Razno - Kako se prave torte

U najbolje poslastice dolaze torte. Osnov mnogih torti je domaci biskvit - poznata masa od jaja i secera sa raznm podacima kao sto su bademi, orasi, cokolada, lesnici, kakao i drugi. Da bi torta uspela prvenstveno treba da se pravi od svezih jaja i pece u ispravnoj pecnici uz dosta strpljenja. Sa starim jajima se torta ne moze dobro umutiti, kao sto se ni u losoj pecnici ne moze torta dobro ispeci. Po svojim oblicima torte mogu biti okrugle, cetvrtaste i trouglaste.
U zavisnosti od sastojaka koji se dodaju nadevima, mogu biti svetle i tamne. Svaka ispecena torta moze se preseci na dva, tri, cetiri ili vise delova, ili se nepecena masa za tortu moze podeliti na vise delova i staviti na kalup pa peci deo po deo, pa ispecene filovati i sastavljati u jednu celinu.
Kada se torta pece ucelo i kasnije sece, prvo se mora rashladiti pa tek onda preseci dugackim nozem. I kad se torta pravi ucelo i kad se pece na delove, kalup u kome se pece mora biti namazan maslom i posut brasnom ili sitno tucanom i prosejanom zemickm.
Torte se obicno peku u pecnicama od 45 nminuta do jednog sata. Ispecenu tortu ne treba vaditi odmah iz pecnice, vec treba otvoriti vrata na pecnici, ostaviti tortu da se odmori nekoliko minuta i tek tada je izvaditi, rashladiti u kalupu i zatim oprezno iz kalupa izvaditi. Kada pecnica odozgo naglo pece, treba za vreme pecenja tortu pokriti belom hartijom. Kada pecnica odozdo naglo pece, treba kalup sa tortom staviti na crep ili kakav tanji predmet.
Pecene i rashladjene torte nadevaju se raznim nadevima, ili se ne nadevaju uopste. Spolja se prelivaju glazurama, prevlace nadevima, a zatim posipaju samlevenim ili sitno tucanim orasima ili bademima, lesnicima, cokoladom. Prelivene torte mogu se spolja ukrasiti i vocem iz slatka, svezim vocem, grijazom, marcipanom, itd.
Obicno se sluze na narocitim plitkim tanjirima ili na obicnom plitkom tanjiru ukrasenom narocitom hartijom u vidu cipke. Na led se stavljaju pre sluzenja sve one torte koje su nadevene kremovima ili umucene slatkom pavlakom. Da bi svaka torta uspela, morate znati neka od pravila i njih se pridrzavati prilikom izrade torti, pecenja, filovanja, ukrasavanja i glaziranja.

Pribor: Za merenje materijala kod pravljenja torti i kolaca potrebno je imati malu kucnu preciznu vagu, plasticnu posudu za merenje na kojoj su oznacene mere za tecnost i materije u prahu. Elektricni mikser ili zicu za mesanje i kalupe specijalne namene i posudje zavisno od vrste kolaca.

Izrada testa: Sastojke koji su navedeni u receptima pripremati redosledom i u kolicinama koje su navedene u receptima. Prvo, promesati brasno i prasak za pecivo, a onda ih prosejati, jer ce na taj nacin biti ravnomerno izmesani i oslobodice se grudvica, a testo ce se ravnomernije dici. Tako pripremljeno testo ostaviti sa strane dok ne zatreba. Onda prilazimo izradi testa. Margarin izmesati dok ne zapeni, postepeno dodavajuci secer, vanilin secer, jaja, so i ostale dodatke. Kada je masa postala glatka i secer se potpuno istopio dodavati naizmenicno brasno i mleko, sve dok se ne dobije testo koje se tesko skida sa kutlace. Tako pripremljenom testu po potrebi dodavati voce (suvo grozdje, lesnik, badem, orahe). Testa uvek peci u unapred zagrejanim pecnicama.

- hvala e-s