Zdravlje - Aromaterapija

Aromaterapija je drevna veština korišćenja eteričnih ulja na različite načine u cilju opuštanja, preventive, lečenja. Datira iz najstarijih civilizacija. Već 4500 godina pre Hrista stari Egipćani su uživali u umetnosti upotrebe mirisnih supstanci i njima lečili širok spektar bolesti : aromaterapija je bila njihov stil življenja.

Etericna ulja:
Dobijaju se destilacijom, procesom koji je pronadjen pre 2500 godina i Indiji. Čovek je tada pronašao kako da iz biljke uzme suštinu- dušu i miris.
Proces destilacije je vrlo jednostavan. Biljni materijal (list, grančice, koren, smola), zatvori se u sud, ispod koga se zapali vatra. Zagrevanjem suda, stvara se para koja sa sobom ponese miris i aktivnu supstancu biljke u sistem cevi za hladjenje. Tu dolazi do kondenzovanja i pretvaranja pare u smesu vode i eteričnog ulja koje pliva na njenoj površini. Tada se na jednu stranu odvaja ulje, a na drugu voda. Za dobijanje par kapi eteričnog ulja potrebna je velika količina biljnog materijala. Stare civilizacije su znale da je to suština biljke i znale su da cene tih par kapi.

Obzirom da predstavljaju izuzetno jake koncentrate života biljke, njenih hormona, prirodnih antibiotika, treba biti izuzetno obazriv prilikom njihove upotrebe. U suprotnom mogu dovesti do neželjenih posledica od opekotina, preko alergijskih manifestacija, mučnine, vrtoglavice, do težih trovanja. Na tržištu je sve više sintetičkih ulja. Njihova primena je zastupljena u proizvodnji parfema. U aromaterapiji ih izbegavamo, i težimo da magične kapi budu potpuno prirodne, iako je njihova cena na tržištu obično veća.

Aromaterapija se može koristiti na različite načine:

- Masazom:
Lekovita moć mirisnih supstanci eteričnih ulja kombinovana sa lekovitom moći dodira. Pored mirisa i efekata koje izaziva, masažom utrljavamo ulje iz koga preko periferne cirkulacije organizam apsorbuje lekovite supstance i deluje preventivno, odnosno terapeutski, kao prirodni antibiotik. Retko u kožu utrljavamo koncentrovano ulje. Zbog jačine ga mešamo sa bazičnim, prirodnim uljem : bademovim, maslinovim, susamovim, uljem pšeničnih klica, semena grožđa, semena palme…Obično u 50 ml. baze neposredno pred masažu ukapamo do 25 kapi eteričnog ulja. Sve preko toga može dovesti do napomenutih neželjenih posledica.
Masažom eterična ulja vrlo brzo prodiru u organizam i svojim aktivnim komponentama utiču na bol, celulit, cirkulaciju, stres u zavisnosti od izbora ulja.

- Kupkom:
Uživajući u kadi napunjenoj toplom vodom naše pore se idealno otvaraju da bi primile aktivne supstance eteričnih ulja . Kupke mogu biti tonizirajuće ili relaksirajuće u zavisnosti od izbora ulja , deluju na promene na koži, stimulišu cirkulaciju, oslobadjaju od toksina, okrepljuju disajne organe. Da bismo bolje rastvorili eterična ulja u vodi možemo ih pomešati sa malo tečnog sapuna. I u ovom slučaju moramo voditi računa o doziranju. Za jednu kupku koristi se maksimalno 15 kapljica koncentrovanog eteričnog ulja.

-Aromatizacijom zivotnog prostora:
Korišćenjem posebnih aromaterapeutskih lampi (porcelanskih, od terakote, vatrostalnog stakla…) ili difuzera. Aromatizovan vazduh koji udišemo je od izuzetne važnosti za balansiranje naših emocija i zdravlja u celini. Aromaterapeuti napominju da su sva eterična ulja antiseptična i time nas štite od bolesti i zagadjenja vazduha. Doziranje: 5 do 10 kapi u posudi za aromatizaciju prostora.

Pored ovih glavnih načina upotrebe aromaterapije, mogu se koristiti i eterična ulja za inhalaciju, saune, maske u toku kozmetičkog tretmana ili u toku kuvanja jela i dezerata.

- hvala e-s