Lepota - Aromaterapija: saveti za pocetnike

Evo nekoliko saveta za sve one koji zele da nauce nesto o aromaterapiji…

NE: Nemojte kupovati parfemska ulja (perfume oils, ili fragrance oils), jer se ova ulja razlikuju od esencijalnih po tome sto nemaju terapeutska svojstva. Cak iako nameravate da koristite aromaterapiju iz ciste zabave i uzitka u mirisima, esencijalna ulja nude mnogo toga korisnog ako se udisu. Ova korisna svojstva ne nalazimo u parfemskim uljima.

NE: Nemojte kupovati esencijalna ulja sa kapaljkom od gume i stakla, jer ce ova visokokoncentrovana ulja pretvoriti gumu u plastiku i na taj nacin pokvariti ulje.

DA: Informisite se sto vise o aromaterpiji. Postoje vazna saznanja vezana za bezbednost prilikom upotrebe esencijalnih ulja.

DA: Budite obazrivi prilikom kupovine esencijalnog ulja. Kvalitet ovih ulja varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Moze se cak dogoditi da neka firma lazno tvrdi da su ulja koje proizvodi nerazredjena i cista.

DA: Naucite da razlikujete ulja. Anis, lavanda, lovor, kedrovina i eukaliptus su primeri uobicajenih naziva biljaka koja se koriste za proizvodnju esencijalnih ulja. Ali, postoje razlike i varijacije svake od navedenih biljaka. Da bi se ove varijante razlikovale, obicno je vazno da se zna njihov botanicki (latinski) naziv. Na primer, dva razlicita ulja su poznata pod nazivom “Lovorovo esencijalno ulje”, ali ipak se prave od dve razlicite biljke. Svojstva i mirisi ovih ulja su razliciti, kao i njihove cene. Zato je bitno obratiti paznju na njihova botanicka imena. U navedenom primeru, botanicki nazivi ove dve biljke bi bili Pimenta racemosa i Laurus nobilis.

DA: Pri odabiru esencijalnog ulja, mozda ce Vam biti od koristi da pogledate iz koje zemlje potice proizvod. Prodavci bi svakako trebalo da istaknu botanicka imena i zemlju porekla ulja koje prodaju. Informisite se i na koji nacin se do biljaka koriscenih za ekstrakciju doslo: da li su biljke organskog porekla, divlje ili gajene.

NE: Nije pozeljno da kupujete ulja na ulicnim vasarima, tezgama ili drugim privremenim manifestacijama. To ne znaci da su sva ova ulja sumnjivog kvaliteta, vec da bi pocetnici trebalo da kupuju u proverenim prodavnicama dok ne nauce kako da ocene kvalitet ulja.

DA: Cuvajte ulja u tamnim staklenim posudama (braon ili kobalt plavim), i na hladnom, tamnom mestu.

DA: Narocito vodite racuna o svim bezbednosnim upozorenjima na bocici ulja. Ovo je od velikog znacaja posebno ako imate zdravstvenih problema, ili ste u drugom stanju.

Neka Aromaterapija postane uzitak u Vasem zivotu!

- hvala e-s