Lepota - Cuvanje esencijalnih ulja

Kako da pravilno cuvate esencijalna ulja i produzite njihova terapeutska svojstva.

Esencijalna ulja, apsoluti i CO2 ulja se za individualnu upotrebu prodaju u veoma malim bocicama, najcesce od 5 ml, 10 ml ili 15 ml. Skupa ulja se obicno mogu naci u pakovanju od 2 ml.

Iako esencijalna ulja ne mogu da se pokvare, tj. da uzegnu, ipak vremenom mogu da izgube svoja terapeutska svojstva. Ulja citrusa mogu da oksidisu, pocinju da gube aromu i lekovite osobine. Ne gube sva ulja na svojoj vrednosti. Neka ulja vremenom cak dobijaju na kvalitetu, kao sto su paculi ili sandalovina.

Da biste izbegli propadanje i zastitili aromaticna i lekovita svojstva svojih ulja, idealno bi bilo da ih cuvate u staklenim bocicama u boji cilibara, ili kobalt plavoj. Flase od plavog stakla su obicno nesto skuplje. Tamna boja stakla stiti ulja od sunceve svetlosti koja ubrzava propadanje. Izbegavajte kupovinu esencijalnih ulja u providnim flasama. Esencijalno ulje u plasticnoj ambalazi je potpuno nezamislivo. Neki prodavci nude esencijalna ulja u aluminijumskim bocicama. Smatra se da je ovakva ambalaza prihvatljiva ukoliko je oblozena sa unutrasnje strane. Takodje izbegavajte kupovinu ulja u flasicama sa gumenom kapaljkom, ili sa gumenim delom kapaljke.

Esencijalna ulja treba cuvati na hladnom i tamnom mestu. Lepo izgledaju drvene kutije koje mozete po svom ukusu ukrasiti i u njima cuvati svoja esencijalna ulja.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu esencijalnih ulja, nudimo Vam korisne savete u tekstu ‘Kupovina esencijalnih ulja’.

- hvala e-s