Lepota - Aromaterapija: bazna ili noseca ulja

Bazna (noseca, ili na engleskom carrier) ulja se koriste da bi se razredila esencijalna ulja, CO2 ulja i apsoluti, pre nego sto se nanesu na kozu. Ona pomazu da koza lakse apsorbuje esencijalno ulje. Razlicita bazna ulja nude razna svojstva, a izbor baznog ulja moze zavisiti od zeljenog terapeutskog rezultata.

Bazna ulja se uglavnom dobijaju hladnim cedjenjem. Za razliku od esencijalnih ulja koja isparavaju i imaju izuzetno jaku aromu, bazna ulja ne isparavaju i uglavnom su blagog mirisa.

Primeri baznih ulja su: ulje slatkog badema, ulje semena kajsije, ulje semena grozdja, ulje avakada, kikiriki ulje, maslinovo ulje, ulje makadamija oraha, susamovo ulje, orahovo ulje, itd. Vecina ulja koja se mogu nabaviti u supermarketu nije cedjena hladnom metodom, vec zagrevanjem, pa je na taj nacin izgubila lekovita svojstva.

Mineralna ulja se ne koriste u aromaterapiji, jer ova ulja nisu prirodan proizvod. Takodje se smatra da mineralna ulja otezavaju apsorpciju esencijalnih ulja u kozu.

Za razliku od esencijalnih ulja koja ne mogu vremenom da se pokvare, tj. uzegnu, bazna ulja imaju to svojstvo. Bazno ulje koje kupujete treba da bude 100% prirodno i nezaprljano. Izuzetak su prirodna ulja obogacena vitaminom E, jer vitamin E u ulju funkcionise kao konzervans. Nakon otvaranja ambalaze, cuvajte bazna ulja u frizideru. O pojedinacnim nosecim uljima citajte u nasem tekstu ‘Svojstva nosecih ulja’.

- hvala e-s