Zdravlje - Fitness okruzenje: izvor zdravlja ili zaraze

Osipi, bubuljice, bradavice, iritirana i crvena koža i slične promene koje su vam se pojavile na koži prosto vas užasavaju. Posle toliko vremena provedenog u fitnes centru oblikujući svoje mišiće i telo sada morate da brinete i o ovim problemima!

Priroda fitnes okruženja pogoduje nastanku ili pogoršanju kožnih oboljenja. Toplota, vlažnost, znojenje, uska i tesna sportska oprema i rekviziti i sprave koje koristi veliki broj žena doprinose nastanku kožnih oboljenja. Bez obzira na to koliko se održava higijena u nekom fitnes centru, sigurno je da u toku trajanja časa vežbanja niko neće ići ispred ili iza vas i dezinfikovati rekvizite i sprave i brisati prašinu! Ali zato vi možete da preduzmete neke mere da biste zaštitili sebe i svoju kožu.

PROBLEM: TAMNE MRLJE
Primetili ste tamne fleke na leđima u predelu lopatica, predelu trtične kosti, laktovima ili možda kolenima? Nastale tamne fleke posledica su abrazije kože usled čestog trenja i pritiska kože na mestima na kojima je veći pritisak ili opterećenje. Ova mesta su prominentna, što znači da je kost bliža površini, pa je koža izloženija pritisku. Ako često radite vežbe ležeći na leđima ili potisak za grudi na benč klupi, primetićete fleke na leđima. Isto tako, oslonac na laktovima i kolenima, koji je veoma zastupljen na aerobiku, vremenom će dovesti do abrazije kože i na ovim mestima.
Preventiva i tretman:
Nastale tamne fleke ne spadaju u red kožnih oboljenja, ali su zato estetski neprihvatljive.
Preventivno, koristite mekše strunjače ili postavite štitnike na kolena i laktove. Nega kože podrazumeva nanošenje neutralnih krema na kožu da bi ona bila mekša.

PROBLEM: ŽULJEVI
Učestalo trenje i pritisak izazvaće žuljeve na vašim rukama ili stopalima. Pregib između dlanova i prstiju je mesto gde ćete sigurno primetiti žuljeve ako vežbate u teretani sa tegovima i na mašinama. Žuljevi na stopalima nastaju zbog nošenja neodgovarajućih patika. Osobe sa ravnim tabanima posebno su sklone nastanku žuljeva.
Preventiva i tretman:
Nabavite posebne rukavice bez prstiju za vežbanje u teretani. Rukavice su ojačane na mestu dlanova i sigurno će sprečiti nastanak žuljeva na rukama. Kada kupujete patike uvek ih probajte sa sportskom čarapom. Patike treba da odgovaraju sportskoj aktivnost kojom ćete se baviti. Stavljanje uložaka u patike je još jedna preventivna mera, a onima sa ravnim tabanima fizijatar treba da odredi uloške. Žuljevi se tretiraju keratoliticima. Ukoliko se napravi mehur na žulju, poželjno je da prekinete sa vežbanjem neko vreme i obratite se dermatologu.

PROBLEM: BRADAVICE
Stotine različitih virusa uzrokuju bradavice koje se obično prenose sa osobe na osobu direktnim kontaktom. Nije uobičajeno, ali je moguće i indirektno prenošenje preko stvari i predmeta kao što je oprema u sali za vežbanje.
Preventiva i tretman:
Operite ruke odmah nakon časa vežbanja. Da biste zaštitili i sebe i druge, ukoliko imate bradavice na rukama nosite pamučne rukavice prilikom korišćenja rekvizita za vežbanje. Ukoliko se bradavice pojave, primenjuju se keratolitici i tečni azot ili flasteri na bazi keratolitika u cilju njihovog otklanjanja ili kiretaža koju obavlja stručno lice.

