Lepota - Metode dobijanja esencijalnih ulja

Ovaj tekst Vam nudi osnovne informacije o nacinima dobijanja esencijalnih ulja.

Postoje cetiri osnovna metoda izdvajanja esencijalnih ulja iz biljaka:

- destilacija,
- ekstrakcija uz pomoc rastvaraca i
- ekspresija, tj. cedjenje pod pritiskom
- CO2 metod.

DESTILACIJA
Destilacija je metod koji se koristi za izdvajanje esencijalnih ulja onih biljaka koje se ne mogu ostetiti toplotom. Ovaj metod se koristi vec vekovima. Destilacija se vrsi pomocu vode ili pomocu vodene pare, sto je danas cesci metod. U nekim slucajevima se obe metode koriste zajedno.

Destilacija uz pomoc pare znaci da se para pod visokim pritiskom iz bojlera putem cevi sprovodi u destilacioni kotao. Kod destilacije vodom, destilacioni kotao se puni vodom koja se zagreva do kljucanja i pretvara u paru. U oba slucaja, para prolazi kroz sud u kome se nalaze biljke koje zelimo da iscedimo. U ovoj fazi, para se mesa sa cesticama esencijalnog ulja biljke, zatim prolazi kroz sistem hladjenja i prelazi u manji sud, u kome se ulje i voda razdvajaju zahvaljujuci njihovoj razlicitoj gustini.

EKSTRAKCIJA UZ POMOC RASTVARACA
Ponekad metod destilacije ne moze da izdvoji dovoljnu kolicinu ulja iz biljke, ili moze da osteti dragoceno esencijalno ulje. U ovakvim slucajevima se koristi metod ekstrakcije uz pomoc rastvaraca. Ovo je veoma kompleksan metod, koji zahteva veliko tehnolosko znanje i vestinu. Nacesce upotrebljavani rastvarac je petrol-etar.

Prva faza ekstrakcije ukljucuje i komplikovani niz ekstraktora koji stvaraju mesavinu mirisnih materijala zajedno sa prirodnim biljnim voskom, poznatijim kao ‘zgusnjivac’. U sledecoj fazi, ova mesavina se vise puta pere u toplom alkoholu da bi se dobila najkoncentrisanija forma prirodnog parfema, poznatija kao apsolut. Vise o apsolutima citajte u nasem tekstu ‘Sta su apsoluti”.

EKSPRESIJA (CEDJENJE POD PRITISKOM)
Ovaj metod se uglavnom koristi za dobijanje citrusnih esencija iz kore limuna, pomorandze, mandarine i bergamota.

Kora citrusa se lomi presovanjem, iscedjena tecnost se zatim apsorbuje u sundjere, iz kojih se zatim cedi.

CO2 METOD
Ovo je metod pogodan za cedjenje ulja iz kostica i ljuski biljaka u koje se uvodi ugljen-dioksid pod pritiskom, dok se gas ne pretvori u tecnost. Tecni ugljen-dioksid se ponasa kao razredjivac sastojaka biljke, tako da se esencijalno ulje pod ovakvim uslovima rastvori u tecnom ugljen-dioksidu. Nakon toga, CO2 se ponovo vraca u prirodnu presurizaciju, ponovo postaje gasovit i isparava, a ono sto ostane je cisto esencijalno ulje.

- hvala e-s