati jednu do dve kasike brašnja, popržiti, i staviti jednu do dve kasike mlevene crvene paprike. Ugasiti vatru i odmah posipati zapršku u kipući pasulj.
Kuvati još par minuta i poslužiti vrelo.

***II nacin:***

Za 4 osobe za jedan obrok dovoljno je 1/4 kg pasulja. Preporucuje se samo beli tetovac pasulj, "kralj" svih pasulja. Pasulj se potopi uvece u vodu da omeksa. Sutradan voda se odlije i potom pasulj opere novom vodom. I ova voda se prospe. Pasulj se unese u serpu ili lonac i prelije vodom tako da ga voda pokrije. Ukljuci se ringla i posle 15 minuta od prokljucavanja voda se prolije i ponovo nalije novom vodom. Sada se dodaju 2 glavice sitno iseckanog crnog luka, 1 zelena slatka paprika(ako je na raspolaganju). Ako se predvidja dodatak suvog mesa (susena svinjska rebarca) treba ih pre stavljanja u pasulj prokuvati da omeknu. Ako su u pitanju mekane kobasice ("kranjska" kobasica) mogu se staviti u pasulj na polovini kuvanja. Susene tvrde kobasice takodje treba predhodno omeksati posebim kuvanjem pre stavljanja u pasulj. Moguca je varijanta i bez mesnih dodataka. Kuvati na blagoj vatri 1-2 sata da pasulj omekne. Vreme kuvanja mnogo zavisi od kvaliteta pasulja i starosti. Po zavrsetku kuvanja pravi se preliv. Iz skuvanog pasulja odvade se 2-3 kasike, uliju u posudicu ili tanjiric i to se dobro izgnjeci. Kada postane kasasto ulije se 50 gr. zagrejanog ulja i aleve paprike,sve to malo proprzi i time prelije pasulj. Umesati preliv u pasulj malo prokuvati i skinuti sa vatre.

- hvala lola