Lepota - Noseca (carrier) ulja

Esencijalna ulja se, zbog njihove visoke koncentracije u aromaterapiji gotovo nikada ne koriste u nerazblazenom obliku. Noseca ulja (engl. carrier oils) nam sluze za razredjivanje esencijalnih ulja.

ULJE SLATKOG BADEMA
Prunus amygdalus var. dulcis

Sadrzaj: Glukosidi, minerali, vitamini A, B1, B2, B6 i E. Bogato proteinima.

Upotreba: Pomaze kod svih tipova koze. Narocito dobro kod ecema. Pomaze kod svraba, bola, suvoce, peckanja i upale. Korisno protiv opekotina i upaljenih vena. Veoma dobro za podmazivanje, ali nema penetrirajuce svojstvo, sto ga cini dobrim za masazu i zastitu koze. Brzo uzegne. Moze se upotrebljavati 100% nerazblazeno.

ULJE AVOKADA
Persea americana

Sadrzaj: Vitamini A, B1, B2, D, E, pantotenicna kiselina, proteini, lecitin, masne kiseline.

Upotreba: Velika moc penetracije. Hranljivo za suvu i dehidriranu kozu. Korisno kod ekcema, solarnih keratoza, poboljsava elasticnost koze. Veoma gusto ulje. Obicno se koristi kao 10% rastvor.

ULJE CRNE RIBIZLE
Ribes nigrum

Sadrzaj: Visok nivo gama-linolenicne kiseline.

Upotreba: Koristi se interno ili kao aditiv. Moze zameniti ulje jagorcevine, narocito kod problema izazvanih hormonima. Nema naznaka da je eksterna upotreba korisna kod hormonskih problema.

ULJE BORAGA (Borage Seed Oil)
Borago officinalis

Sadrzaj: Najveci izvor gama-linolenicne kiseline. Vitamini, minerali.

Upotreba: Interno kod PMS-a, menopauzalnih problema, bolesti srca. Eksterno se koristi za psorijazu, ekcem, prerano ostarelu kozu. Dobar za regenerisanje i stimulaciju aktivnosti celija koze. Velika moc penetracije. Veoma brzo uzegne. Koristi se 10% rastvor.

RICINUS
Ricinus commonus

Sadrzaj: gliceridi i manje kolicine stearicne, linoleicne i dehidroksistericne kiseline.

Upotreba: Poznata po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omeksava zuljeve i kurje oci. Sprecava stvaranje oziljaka. Korisno kod suve, ispucale koze, regenerise kosu. Preporucuje se kao topla obloga za bol u ledjima. Koristi se 10% rasvor.

Upozorenje: Izbegavajte upotrebu za vreme trudnoce.

RAFINISANO KOKOSOVO ULJE
Cocos nucifera

Sadrzaj: (nerafinisano) 50% lauricne kiseline.

Rafinisano kokosovo ulje se smatra najblizom supstancom ljudskoj potkoznoj masti i kompatibilnije sa kozom od obicnog, jestivog ulja. Dugo traje, ne kvari se jer ne moze da uzegne, ne zacepljuje pore, i kada se koristi kao nosece ulje odlicno je za problematicnu kozu.

Rafinisano kokosovo ulje se dobija zagrevanjem a ne hladnim cedjenjem, pa je zato cesto osporavano. Aromaterapeuti vise vole prirodna, hladno cedjena ulja, ali kod nekih stanja, sasvim prirodno nosece ulje moze uvecati problem. Na primer, kod izuzetno ostecene koze, prirodno nosece ulje moze dovesti do stvaranja gljivica, budji i bakterija. U ovakvim uslovima, rafinisano, sterilisano nosece ulje pomoci ce da se problem brze prevazidje. S obzirom da ovo ulje ima laganu teksturu, lepo je da se koristi u toku vrucih letnjih meseci umesto teskih i gustih prirodnih ulja. Veoma se lako ispira sa carsava i peskira, sto je narocito korisno za aromaterapeuta.

