Zdravlje - Papiloma virus vreba i u bazenima

HPV virusom zaraženo je 5 do deset posto spolno aktivnih žena. Virus prodire unutar epitela i može u latentnom obliku provesti duže razdoblje, pet do deset godina, pa je tijekom tog razdoblja moguće otkriti virus.
U kojoj se dobi javlja humani papiloma virus?
- HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus, a smatra se da je 60 posto žena tijekom generativne dobi zaraženo jednim ili više od stotinu poznatih tipova virusa, HPV virusom zara-ženo je 5 do deset posto spolno aktivnih žena. Virus prodire unutar epitela i može u latentnom obliku provesti duže razdoblje, pet do deset godina, pa je tijekom tog razdoblja moguće otkriti virus. Virusi se dijele na tipove niskog i tipove visokog stupnja rizika, a metoda kojom ih razlikujemo jest tipizacija DNA genoma virusa koja se provodi u visoko specijaliziranim laboratorijima mo-lekularne bilogije. Razlika je u tome što je HPV niskog rizika najčešće udružen s pojavom početnih displazija vrata maternice, a u više od polovice slučajeva moguća je spontana regresija promjena, dok se HPV visokog rizika u značajnijem postotku može naći u težih oblika displazija kao i kod karcinoma cerviksa. Progresija kod njega nije uočena, što naravno nije razlog za paniku jer je za progresiju potrebno u najčešćem broju slučajeva duže razdoblje, tako da se redovitim pregledima mogu izbjeći neugodna iznenađenja.

PAPA-TEST - JEDNOM GODIŠNJE
Znači li to da se redovitim papa-testom može kontrolirati i uočiti pojava virusa?
- Upravo je nedavno Američko udruženje za karcinom preporučilo kako sve žene koje navrše 18 godina ili su spolno aktivne trebaju otići na ginekološki pregled barem jednom godišnje radi uzimanja citološkog obrisa vrata maternice — papa-testa — pa ovu preporuku možemo prenijeti i našim ženama. Papa-test je citološka metoda ranog otkrivanja promjena u izgledu stanica unutar sluznice vrata maternice-cervikalnog epitela. Citološke promjene vidljive u papa-testu dodatno se analiziraju uzmanjem uzorka tkiva — bipsijom.
Kako se papiloma virus prenosi, je li spolni odnos jedini uzrok infekcije?
- Virus se najlakše i najčešće prenosi spolnim kontaktom, ali može se prenijeti korištenjem odjeće ili rublja zaražene osobe — ručnici, ogrtači, spužve ili u bazenima, saunama.
Može li stres potaknuti aktivnost virusa?
- HPV virus se ponaša kao i drugi virusi, dakle njegovu aktivaciju može potaknuti stres ili bilo koji drugi razlog pada imunološkog sustava. Zato se kao potpora liječenju infekcije savjetuje koristiti neki od antioksidansa i preporuča se prestanak pušenja.

PRVI ZNAK - KONDILOMI
Kako se uočavaju promjene zbog kojih bi bio nužan pregled?
- Kod zaražene osobe se javljaju male bezbolne bradavice – kondiloma - s tim da se kod muškaraca kondilomi javljaju na glavi penisa i prepuciju, dok se u žena javljaju na malim usnama, po cijeloj površini rodnice, oko čmara ili na stražnjici. Ako je broj kondiloma umjeren, popraćeni su umjerenim svrbežem. U slučaju većeg broja kondiloma ili ako su u skupinama, moguća su krvarenja i tada su jako bolni.
Što napraviti nakon pozitivnog papa-testa?
- Savjetuje se dalje napraviti tipizaciju HPV virusa i kolposkopski pregled, što znači da se bezbolnom metodom promatra cerviks pod povećanjem 20 do 30 puta, a daje nam podatke o proširenosti promjene i mogućnost planiranja liječenja u pojedinačnom slučaju. Također određuje mjesto s kojeg se uzima uzorak tkiva - biopsija - koji daje konačnu dijagnozu.

7O POSTO OBOLJELIH - PUŠAČI
Kako se liječi HPV infekcija?·
- Danas nije poznat lijek koji bi iskorijenio HPV virus. Razvitkom cjepiva protiv HPV-a koje je trenutačno u 3. kliničkoj fazi ispitivanja, računa se smanjiti rizik od ove opasne infekcije. Uspješnost liječenja lokalne aplikacije citostatskim ili interferonskim preparatima je oko 80 posto. Novost je imiquimod, koji se ubraja u imunomodulirajuće tvari, a posjeduje antitumorsko djelovanje. Savjetuju se antioksidansi kao potpora liječenju. Potrebno je uz redovite kontrole žene, liječenje i kontrola partnera, a savjetuje se i obvezno korištenje kondoma. Uočeno je da 70 posto oboljelih čine pušači, te se savjetuje prestanak pušenja.
Jesu li preporučljive i kirurške metode?
- Preporučljiva je krioterapija, metoda zamrzavanja i uklanjanja istodobno, zatim elektroterapija, a novija metoda liječenja je LLETZ - dijatermijska metoda pri kojoj se dijatermijskom omčom odstranjuje oboljeli dio sluznice vrata maternice koji služi kao dijagnostički, ali najčešće i kao definitivni terapijski postupak. Pogodan je posebno kod žena koje nisu rađale jer ne mijenja reproduktivnu sposobnost. Postotak komplikacija je malen, a sam zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, nakon kojega pacijentica odlazi kući, a uspjeh ovog zahvata je 95 do 97 posto.
Kada se i kod koga primjenjuju te metode?
- Konizacija hladnim nožem se u općoj anesteziji provodi u bolnici, a primjenjuje se kod težih ili proširenih displazija ili kod sumnje na mikroinvazivni karcinom. Operativno uklanjanje maternice ili histerektomija se uglavnom primjenjuje kod starijih žena.

- hvala e-s