Lepota - Aromaterapija: nacini koriscenja esencijalnih ulja

Postoje brojni nacini koriscenja esencijalnih ulja zbog njihovih mirisnih ili lekovitih svojstava. Izaberite metod koji Vam najvise odgovara.

INHALACIJA
Inhalacija je dobar vid koriscenja esencijalnog ulja, pogodan za sve osim za astmaticare. Korisne su kod oboljenja disajnih puteva, prehlada, kaslja, bolesti sinusa. Inhalacija uspesno moze otkloniti glavobolju.
Jednostavan nacin koriscenja esencijalnog ulja je da odvrnete poklopac bocice i duboko udisete. Ovo je vrlo efektan nacin, i mozete ga upraznjavati bilo gde i bilo kada. Aroma isparivac ima mali rezervoar napunjen vodom i zagrevan svecom. Dodajte 6-10 kapi esencijalnog ulja vodi u cinijici aroma isparivaca. Aromaticna isparenja esencijalnih ulja se sire po prostoriji kako se voda zagreva. Ovo je najpopularniji nacin koriscenja esencijalnih ulja.
Prirodni osvezivac prostorije u kojoj radite, dnevne sobe ili automobila mozete sami kreirati da biste sebi popravili raspolozenje. U 4 dl vode dodajte 50 kapi esencijalnog ulja i sipajte u flasicu sa rasprsivacem. Dobro promuckajte i poprskajte vazduh.
Takodje mozete dodati 20 kapi esencijalnog ulja u potpuri kome je ispario miris, ili napraviti svoj potpuri tako sto cete esencijalno ulje nakapati na suseno lisce, latice cveca, sisarke itd. Dobro izmesajte u plasticnoj kesi, zavezite kesu da ne izlazi vazduh i cuvajte nekoliko dana da bi suve biljke upile esencijalno ulje.
Direktna inhalacija aromaticnih isparenja moze biti korisna za brzi efekat esencijalnog ulja i pri teskocama u disanju. U ciniju vruce vode dodajte 8 kapi esencijalnog ulja i inhalirajte se nad parom duboko disuci oko 10 minuta. Prilikom inhalacije drzite ci zatvorene.

KUPKA
Aromaticna kupka pomaze kod bolova u misicima, kod problema sa kozom i cirkulacijom, kod istegnutih tetiva, moze otkloniti nesanicu i umor. Kupka deluje umirujuce ili stimulativno, u zavisnosti od esencijalnih ulja koje upotrebljavate. Kod pripremanja pomesajte preporucenu kolicinu esencijalnog ulja sa malo meda ili slatke pavlake, pa mesavinu sipajte u pripremljenu vodu za kupanje. Ulja se ne mesaju sa vodom, pa im je potrebno dodati neki emulgator, a med I slatka pavlaka odlicno obavljaju tu funkciju.
Kupka za celo telo: Kada napunite kadu, dodajte 10-15 kapi esencijalnog ulja sa medom i promesate vodu da bi se ulje ravnomerno rasporedilo. Najbolje bi bilo da ne upotrebite sapun vec samo esencijalna ulja. Kupke su veoma efektne, jer se pored toga sto vam koza apsorbuje esencijalno ulje, u isto vreme i inhalirate.
Kupka za stopala ili ruke: U posudu u kojoj cete namociti stopala ili ruke sipajte toplu vodu i dodajte 4-5 kapi esencijalnog ulja sa slatkom pavlakom. Promesajte da bi ravnomerno rasporedilli ulja. Uronite stopala ili ruke i opustite se.
Jacuzzi: Vodi u jacuzziju pre kupanja dodajte 3 kapi esencijalnog ulja po osobi, ili 6 kapi ukoliko se kupa samo jedna osoba.

MASAZA
Masaza je najdelotvorniji metod aromaterapije jer najbrze donosi rezultate. Tokom masiranja, ulje najpotpunije prodire u kozu i telo putem krvotoka i limfnog sistema. Kada mikro-cestice esencijalnog ulja dodju u kontakt sa nervnim zavrsecima u kozi, dolazi do trenutne reakcije nervnog sistema. Kao rezultat, dolazi do opustanja.
Kreirajte svoje sopstveno ulje za masazu tako sto cete u 10 ml jojobinog ili bademovog ulja (ili nekog drugog noseceg ulja) dodati najvise 5 kapi esencijalnog ulja. Za masiranje dece kolicina esencijalnog ulja treba da bude duplo manja. Masazno ulje se moze koristiti za masazu celog tela, ili za parcijalnu masazu.

OBLOGE
Obloge, ili aromakomprese mogu ublaziti probleme sa kozom, bolove u misicima i zglobovima.
U ciniju tople ili hladne vode dodajte 6 kapi esencijanog ulja i promesajte. Umocite gazu, iscedite i stavite na zeljeno mesto. Preko ove obloge umotajte suvi peskir, i drzite sat-dva.
Vruce obloge su korisne kod upaljene besike, muskularnih bolova ili grceva, kao i menstrualnih bolova, dok se hladne obloge koriste kod oticanja, opekotina, svezih uganuca ili glavobolje.

ISPIRANJE USTA I GRLA
Ovaj metod upotrebljavamo kada zelimo da ublazimo upalu sluzokoze usta i grla.
U casu vode dodaju se dve kapi esencijalnog ulja, a zatim se grgoce. Pre svakog uzimanja vode u usta, rastvor dobro promesajte. Obavezno ispljunite.

KREIRAJTE SAMI SVOJ PARFEM
1 dl vode koji ste sipali u bocicu sa rasprsivacem dodajte 25 kapi esencijalnog ulja. Istu kolicinu ulja mozete dodati i u 1 dl bademovog ulja, dobro promuckajte i nanesite ga na telo. Uzivajte u originalnom mirisu i harmonicnim efektima u isto vreme.

KOZMETICKA SREDSTVA
Oplemenite svoje kozmeticke preparate tako sto cete u kremu, sampon ili losion posle brijanja dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja. Takodje, posle pranja kose, isperite je vodom u koju ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja.

- hvala e-s