Upotreba: kod suve, osetljive koze, svraba, pomaze pri suncanju. Koristi se kao baza ili 50% aditivKada se doda Ulju slatkog badema, produzava mu vek trajanja, a ulje se lakse ispira sa odece i carsava.

ULJE JAGORCEVINE
Oenothera biennis

Sadrzaj: Gama-linoleicna kiselina, vitamini, minerali

Upotreba: Interno: kod PMS tegoba, multiple skleroze, problema menopauze. Eksterno: psorijaza, ekcem; pomaze kod zarastanja rana i svih vrsta oziljaka.

ULJE LANENOG SEMENA
Linum usitatissimum

Sadrzaj: Visok sadrzaj gama-linoleicne kiseline, linoleicna kiselina, oleicna kiselina (Omega 3 i 9), vitamini, narocito vitamin E, minerali.

Upotreba: Kada se koristi interno smanjuje nivo holesterola. Eksterno: korisno kod masne koze i akni, psorijaze i ekcema. Bogat vitaminom E i zato pogodan za ublazavanje oziljaka i strija. Mirise kao rastopljeni puter. Brzo uzegne. Koristi se kao 5-10% aditiv.

ULJE SEMENA GROZDJA
Vitis vinifera

Sadrzaj: vitamini, minerali, proteini, linoleicna kiselina. Ne sadrzi holesterol.

Upotreba: za sve tipove koze, bez mirisa, prodire kroz kozu. Veoma blago ulje. Blago steze, zateze i tonira kozu. Ne pogorsava akne. Koristi se nerazblazeno.

ULJE LESNIKA
Corylus Avellana

Sadrzaj: vitamini, minerali, proteini, linoleicna i oleicna kiselinu.
Upotreba: Blago steze, tonira, koza ga brzo upija. Koristan kao baza za masnu i kombinovanu kozu, i kozu sklonu aknama. Tonira i zateze kozu, pomaze kod odrzavanja elasticnosti i cvrstine. Ojacava kapilare, pa je korisno i kod upaljenih vena. Pospesuje regeneraciju celija, stimulise cirkulaciju. Koristi se kao 100% baza, ili kao 10% rastvor.

ULJE JOJOBE
Simmondsia californica

Sadrzaj: proteini, minerali, biljni vosak, miristicna kiselina.

Upotreba: Koza ga veoma brzo upija, zato se ne preporucuje za masazu, ali odlicno za ishranu koze. Blagotvorno kod upala, psorijaze, ekcema, bilo koje vrste dermatitisa. Pomaze kod kontrolisanja akni i masne koze i temena, jer se visak sebuma rastvara u jojobinom ulju. Anti-oksidant, produzava vek trajanja drugim uljima. Koristi se i za negu kose. Koristi se kod svih tipova koze. Moze da zacepi pore. Miristicna kiselina je korisna protiv upala, tako da moze biti dobro bazno ulje kod tretiranja reumatizma i artritisa. Koristi se nerazblazeno, ili kao 10% rastvor.

KUKUI ORAH
Aleurites moluccana

Sadrzaj: Veoma bogato linoleicnom i oleicnom kiselinom

Upotreba: izuzetno dobro penetrira u sve slojeve koze, ublazava iritacije, opekotine od sunca, ozlede, opekotine. Stiti povrsinski sloj od isusivanja. Izuzetno blagotvorno za kozu. Odmah se upija, ne ostavlja masan trag. Ispucalu kozu omeksava i ostavlja svilenkasti utisak. Ublazava oziljke. Koristi se kao 5-10% aditiv. Popularno ulje kod aromaterapeuta.

ULJE MAKADAMIJA ORAHA
Macadami integrifolia, tetraphylla, or ternifolia

Sadrzaj: Palmitoleicna kiselina, 60% oleicne kiseline, omega 3 i omega 6 masne kiseline, veoma stabilno ulje.

