Razno - Saveti za ucenike

E, eto ovde nema puno mudrosti, ali to je ono sto sam ja provalila ili pokupila od drugarica (i drugova). Evo da pocnemo...

1. Kad dobijes knjige za skolu pre pocetka nove skolske godine, nemoj samo da je prelistas i onda ostavis do pocetka godine. Prouci sadrzaj, da se upoznas s onim sto cete raditi. Mozda se slucajno (VEOMA slucajno) i zainteresujes za nesto. Eto, bar ces moci da se setis koja je lekcija ono sto ucite. Pravi streberi mogu i da procitaju uvod i procitaju sve naslove i podnaslove, sto ja nikad ne radim, a ne verujem da rade i ostali.... :)
2. Na pocetku skole zaboravi na raspust, tj. seti se da je prosao i prihvati :( (tesko, ali izvodljivo)
3. Na casovima pokusaj da slusas, ma koliko bilo dosadno. Tako ces nesto upamtiti, pa ces imati manje da ucis, a cak i kad ne budes ucio/la, bices bar malo spreman/na ako te nastavnik/nastavnica pita, i imaces najmanje dvojku.
4. Ako ti smetaju zvukovi i glasovi dok ucis, ukljuci radio na srednje glasno, na neku nepoznatu stanicu. Nepoznate stvari ti nece odvlaciti paznju. Ukoliko ti i to smeta, snadji se, idi na neko mesto gde se nista ne cuje... Terasu, na primer. Ako ti se neka pesma uvuce u glavu, non stop je pevas u sebi , ne mozes da je izbacis i to te dekoncentrise, napravi pauzu od maximum pet minuta, setaj po kuci, pricaj s nekim. To uspeva u vecini slucajeva.
5. Cim naucite neku lekciju u skoli, nauci je ti kod kuce. Tako ces pred kontrolni ili odgovaranje, samo morati da obnovis ono sto si vec naucio/la.
6. Vise strebaj u prvom polugodistu! Ako u prvom polugodistu prodjes odlicno, nastavnici ce te verovatno zapamtiti kao ucenika koji sve zna, pa ce te pustiti na miru neko vreme drugog plugodista.
7. ulizuj se nastavnicima, ali neprimetno, tako da oni ne skontaju vec da "primete" da si veoma "ljubazan/na". To znaci da se uvek smesite kad vidite nastavnicu, kazete dobar dan, kako ste. Kad treba da se obrise tabla, donese kreda, vi ste tu. Ali ne preterujte u takvim stvarima...
8. Najbolje bi bilo da u toku zimskog raspusta strebas, iako je dosadno i tesko, jer ces tako odmah po pocetku drugog polugodista nabiti petica i petica, pa ces moci da se opustis sto se tice odgovaranja.
9. Svoju sobu provetri, sredi, dobro je osvetli (po mogucstvu prirodnim svetlom, tj. da ti na radni sto pada svetlost sa prozora). Na sto stavi knjigu i uci. I tako svaki put. Ako se naviknes da ucis na jednom mestu, bice ti lakse da ucis. Ubrzo ces cak poceti brze da ucis!!!! PALI
10. Ako ipak pravis puskice, potrudi se da ih procitas bar 3 puta, tako da ti bar nesto ostane u glavi. Time ces verovatno manje koristiti puskice, a time je i manja sansa da te nastavnik uhvati. Za prepisivanje ne postoji nikakva mudrost, jer to zavisi od nastavnika. Ako on ima "oko sokolovo", zaboravi na prepisivanje! Pripazi na sledece fore nastavnika, jer se time sluzi samo da bi vas zavarao! Bar vecina...
-cupanje trepavica: okrenuta je ledjima prema vama i cupa obrve gledajuci se u ogledalcu. SVAKO ce skontati da ona u stvari posmatra u ogledalcu ko prepuisuje!!!!
-ogledanje: slican fazon. Sedi licem okrenutom prema vama, a lice joj zaklanja ogledalce. Ona u stvari, naravno, viri kroz ivicu ogledalca da bi videla ko ima puskice ili prepisuje. Lukavo...
-Piskaranje: sedi za katedrom i nesto piskara, a ustvari neprimetno gleda ko prepisuje...
-skretanje: uporno gleda u red do prozora, a ti sedis u redu do vrata. Dok se on/a toliko zagledava u ucenike do prozora, ti vadis puskice i prepisujes, kad odjednom on/a gleda u tebe i ti imas keca u dnevniku. Ovim trikom se koriste mnogi profesori! CUVAJ SE!!!
-izlazenje: kao izadje napolje (neko je zove, zvoni joj telefon ili dr.), i cim vi pocnete da pricate on/a je opet unutra i sve je primetio/la.

KRAJ!!! SRECNO U SKOLI :):):):):):):):):):)

- hvala mrzim skolu ali sta cu...