Razno - Alkoholni ocat (sirće) u kućanstvu

Alkoholni ocat kiselina je koja odlično isti, posebno masne mrlje. Također dobro uklanja neugodne mirise. Netoksičan je i ne ostavlja miris (miris će se osjećati dok radite s njim, ali će ubrzo nestati). Nemojte ga koristiti na kamenim ili mramornim površinama. Vodite računa o tome da za čišćenje koristite samo bijeli alkoholni ocat, ne vinski ili voćni.

Mogućnosti upotrebe (također prema H. Godvinu i dr.):

- očistite stakla mješavinom octa i vode. Octom možete čistiti i začaena stakla peći na drva, koja se inače vrlo teško čiste (no budite oprezni ako se radi o golom metalu, kojeg ocat može nagristi).

- nakupljanje zagorenih naslaga u pećnici spriječite tako da unutrašnjost redovito brišete krpom natopljenom octom. Octom možete brisati i zidove kupaonice, namještaj od rattana (trske i sl.), posude za hranu i zimnicu radi prevencije razvoja bakterija. Blago zaprljano posue možete isprati otopinom octa.

- kistove na kojima se stvrdnula boja umočite u vreli ocat i operite u vrućoj otopini sapuna.

- kipući ocat možete uliti u slivnike kako bi očistili cijevi i spriječili nakupljanje naslaga. Ovo nije preporučljivo činiti ako ste prethodno koristili komercijalna sredstva za čišćenje čiji su ostaci moda još uvijek u cijevima.

- radi još efikasnijeg čišćenja različitih površina, pomiješajte ocat sa solju, ili tekućim deterdentom, po mogućnosti ekološkim.

- dodajte ocat u vodu za ispiranje rublja: otklanja ostatke deterdenta i sprečava da odjeća požuti stajanjem. Masne mrlje na odjeći natopite octom prije pranja.

Ostale mogućnosti upotrebe:

- za čišćenje začepljenih dišnih puteva, inhalirajte paru vode u koju ste dodali nekoliko žlica octa.

- u ocat koji koristite za jelo dodajte svoje omiljeno začinsko bilje i ostavite nekoliko tjedana.

- hvala m