Lepota - Moderno sminkanje

Sta prvo pogledate na nekom kad se upoznate? Zna se! Oci su te koje otkrivaju licnost i na prvi pogled dosta govore o osobi. Zato im treba posvetiti puno paznje, analizirati ih i odrediti kakva im sminka najvise odgovara. Treba ih i korigovati - smanjiti, povecati, suziti, ili prosiriti. A za to ce najbolje posluziti senke raznih tonova i gustina.
Senkama se postizu fantasticni efekti - daju pogledu ostrinu ili toplinu, razdraganost i vedrinu ili misticnost. Nijansiranje ide uglavnom od najtamnijeg do najsvetlijeg, ali opet, u zavisnosti od efekta koji zelite da izazovete, mogu se koristiti i obrnuto. A boje? Naravno, tonovi se odredjuju prema boji ociju, tena, kose i odece.
Trenutno su popularne dve vrste zena - one koje deluju misticno i one koje imaju romanticni izazov. Dakle, ako zelite da docarate izgled ove prve koristite i ajlajnere. Da, bas one koji su se koristili i pre dve decenije! Romanticnoj zeni odgovara i takva sminka - prozirna, sa blagim nanosima senki i pudera i diskretnim ruzevima.
Aktuelan nacin sminkanja nije trenutna moda, jer su oci uvek najvaznije posto su najprivlacniji deo lica. Zato je i potrebno malo vise naglasiti ih dekorativnom kozmetikom kojom cete istaci njihovu lepotu, a vesto, ukoliko je potrebno, otkloniti neke nedostatke. Senke, tusevi, maskare i dr. moraju biti od dobrog kvaliteta, kao i sredstvo za otklanjanje sminke i negu ociju.
Ako su vam oci suvise male, podignite liniju obrva sto je moguce vise, depilirajuci ih odozdo. Oko podvucite ajlajnerom, citavom njegovom duzinom i produzite liniju trepavica. Senku za kapke stavite blizu krajeva obrva, pa i izvan njih.
Ako su vam oci suvise blizu jedno drugom, razmaknite obrve depiliranjem njihove sredine. Naglasite osnovu spoljne polovine kapka zadebljavanjem linije ajlajnera. Senku nanesite pored trepavica prema slepoocnicama. Stavite maskaru cetkajuci trepavice prema krajevima ociju.
Ako imate isuvise razmaknute oci, gornji kapak podvucite ajlajnerom ne razvlaceci ga u polje i podvucite unutrasnji vrh prema nosu. Stavite tamnu sminku na kapke, a gornji kapak osencite prema nosu. Osnova obrva treba da bude podvucena krejonom da bi se obrve priblizile.
Ako imate izbocene oci treba da koristite mat senke.

- hvala e-s