Lepota - Nocne kreme

Moze li vas kozmeticka krema preko noci pretvoriti u lepoticu? Da verujete u ono sto propoveda kozmeticka industrija, nikad ne biste legli bez nocne kreme na licu. Verovatnije je, medjutim, da ste skeptik. Prema nekim statistikama, tek dvadesetak posto zena koristi nocnu kremu. Je li moguce da velika vecina zena olako propusta osam sati vrhunske nege, obnove i revitalizacije koze? Je li to kratko nanosenje kreme na lice pre sna doista izvor mladosti ili tek dobro plasirana marketinska bajka?
S fizioloskog stajalista, ako zelite pocastiti kozu necim dobrim, onda bi to trebalo biti nocu. Tada se naime koza jace obnavlja nego danju - celije se dele i stvara se kolagen. Nocu se koza bolje opskrbljuje vodom jer mirujemo i ne gubimo tecnost. Stoga je noc pravo vreme da se koza ovlazi dobrim sastojcima.
Postoji i niz prakticnih razloga za nocnu negu. Naime, mnoge su nocne kreme bogate uljima sto je odlicno za suvu kozu, ali nikako ne ide sa dnevnim make-upom. Osim toga, u snu se manje micemo pa je koza duze jednakomerno prekrivena dobrim sastojcima koje onda moze upiti. A kako nocu kozi ne trebaju faktori za zastitu od sunca, to je pravi cas da joj priustite druge hranjive dodatke.

SASTOJCI NOCNIH KREMA
*Ovlazivaci - Vecina nocnih krema prepuna je emolijenata (razna ulja i omeksivaci) i ovlazivaca (glicerin). Emolijenti daju kozi mekocu, glatkost i elasticnost, dok ovlazivaci povecavaju sadrzaj vode u kozi jer vezu na sebe dodatnu vlagu.

*AHA i BHA - Savremene nocne kreme sadrze alfa i beta-hidroksilne kiseline. I jedne i druge su cistaci koze jer odstranjuju mrtve celije povrsinskog sloja koze. Njihova je delotvornost razlicita, a ovisi ponajvise o tome na kojoj su osnovi, koji im je pH faktor i kiselost. Buduci da tih podataka uglavnom nema na nalepnici, najbolje se posavetovati s kozmeticarkom da vam preporuci koju kremu uzimati.

*Antioksidanti - Strucnjaci tvrde da antioksidanti u kremi pomazu brisanju borica za ciji su nastanak odgovorni slobodni radikali, stetne nestabilne molekule koje su reultat izlaganja koze sunuc, zagadjenoj atmosferi, duvanskom dimu i drugim prljavstinama.

*Vitamin A - U obliku poznatom kao retinol, ovaj vitamin moze potaknuti proizvodnju novog kolagena, koji onda popunjava i poravnava sitne bore i dublje nabore.

O vasoj kozi ovisi treba li vam neki od ovih sastojaka. Vecina zena doista moze izvuci korist iz nocne kreme jer ona vraca kozi izgubljenu vlagu.

KAKO NANOSITI KREMU
Kako cete znati je li vasa koza zedna nocne kreme? Neke se zene obracaju kozmeticarki pa cak i dermatologu za savet, no jednostavnije je dobro pogledati u ogledalu. Je li vasa koza suva? Je li masna? Ili su neka podrucja suva, a druga masna?
Vecina zena ima kombinovanu kozu, pri cemu je T-zona (celo, nos, brada) obicno masna, a ostatak suv. Uprkos tome, vecina ce zena nocnu kremu razmazati po celom licu, a to je pogresno. Nanesite kremu samo tamo gde je potrebna, tj. na suva podrucja. Tako ce vasa koza ujutro delovati ujednacenije. U protivnom, mozete si cak odmoci jer ce vam teska nocna krema zapusiti pore.

Ukoliko ste neodlucni koju nocnu kremu da izaberete, predlazemo vam da pogledate savet:
6 nocnih krema za svaki tip koze

- hvala e-s