PROBLEM: AKNE
Nošenje tesne sportske odeće i odlaganje tuširanja nakon vežbanja može dovesti do novog problema u vidu folikulitisa ili pogoršanja akni ukoliko ih neko ima. Sitne, crvene bubuljice nastaju kada se nakon pojačanog znojenja u toku vežbanja znoj zadrži na koži i posle vežbanja.
Preventiva i tretman:
Udaljenost od fitnes centra može da odloži vreme tuširanja, ali zato možete ukloniti delove odeće koji su najviše upili znoj - brushalter, gaćice, pojaseve i steznike. Ako je vaša koža sklona nastanku akni, zaboravite na sintetičku sportsku opremu. Međutim, i pamučna odeća, ako je uz telo i sasvim uska, zadržava znoj u odnosu na kožu. Dakle, nosite komotniju, pamučnu opremu. Istuširajte se što pre koristeći neki antibakterijski sapun i za lice i za telo. Nakon tuširanja možete naneti na kožu talk koji upija višak vlage.

PROBLEM: GLJIVIČNE INFEKCIJE
Uska sportska odeća definitivno nije za vas bez obzira na to koliko želite da istaknete svoju figuru, ako se pojavi još jedan u nizu problema nastalih na koži. To su gljivične infekcije. Vlažnost koja se zadržava između odeće i kože predstavlja idealno mesto za razvoj gljivica. Tri tipična mesta za ove infekcije su između i ispod dojki (posebno kod žena koje imaju veće grudi), zatim pazuh i predeo prepona. Gljivične infekcije mogu da se prenesu i indirektnim putem, preko peškira. Infekcije koje najčešće nastaju su dermatofitne infekcije i
kandida.
Preventiva i tretman:
Koristite odgovarajuće brushaltere (sport bra) i nosite pamučne gaćice. Izbegavajte tesan i sintetički donji veš i ostalu opremu. Pojava gljivične infekcije zahteva pregled dermatologa i lečenje antimikoticima.

PROBLEM: ATLETSKO STOPALO
Razvoju gljivica pogoduju vlažni prostori kao što su tuš kabine, đakuzi kade, podovi u svlačionicama i na bazenima. Ako hodate bosi, vrlo je moguće da ćete zakačiti gljivice i eto vama novog problema. Razlog zašto su vežbači najpogodniji za ovu infekciju je taj što je njihova koža nakon vežbanja vlažna. To omogućava gljivicama lakši pristup stopalima. Obično se javlja prvo samo na jednom stopalu u vidu crvenila i perutanja između prstiju. Ako se ne leči, infekcija može preći i na drugo stopalo, ali i na druge delove tela. Pogodna mesta za dalje širenje infekcije su pregibi, kao što su pazuh ili prepone. Hiperhidroza, odnosno pojačano znojenje u pregibnim predelima i neadekvatna odeća još više pogoduju razvoju gljivica čime se infekcija širi dalje i pogoršava.
Preventiva i tretman:
Nikada ne hodajte bosi i isključivo nosite svoje papuče. Čiste i suve čarape su još jedna preventivna mera jer je vlažna unutrašnjost obuće idealno mesto za razvoj gljivica. Koristite antigljivični talk za čarape i patike (Obitin, Kanesten) koji će pored svog antimikotičkog dejstva apsorbovati i višak vlage. Talk stavljajte i ispod pazuha, preko dezodoransa i na prepone, jer kao što smo već pomenuli, to su još dva mesta gde gljivice mogu da se jave. A ukoliko se gljivice pojave, obratite se dermatologu.

PROBLEM: BAKTERIJSKE INFEKCIJE
Bakterijske infekcije kože prenose se kako direktnim tako i indirektnim kontaktom. To su najčešće stafilokokne i streptokokne infekcije. Mesto ulaska bakterija mogu biti male posekotine, ogrebotine ili plikovi. Ovakve male povrede na vašoj koži ne bi trebalo da vas spreče u vašem redovnom vežbanju, ali s obzirom na to da su to otvorene povrede na koži one predstavljaju povoljna mesta za infekciju.
Preventiva i tretman:
Obavezno stavite zavoj ili flaster i na najmanju povredu na koži. Infekcija zahteva savet i lečenje od strane dermatologa uz antibiotsku terapiju.

