Razno - Savjeti za štednju energije (i novca)

1. Smanjite temperaturu vašeg grijača vode za 12 stupnjeva što Vam donosi 13% manje troškova grijanja.

2. Ako sobnu temperaturu smanjite za samo 1 stupanj, uštedjet ćete oko 6 posto energije, time i 6% stanja na računu. Optimalna temperatura na termostatu je oko 21°C. Ako vam je hladno obucite deblju majicu, nemojte odmah pojačavati grijanje.
Preporučene temperature prostorija:
Kupaonica 22 °C
Dnevni boravak 20 - 21 °C
Dječja soba 18 - 19 °C
Spavaća soba 16-17 °C

3. Nemojte dozvoliti da se nekorištene prostorije sasvim ishlade. Održavajte u njima malo nižu temperaturu nego u ostalom dijelu stana. Da bi se hladne prostorije ponovo zagrijale potrebno je više energije nego za stalno održavanje malo niže temperature u njima.

4. Nemojte zaklanjati radijatore dugim zavjesama ili namještajem jer se toplina tako ne može nesmetano širiti po prostoriji.

5. Ugasite svjetla u prostorijama koje duže ne koristite.

6. Ako u prostorijama koje duže koristite upotrebljavate sijalice koje štede energiju, one će Vas "na duže staze" koštati manje nego obične. One su, doduše, skuplje od običnih ali mnogo duže traju i štede električnu energiju.

7. Namirnice zamrzavajte nakon što ih prethodno ohladite, a one koje su već zamrznute izvadite ranije iz zamrzivača i ostavite ih da se otope u hladnjaku.

8. Veličina posuda za kuhanje/prženje treba odgovarati veličini ploče (ringle) na koju se stavlja. Poklopljen lonac takođe omogućuje uštedu energije.

9. Ako kuhate na električnom štednjaku, ploču možete ranije isključiti i preostalu toplinu iskoristiti za dovršavanje jela.

10. Televizor i slične uređaje nemojte držati s upaljenom stand-by lampicom, već ih isključujte sasvim.

11. Noću spustite roletne jer se time donekle spriječava bijeg temperature kroz stakla. Također, ako ljeti tijekom dana spustite roletne (koje moraju biti s vanjske strane stakala), smanjiti ćete efekt staklenika tj. ulazak topline u prostoriju.

12. Punjače za mobilne uređaje izvadite iz utičnica čak i onda kada uređaj nije priključen na njih.

- hvala m