Upotreba: za sve tipove koze. Tonira i omeksava staru ili suvu kozu, blagotvorno deluje na rane. U Francuskoj se koristi kao pomocno sredstvo kod suncevih opekotina. Masne kiseline ovog oraha su korisne kod odrzavanja kriticnog nivoa vlage koze. Ovo ulje je samo-stabilizirajuce i ne zahteva anti-oksidante. Kao dodatna osobina, spada u bezbedna ulje, jer nije stetno ako se proguta. Zbog toga se koristi kod proizvoda za lice, kod proizvoda za negu beba, balzama i sjajeva za usne.

MASLINOVO ULJE
Olea europaea

Sadrzaj: proteini, minerali, vitamini

Upotreba: reumatska stanja, nega kose, kozmetika, nega noktiju. Ima umirujuce dejstvo. Korisno kod upaljene koze ili akni, modrica i otoka. Jakog mirisa. Koristi se se u kombinaciji sa esencijalnim uljima jakih mirisa. Koriste se rastvori od 10-50%.

ULJE KIKIRIKIJA
Arachis hypogeae

Sadrzaj: proteine, vitamine, minerale

Upotreba: za sve tipove koze, omeksava kozu kod artritisa ili opekotina od sunca. Zbog jakog mirisa, obicno se koristi kao aditiv. Tesko ulje, slabe upijajuce moci, zato je dobro za masazu. Ne traje mnogo dugo.

Upozorenje: Pojedine osobe su izuzetno alergicne na ovo ulje. Obavezno testirajte na maloj povrsini koze.

ULJE SEMENA SIPURKA
Rosa Mosqueta, Rosa Rubignosa, R rubirosa,

Sadrzaj: gama-linoleicna kiselina, linoleicne kiseline, oleicne kiseline, palmitinska kiselina

Upotreba: Za suvu, isperutanu, raspuklu, mlitavu kozu, ekcem, psorijazu, previse pigmentisanu kozu, oziljke. Profilaktican nakon opekotina ili trauma; upaljenih vena i oziljaka. Izbegavajte kod masne koze sklone aknama. Koristi se kao 10% aditiv ili cisto, za veoma suvu, ostarelu kozu. Veoma brzo uzegne.

ULJE SAFRANIKE
Carthamus tinctorius

Sadrzaj: Proteini, vitamini, minerali, bogato linoleicnom kiselinom.

Upotreba: Za sve tipove koze, pomaze kod bolnih iscasenja, uganuca, modrica, upaljenih zglobova. Veoma blago, bez mirisa. Veoma brzo uzegne. Retko se koristi za aromaterapiju.

SUSAMOVO ULJE
Sesamum indicum

Sadrzaj: vitamini, narocito vitamin E, minerali, proteini, lecitin, amino-kiseline

Upotreba: Psorijaza, ekcem, reumatizam, artritis. Omeksava sve tipove koze. Gusto ulje jakog mirisa. Koristite kao bazu, ili kao 10% rastvor.

SOJINO ULJE
Gllycine soja

Sadrzaj: proteini, minerali, vitamin E, lecitin.

Upotreba: Blago ulje za sve tipove koze, blagog mirisa. Ne skodi aknama ili masnoj kozi.

ULJE SUNCOKRETA
Helianthus annuus

Sadrzaj: Vitamini A, B, D, E, minerali, lecitin, inulin, bogat nezasicenim masnim kiselinama.

Upotreba: Profilaktican kod svih tipova koze, koristi se za tretman cira na nozi i bolesti koze, modrica, osipa od pelena. Lako se apsorbuje. Lake teksture. Koristi se kao baza.

ULJE PSENICNIH KLICA
Sadrzaj: proteini, minerali, vitamini E, A i D

Upotreba: za suvu, ispucalu kozu, ekcem, psorijazu, prerano ostarelu kozu, strije. Gusto, lepljivo, neki izvori tvrde da ima anti-oksidantna svojstva. Koristi se 10% rastvor.

Upozorenje: Ovo ulje moze biti veoma opasno za osoba alergicnih na gluten i psenicu.

- hvala e-s