Zdravlje - Masaza

Suprotno prilicno rasprostranjenim shvatanjima, masaza je vestina lecenja, a ne rafinovana seksualna tehnika. Prirodno, kada je upraznjavaju ljubavnici, ona moze predstavljati izvanrednu dopunu seksualnosti. Opustenost i bodrost stecena masazom, mogu se lako usmeriti, ukoliko oboje to zele i u sferu seksualnosti. Ipak to je samo jedna od mogucnosti masaze.

Bitan element masaze jeste komuniciranje bez reci. Samo po sebi nije nista neobicno, jer tapsanjem i zagrljajem iskazujemo svoju naklonost ili priznanje. Masirana osoba ukoliko je masaza izvedena uspesno dospeva u posebno fizicko i mentalno stanje koje je tesko opisati. Moze se uporediti sa ulazenjem u odaju koja je do tada vama bila nepoznata i zakljucana. Pored toga, osoba koja vrsi masazu moze, koristeci poviseni stepen svesti masirane osobe, da joj prenese nesto od svog unutrasnjeg bica i iskustva. Tada i najlaksi dodir postaje poruka, kao crtanje finim perom po hartiji. Poverenje, naklonost i postovanje mogu se iskazati masazom i to takvom punocom kakvom se nikada ne moze postici recima.

U svojoj sustini masaza je vrlo jednostavna. Ona nas cini punijim, celovitijim, boljim. Ruke masera imaju moc da izazivaju ova poboljsanja. Najzad upustva opisana u ovim redovima namenjeni su prvenstveno amaterima u ovoj oblasti. Neki opisani pokreti ucinice vam se suvise komplikovanim ali to ne treba da vas brine, jer je kod masaze cesto lakse izvesti u praksi nego opisati recima. Najzad, posto budete svladali osnovnu tehniku masaze lica, bice vam date osnovne sugestije namenjene da ovo znanje produbite, oslobodite se i pocnete da razvijate sopstveni stil rada.

Kod masaze je od svega najjednostavniji pribor, jer su dovoljne ruke, ulje i podloga. Kada budete citali upustva videcete da je svaki potez posebno opisan. Medjutim, vazno je da se kod prakticnog izvodjenja masaze ne oseti nikakva podeljenost na pokrete. Masaza je specijalna tehnika koja zahteva da jedan pokret neosetno prelazi u sledeci. Masirana osoba uopste ne bi smela da primeti da je zavrseno primenjivanje pokreta i zapoceto drugo. Idealno bi bilo da se citava masaza dozivi kao jedan jedini jedinstveni povezani pokret, koji vijuga po vasem licu, vratu, lobanji... Ne zaboravite da je nepozeljno prekidanje fizickog kontakta od prvog do poslednjeg trenutka masaze. Masaza je neverbalni dozivljaj pa ce biti najuspenije obavljena u potpunoj tisini. Po drevnom japanskom tretmanu SIJATSU, blaga masaza lica i vrata, u vidu neznog prevlacenja vrhova prstiju po kozi, efikasnija je od kreme, maski i losiona. Mlada, glatka i sveza koza je san svake zene koji se, na zalost, ne ostvaruje uvek koriscenjem maski, krema i losiona. Drevni i oprobani japanski recept zvani sijatsu, koji se sastoji od u blagoj masazi lica i vrata, od nedavno je otkriven i na zapadu gde je naisao na veliko odobravanje. S obzirom da nista ne kosta, osim malo truda i discipline, vredi ga isprobati.

Sijatsu, sto bi u prevodu znacilo pritisak prstiju, prisutan je vec hiljadu godina u japanskoj kozmetici i prilikom tradicionalnog kupanja. Moderne Azijatkinje, koje veoma vode racuna o svom izgledu i urednosti, uvrstile su tu blagu masazu lica u svoj uobicajeni program za negu lepote. Za sijatsu kako glasi jedno od pravila, potreban je asistent i ugodna opustena atmosfera u kojoj vlada potpuna smirenost. Tretman se obavezno zapocinje detaljnim ciscenjem lica. Masaza se izvodi samo dodirima vrhova prstiju koji se prvo sest puta prevlace preko ociju. Postupak deluje veoma opustajuce na citav predeo oko ociju. Kada obavljamo masazu lica, stanite najpre iza masirane osobe. Stavite malo ulja na prste, ali nemojte nanositi ulje na lice masirane osobe. Povrsina lica srazmerno je mala i zahteva vrlo malo ulja, nekoliko kapi na vrhovima prstiju dovoljno je za pocetak. Prirodan poredak masaze glave je da najpre obradi lice, pocinjuci celom i zavrsavajuci s podbratkom, zatim usi, pa vrati i najzad lobanja. Za masazu se koriste mineralna i biljna ulja.

Ovde cete naci tehnike masaze i jednostavan opis kako da pravilno izvodite masazu:
- Tehnika masaze lica
- Tehnika masaze usiju
- Tehnika masaze vrata

- hvala e-s