PROBLEM: EKCEM
Ekcem je kožno oboljenje alergijskog tipa i nije prenosiv direktnim ili indirektnim kontaktom. Ekcem predstavlja problem samo onima koji vežbaju i imaju ovo kožno oboljenje zato što prašina i grinje iz prašine u sali za vežbanje iritiraju postojeće stanje na koži. Neodržavanje higijene u salama za vežbanje i postojeće grinje dovode do recidiva atopijskog dermatitisa, bronhijalne astme i polenske kijavice. Atopičari (osobe sa alergijskom konstitucijom ) treba posebno da se čuvaju grinja. Ovim osobama takođe ne prija često pranje sapunom jer se na taj način koža dodatno isušuje. Kontaktni ekcem uzrokovan je alergenima koji se mogu naći i u prostoru za vežbanje. To su guma, štavljena koža (strunjače), crna boja, nikal i hrom (niklovane i hromirane šipke u teretanama). Suvoća i prašina takođe pogoršavaju kontaktni ekcem.
Ekcem može sekundarno da se inficira i bakterijama.
Preventiva i tretman:
Ukoliko ste skloni ekcemu ili imate ekcem vodite računa da vaša rutina u vežbanju ne pogorša stanje. Izbegavajte kontakte sa navedenim alergenima. Pre učlanjenja u fitnes centar proverite da li je higijena u centru na odgovarajućem nivou.

PROBLEM: PITIRIJAZA
Ovo je blaga, hronična, rekurentna infekcija kože izazvana mikroorganizmom koji spada u normalnu floru kože, a koja pod izvesnim uslovima može preći iz saprofitne u patogenu fazu. Značajnu ulogu u nastanku promena ima znojenje, nošenje odeće koja sprečava znojenje i povišena temperatura tela. Oboljenje nije zarazno, a javlja se kod predisponiranih osoba. Manifestuje se flekama na koži koje su boje bele kafe.
Preventiva i tretman:
Ukoliko primetite fleke na koži obavezno se javite dermatologu.

Mere opreza:
Pomenuti problemi sa kožom mogu da vas oneraspolože, a neke možda i odvrate od vežbanja zbog straha da "ne pokupe nešto" u fitnes centru. Brigu o higijeni, redovnom čišćenju i dezinfekciji opreme treba da vodi za to određeno lice, a vi sa svoje strane treba da doprinesete održavanju higijene tako što ćete voditi računa da:
1. uvek nosite čiste patike za vežbanje
2. koristite peškire koje ćete stavljati preko strunjača ili klupa i mašina na kojima vežbate
3. nosite znojnice ili male peškire za ruke.
Pravilnim sprovođenjem higijene svoga tela i lica takođe ćete u velikoj meri sprečiti nastanak mogućih problema na koži. Zato vas podsećamo da:
4. Obavezno skinete šminku sa lica pre nego što krenete na vežbe. Senka na očima i maskara mogu da izazovu iritaciju očiju dok se znojite, a puder na licu će sprečiti normalno oticanje znoja koje je tokom vežbanja pojačano.
5. Ako ste danas uradili redovan tretman lica, onda ćete morati da odustanete od vežbanja. Nakon urađenog tretmana lica pore na koži su otvorenije, a cirkulacija lica je pojačana. Ovakvoj koži neće prijati znoj i svi štetni agensi koji se izlučuju putem znojenja.
6. Vežbanje nakon urađene depilacije takođe se ne preporučuje. Nakon odstranjene dlake folikul ostaje prazan, a on je put u dublje slojeve kože za sve štetne agense koji se nalaze u znoju.
7. Korišćenje antiperspirantnog dezodoransa pre vežbanja nije preporučljivo. Ovi dezodoransi zatvaraju pore, sprečavaju normalno znojenje i na taj način remete termoregulaciju organizma. Inače se ne preporučuje njihovo korišćenje u dužem vremenskom periodu, osim leti, kratkotrajno i za posebne prilike. Podsećamo i one koje to praktikuju, da korišćenje bilo kakvog dezodoransa posle vežbanja, bez prethodnog tuširanja nije higijenski.
8. Obavezno nosite vaše peškire ako se u centru tuširate ili idete u saunu. Neadekvatno oprani i neotkuvani peškiri mogu biti uzrok i infekcija koje se inače prenose seksualnim (ili polnim) putem.

- hvala lola