Zdravlje - O ribi

Pre svega, treba napomenuti da je meso riba izdašna, ali i veoma zdrava hrana, pogodna za ishranu dece, odraslih, zdravih i bolesnih. Smatra se univerzalnom namirnicom za ishranu zato što sadrži belanćevine visoke biološke vrednosti, vrlo malo masti, a obiluje mineralima i vitaminima.
Hranljiva vrednost ribe uglavnom zavisi od vrste ribe, kao i od njene starosti, što doprinosi povećanju procenta masti. Veću hranljivu vrednost imaju ribe sa više belančevina, a manje masti i obrnuto.
Kalorična vrednost ribljeg mesa zavisi, u prvom redu, od procentualnog sadržaja masti u mesu ribe, koji može biti, kod različitih vrsta veoma različit. Meso oslića ima 0,5% masti, a meso jegulje čak oko 21% masti. U poređenju sa drugim vrstama mesa, riba pripada "lakšim" kategorijama i približno je po kaloričnoj vrednosti jednaka sa govedinom.
Riba je bogata belančevinama, zavisno od vrste , procenat balančevina se može kretati od 15% kod pastrmke, do 25% kod tunjevine. Sušena riba je daleko bogatija belančevinama, a jedinstven slučaj je sušeni bakalar sa 80%, što ga svrstava u malu grupu namirnica sa ovako visokim procentom belančevina. Belančevine ribljeg porekla su i izvanredne biološke vrednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu.
Odnos masti i belančevina u mesu riba je daleko povoljniji nego u mesu životinja. Tako 1 gr. belančevina mesa ribe prati znatno manja količina masti, što ribu čini nezamenljivom u svim vrstama dijetetske ishrane, tim pre, ako se zna da meso ribe natrijumove soli sadrži samo u tragovima.
Posebnu vrednost ribe čini obilje minerala koje njeno meso sadrži, a kojih nema u dovoljnoj količini u drugim vrstama namirnica. Pre svega treba istaći: fosfor, kalcijum, jod (naročito kod morskih vrsta), fluor i magnezijum. Količine i odnosi pomenutih minerala, naročito fosfora i kalcijuma, kao i prisustvo tzv. esencijalnih aminokiselina, neophodni su za normalan rast i razvoj, intelektualni rad i niz drugih vitalnih funkcija ljudskog organizma.
Meso ribe, takođe je vrlo bogato vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju metabolizma. Vitamina C gotovo i da nema, ali se riba zato najčešće i priprema uz upotrebu limuna, koji joj, inače, znatno popravlja ukus, a bogat je i C vitaminom.
Na kraju, želimo samo da podsetimo, na odavno poznatu činjenicu, da neki narodi koji u ishrani upotrebljavaju pretežno meso ribe, neuporedivo manje obolevaju od arterioskleroze i drugih bolesti srca i krvnih sudova, a testovi inteligencije kod ovih grupa ispitanika daju neuporedivo bolje rezultate, nego kod onih koji u ishrani retko upotrebljavaju ribu.

- hvala e-s