Lepota - Nega vasih nogu

Posle svakog brijanja, a i posle svakog pranja, noge treba dobro izmasirati utrljavajuci u njih hranljivi krem - od stopala ka bedrima (masaza je, kao sto vidite - uvek u pravcu srca!). Krem ili mleko za telo ili losion veoma su korisni za kozu na nogama, koja je takodje izlozena spoljasnjim uticajima - jer tanke carape nisu neka velika zastita od vetra i hladnoce, pa ni ulicne prljavstine i prasine...
Cirkulaciji krvi i kozi nogu prija i cetkanje - bilo "na suvo", bilo sapunom, u kadi. Ovo poslednje sprecava stvaranje takozvane "guscije koze", koja moze da naruzi i najlepse, najvitkije, najduze noge...
Dobro je specijalno negovati i stopala. Recimo - pranje u haldnoj u veoma toploj vodi, naizmenicno, po nekoliko sekundi. Ovo pomaze cirkulaciju, narocito kod tzv. "hladnih nogu". Istovremeno, ovakvo naizmenicno pranje cini da koza na nogama omeksa, da se lako odstrane eventualne naslage zadebljale koze. To se cini uz pomoc "bimstajna" (kamen "plovucac") ili specijalnim kozmetickim rendetom. Kada se kupamo, za stopala je bolje upotrebiti umereno cvrstu cetku nego frotirsku rukavicu. Posle toga stopala dobro osusiti, naroicto izmedju prstiju kako ne bi doslo do bolnog "cepanja" koze, a zatim namazati kremom koja lako upija u kozu i najzad zasuti talkom.
Ako se noge znoje dobro je upotrebiti specijalni puder ili sprej. Uz ovakvu, svakodnevnu negu, stopala ce biti lepa i ruzicasta, kao kod bebe, takva stopala ce nas lako nositi i tokom najnapornijeg dana.

Jednom nedeljno stopala treba posebno negovati. U lavor mlake vode stavi se kakav blag sampon ili malo tecnog sredstva za kupanje, pa se noge drze u tom rastvoru 15-20 minuta. Potom "rendetom" ili bimstajnom protrljati pete i tabane. Nokte treba potseci ravno, kako ne bi urastali u meso - sto, inace, moze biti veoma bolno.
Nokte potom isturpijati da budu savrseno glatki, i tek onda, po zelji, premazati lakom, i to istim onim kakav imamo i na rukama i na isti nacin, najpre bezbojnim, a onda dva puta obojenim.

Ako se budete pridrzavali ovih malih pravila nege nogu i stopala, koja ce vam oduzeti i manje vremena no sto vam to, mozda, izgleda - noge ce vas drzati koliko stabilno, toliko i graciozno.

- hvala e-s