Lepota - Sta treba znati o maskama

Maske za lice, bilo da je koza umorna, necista ili su na njoj vec pocele da se zapazaju bore, postale su neophodan deo dodatka nege, i to ne samo zahvaljujuci jednostavnoj upotrebi, vec, pre svega, zbog ucinka koji je vidljiv i posle prve upotrebe.
U odnosu na kremove, maske sadrze cak i do pet puta vise vrednih sastojaka, ali drugacije deluju: dok kremovi prvenstveno podsticu funkciju koze, neguju je i stite, maske je brzo i vrlo efikasno osvezavaju. Zato je upravo i vazno uvek imati na umu da maska ne moze da zameni redovnu, uobicajenu negu, vec samo predstavlja njenu vrlo delotvornu dopunu.
Dejstvo maske je uvek zasnovano na istom principu: sloj maske koja se nanosi na kozu za kratko vreme je cvrsto pokriva, sto dovodi do pojacanog protoka krvi, a istovremeno sprecava da vec postojeca vlaga iz koze ispari. I jedno i drugo doprinosi da koza postane ruzicasta i glatka, a ovo dejstvo je najjace izrazeno kod maski koje na licu treba da se sasvim osuse.

Vazna pravila: Pre stavljanja bilo koje maske, koza se mora brizljivo ocistiti. Posto maska za negu ima jace dejstvo, poreporucuje se da se pre stavljanja ovakve maske, a posle ciscenja na uobicajen nacin, primeni piling kako bi se omogucilo kozi da sto bolje upije vodene sastojke. Inace, za sve maske vazi pravilo da uvek brizljivo treba prouciti upustvo za upotrebu i pridrzavati ga se, ali naglasavam da treba voditi racuna o sledecem:
1. Prilikom nanosenja maski za kozu, predeo oko ociju uvek treba ostaviti slobodan. Izuzetak su hidrantne kreme koje se mogu naneti i na ovaj osetljivi deo koze.
2. Masku uvek treba nanositi i na vrati i dekolte. Ovo se odnosi i na hidrantne kreme i na maske za negu.
3. Maske koje se na kozi suse posle propisanog vremena isprati mlakom vodom. Izuzetak su neke piling maske koje, kad se osuse treba sa koze oljustiti.
5. Hidrantne i maske za negu obicno se stavljaju jednom nedeljno, a ako je koza masna i cesce. Piling se primenjuje najvise jednom nedeljno, a kod masne koze moze se primeniti i cesce. Efektne maske treba koristiti najvise jedanput nedeljno.

Vrste maski:

PILINGOM se sa koze uklanja orozali sloj sto se normalnim ciscenjem ne moze uciniti. Preporucuje se kod masne koze i one sa prosirenim porama jer takva koza posle pilinga postaje finija i cistija.

HIDRANTNE MASKE kozi dodaju vlaznost, a istovremeno sprecavaju da ispari ona vlaga koja se u njoj nalazi. I po nekoliko sati posle stavljanja ove maske koza ostaje glatka i ima lepsu boju. Hidrantne maske se preporucuju svim vrstama koze.

MASKE ZA NEGU, pored masnoce i vlage sadrzi i sastojke koji kozu umiruju, zatezu, podsticu njenu funkciju i dejstvo preparata za negu koji se vec koriste. Upravo zato, prilikom izbora ovakve maske mora se strogo voditi racuna o vrsti i potrebama koze. Naime, maska koja ce osveziti masnu kozu na suvoj cesto moze izazvati crvenilo, svrab, itd.

EFEKTNE MASKE, kojih trenutno nema na Jugoslovenskom trzistu, obicno se prave u obliku pene i potpuno zasluzeno nose svoje ime. Idealne su upravo kada je potrebno da se koza, posle napornog dana, brzo osvezi. Ustvari, ovakve maske, u odnosu na druge vrste, sadrze najmanje visoko vrednih sastojaka. Njihovo dejstvo je upravo zasnovano na tome da blagim budjenjem gornjeg sloja koze, za nekoliko sledecih sati nestanu cak i najsitnije bore. Ali, ma kako to primamljivo zvucalo, ne treba ih suvise cesto upotrebljavati, vec samo kada je zaista neophodno. Naime, usled cestog budjenja, pod dejstvom efektne maske, koza gubi prirodnu cvrstinu i vremenom ce se sve brze opustati i izgledati umorna.

MASKE KOJE SE MOGU NACI U JUGOSLAVIJI

HIDROFIL - piling maska
GRASA - piling maska za mlade
SAMANTA - za zrelu kozu
IVA - medena maska za sve vrste koze
RUZINA MASKA ZA MLADE SA MEDOM
INBLUE - za normalnu suvu kozu
VITAMOL - za suvu i osetljivu kozu

- hvala e-s