Uradi sam - Par savjeta koji vam mogu koristit u crtanju

- Par savjeta koji vam mogu koristit u crtanju -
by Zlatko(NANI)


Ispuhavanje farbi….

Ok, ovo je jedna shema koja izvrsno funkcionira s Happy Color (a moze i sa nashim cassatijem jer su ove dvije farbe tj. proizvodjach je isti) farbama i ako se pametno koristi moze prilièno olakšati neke stvari kod crtanja. Ništa komplicirano, sve se svodi na to da se sprej okrene naopacke i da se ispušta pritisak. Šta se time dobije? Prvo da objasnim malo fiziku sprejeva. Znaci sprej u sebi ima boju koja je pod pritiskom. E sad ako je pritisak visok boja izlazi brže van i usmjerenija je na jednu tacku. Ali pošto boja velikom brzinom izlazi iz spreja raspršuje se što rezultira neurednom linijom. Kada se pritisak spusti boja izlazi van sporije i nije toliko fokusirana na jednu tacku što automatski rezultira boljom linijom. Ako se pritisak jako ispusti dobiva se zrnasta linija kakvu daje Signarex(note: izvrstna farba domaèeg proizvoðaca, ali i prilicno skupa). Slican efekt može se dobiti ako stavite farbu u frizer na sat, dva prije nego idete crtati.

Markeri

Ovo su vec vjerojatno svima jaaako dobro poznate stvari, ali pošto uvjek ima onih novih koji ne znaju baš sve, a htjeli bi naucit. Vodootporne markere opcenito možemo podijeliti na 2 vrste. Na one alkoholne i one s tintom. Alkoholni markeri imaju unutra nekakvu vatu natopljenu tintom i automatski ne mogu curiti, i najcešce se ne mogu puniti. Druga vrsta, markeri s tintom (gle cuda imaju tintu u tekucem stanju, bolje pokrivaju od alkoholnih markera i postoje u više boja. Tinta opet može biti na bazi vode ili nitra. Kod markera iz kucne radinosti ili PASTE koristi se tekuca tinta. Pasta se napravi tako da uzmete ono sranje za mazanje cipela (ne pastu za cipele nego bocicu s tekucom bojom unutra, najbolje su one kojima se cep može zašarafiti) i napunite unutra svoju tintu. Boja za cipele koja se nalazi unutra nije baš pogodna za tegiranje. Ok sad kad znate od cega napravit marker pitanje je što napuniti unutra. Postoje razlicite sheme; ali najcešca; najpovaljnija i prakticki najbolja je ona kojoj se koristi pigment za toniranje boja za zidove. Košta oko 2km i dosta je za barem 2 punjenja. Iako se može koristiti cisti pigment, ipak ga je bolje razrjediti. Razrjediti ga se može s vodom, ili ako hocete da se brže suši s acetonom. E i sa time možete bez problem puniti sve markere koji su na bazi tekuce tinte(ako punite marker koji je imao boju na nitro bazi bolje vam je mješati pigment s acetonom) Druge boje koje se mogu korisititi su lakovi za metal gdje su se oni na vodenoj bazi pokazali bolji i jeftiniji. Lakovi na bazi vode se razrjeðuju s vodom i takva boja je najslicnija onoj koju dobijete u markeru.

Oni malo maštovitiji mogu si napraviti markere i od dezodorana u sticku. Kad potrošite dezodorans dobro isperete unutrašnjost, napravite vrh markera od "filca" (može se naci u svakoj prodavnici s platnima) i napunite ga s tintom. Iako je dobro za tegiranje, markeri imaju naviku procuriti u najgorem trenutku tako da ako pokvarite bjelu ultra-super-kul-vrajter jaknu nemojte reci da vas nisam upozorio.

Kapice
O kapicama se nema što reci previše, ali pošto su one sastavni dio grafita, a u kod nas nema shopa gdje bi se mogle nabaviti, samo par savjeta kako da duže traju!
Kad završite crtanje uvjek okrenite farbu prema dolje i probušite kapicu s plinom iz spreja
Za cišæenje kapica najbolji je aceton jer jace otapa boju od razrjeðivaca
Ako zaista trebate procistiti neku kapicu, stavite je na sat vremena u aceton i zagrijte farbu neku. Stavite kapicu na farbu i par linija povucite, garantirano ce se procistiti kapica.

To je dakle o kapicama sto se tiche capova koji se mogu nachi inache na trzistu postoje razne mislim ima ih puno, a neke su: belton skinny, orange dot fatcap, pink dot fatcap, Montana skinny (german outlines), ny serija capova itd…
Najbolja kapica je belton skinny bar meni jer ne rasprsuje boju naokolo I jako je precizna ako se s njom fino radi.
Sto se tiche new york capova kod nas nema nista od toga ali savjet kako napraviti dobar new york.
Uzmete ABRO spray I skinete cap , zatim uzmite scalper I neku drugu boju recimo CASSATI na koju taj new york nemoze. Skalperom donji dio kapice skidate polako isto kao da siljite drvo ili nesto slicno. Kada dovoljno "nasiljite" cap da moze stati na zeljenu dozu i fino da mozete stisnut dobili ste cap koji vam moze koristit za izvlachenje outlines*a i ostalih potrepstina. Jeste da ovo nije adekvatna zamjena kapicama kakve postoje al moramo se snalaziti.

Kako slikati grafite?

Postoji par stvari koje morate znati kada slikate grafit. Prvo I najvaznije dokumentirate jedan vid umjetnosti tj. umjetnost i ne treba se previshe trudit biti kreativan kad se slika. Priblizite se sto vishe djelu jer njega slikate I treba da on bude najzastupljeni na slici jer njega slikate a ne neke stvari okolo. Ako vas zanima da prikazete gdje se nalazi piece samo se brinite za to kada slikate onda je to ok ali pazite da piece bude tu. Ali ako vas zanima da uslikate sto ljepse I bolje i samo se sto vishe trebate pribliziti. Mozete takodje slikati i iz dijelova ali treba da pazite na to da kasnije mozete slike posloziti. Slikajte prvi dio pa potom se krecite po linij za koju smatrate da che biti ista kao i prva. Jos nesto - kada sliakte piece radite to vishe puta npr. 3 ili 4 jer trebate imati na umu da jedna bude ok tj. da vam se svidi.
Stanite direktno ispred pieca koji slikate. Ovo je jedno od najvaznijih pravila. Ako stojite sa strane tj. Ne ispred dobichete cudnu perspektivu I promasiti vaznost i utjecaj pieca. Nekada je nepohodno slikati sa strane.
Sve ove tehnike su neophodne za znati ali uvijek radite ono sto mislite da je ok ali ponekad se dobro sjetit svega ovoga.

- hvala Zlatko(NANI)