Razno - Savjeti za štednju vode

1. Ukoliko sami perete automobil, napunite kantu vode i koristite spužvu. Ovako možete uštedjeti oko 300 litara vode.

2. Zatvarajte slavinu dok perete zube, šamponirate kosu, sapunate tijelo suđe. A dok je puštate, puštajte je u što manjem mlazu.

3. Na kupanje potrošimo oko tri puta više vode nego na tuširanje.

4. Ne držite slavinu otvorenom kako bi dočekali što hladniju vodu, umjesto toga napunite bocu vodom i držite ju u frižideru.

5. Prilikom ispiranja WC-a zaustavite vodokotlić "prije kraja" ili ga naštimajte da uzima manje vode. U vodokotlić možete staviti i plastičnu bocu ispunjenu vodom. Time ćete osigurati da pri svakom korištenju vodokotlića iz njega isteče onoliko manje vode kolika je zapremina boce koju ste stavili u njega.

6. Kada ispirite salatu ili ostalo povrće, činite to iznad posude, a vodu od ispiranja koristite za zalijevanje cvijeća.

7. Na terasu ili vrt postavite bačvu i u noj sakupljajte kišnicu koju ćete iskoristiti za zalijevanje vrta ili sobnih biljaka.

8. Ne bacajte kozmetičke ostatke i drugi otpad u zahodsku školjku, već u koš za smeće. Na taj ćete način izbjeći nepotrebno ispiranje WC-a i rasipanje vode.

9. Pri ručnom pranju posuđa troši se i nepotrebno baca značajna količina vode. Stoga pokušajte sljedeće: napunite veću posudu ili jednu stranu dvostrukog sudopera vodom, koju ćete korisiti za pranje posuđa deterdžentom, izbjegavajući tako nepotrebno rasipanje vode.

- hvala m