Razno - Perite ves po pravilima

Ne sledite li uputstva, masina za ves moze izazvati stetu, a ne korist.

*Koristite barem cetiri programa: Za donji ves, kosulje, sareni ves i vunu. Greske u temperaturi, centrifugi i trajanju pranja mogu izazvati veliku stetu. Uvek odvojite tamnu odecu od svetle i zasebno perite donji ves koji treba sredstvo za belenje.

*Oprezno s bojama: Boju gube tamni odevni predmeti i oni zivih boja, ali i pastelni tonovi, posebno na tkaninama losije kvalitete. Zato novi odevni predmet prvi put operite rucno u hladnoj vodi. Zapamtite da neki predmeti pustaju boju i nakon nekoliko pranja.

*Zatvorite patentne zatvarace: Obavezno to ucinite pre pranja. Ako su otvoreni mogu se zakaciti za tkaninu drugog odevnog predmeta, a i zupci zatvaraca mogu otpasti, pa i ostetiti bubanj masine za ves.

*Ne pretrpavajte bubanj: Maksimalna dopustena tezina navedena je u knjizici sa uputama (najcesce 5 kilograma). Uzmite u obzir da je, npr. mokra posteljina jako teska. Perete li s njom i druge predmete, moze se dogoditi da ne budu dobro oprani cak ni na najjacem programu.

*Osetljivi predmeti: Carape, pletenu garderobu, cipku, marame... nikad ne centrifugajte, cak ni na slabijem programu jer se mogu ostetiti. Osetljive predmete stavite u jastucnicu.

*Uklanjanje mrlja: Neke mrlje treba ocistiti pre pranja u masini, jer toplina jos vise ucvrscuje prljavstinu u vlakna tkanine. Primera radi, suvu mrlju od laka prvo ostruzite s tkanine, inace nece otici u pranju. Mrlje od cokolade i krvi cistite posebnim sredstvima za uklanjanje mrlja, a one od boje hladnom vodom.

*Grudnjaci: Metalni podupiraci push up grudnjaka pricvrsceni su na krajevima savom. Dogadja se da zbog brzine centrifuge sav popusti i metalni podupirac izviri. Stoga takve grudnjake perite rucno.

*Dzepovi: Kovanice i drugi sitni predmeti cesto se zavuku u dno dzepova. Oprez! Mogu upasti u rupice bubnja i ostetiti masinu za ves. Ne zaboravite papirnate maramice, sitni komadici mogu se uhvatiti po svim odevnim predmetima koje perete.

- hvala e-s