Uradi sam - Ciscenje kestena

Za početak, potreban alat.
1. Mašina za mljevenje mesa broj 5
2. Rešeto (s 5 mm otvorima)
3. Sito (s 1 mm otvorima)
4. Dva manja protvana

Prvo se iz mašine za meso izvade nož i rupice, tako da ostane samo puž. Kuhani kesten, zapravo raskuhani, se na vruće stavlja u mašinu i fašira. Kad se napuni jedan protvan, puni se drugi dok se prvi hladi. Tu mašina samo raspuca koru. Nakon hlađenja, sadržaj protvana se presipa na rešeto.

To je posao za mušku ruku isto kao i na mašini. Ne treba se obazirati na mrvice koje propadnu kroz rešeto. Sad je na redu sito. Pošto je sito manje, tu je ženska ruka taman. Treba ono što je izašlo kroz rešeto protisnuti kroz sito. Rukom to ide najbolje jer bilo kakva lopatica previše struže po situ i onda prolazi i ono što ne bi trebalo. Ispod se stavi neka prikladna posuda gdje odmah pada očišćeni kesten.

Protiskivanje kroz sito nije baš lagano pa je dobro da se dvije žene izmjenjuju. A ona koja je trenutno slobodna, može odmah očišćeni kesten pakirati u vrećice za smrzavanje. Za četiri porcije kesten pirea je 30 dkg dosta. Na to još ide 6 dkg šećera u prahu i par kapi ruma. I naravno šlag. Može i kakav čokoladni preljev.

- hvala Katarina Prva