Poslastice, torte i kolači - Tulumbe 2

Sastojci:

1 kg šećera
1 l vode
½ l vode
2 kafene šoljice ulja
200 g brašna
120 g gustina
5 jaja

Pripremanje:
Prvo pripremite preliv:
1 kg šećera, 1 l vode i kad proključa ostavite da vri oko 5-7 min. Ovaj preliv treba da bude malo gušći (dobre domaćice znaju kako se to proba - na nokat od ručnog palca). Dok pržite tulumbe, ovaj preliv treba da se ohladi.

Testo:
Stavite da proključa 1/2 l vode sa 2 kafene šoljice ulja.
Sklonite sa vatre i dodajte 200 g brašna i 120 g gustina. Dobro promešajte i opet vratite na ringlu (isključenu) neprekidno mešajući dok se na dnu ne stvori kora; onda sklonite i ostavite da se ohladi.
Ohlađenoj smesi dodajte 5 jaja, jedno po jedno, i nakon svakog jajeta dobro (ručno) izjednačite masu (kad podignete ruku, testo treba da je kao zavesa, onda znate da je dobro izrađeno).

Puniti kalup i spuštati tulumbe u zagrejano ulje (ali nikako vrelo), tako da tulumbe narastu i da bi bile dobro pržene (ako je potrebno, s vremena na vreme pojačajte vatru pa opet smanjite). Pržene tulumbe vadite i stavljajte u tepsiju, a onda spuštajte drugu turu u ulje. Kad je druga tura gotova, one prve spustite u preliv gde stoje, dok se treća tura ne isprži i tako redom (jedna tura je u prelivu, druga odmara u tepsiji, treća se prži).
One tulumbe koje su "prošle" sve faze ređamo u drugu tepsiju i kad su sve gotove, prelijemo ih preostalim prelivom.

Pazite! Ovo nije recept na brzinu, ali ako se nameračite da ih napravite, dobićete prave tulumbe.

- hvala Makedonka