Poslastice, torte i kolači - Leptir - torta

Dakle, ispecete (ili kupite gotove, sto ja radim) tri jednake okrugle patispanj-kore, otprilike po pola santimetra debele. Nafilujete bilo kakvim filom koji vam se trenutno pravi/jede/za koji imate vremena i materijala (meni odlicno prolazi pakovanje Etkerovog instant-praska za krem - a naravno da je bolje da sami umutite vanil-krem, cokoladni, ili sta vec volite), pa u to umesane seckane banane i ananas. Ovu vocnu varijantu vole i deca i odrasli, a malko odraslija verzija je nadev za rozen-tortu - orasi popareni mlekom, sa secerom i umucenim puterom, ili neki cokoladni krem, sa ili bez oraha i lesnika.

E, sad dolazi glavno. Tortu treba iseci tako da se dobiju krila i telo leptira. Kako da vam to sad objasnim? U stvari je mnogo prosto i uopste nema otpadaka. Iz sredine isecete jedan spicasti elipsasti deo, ama bas ovako kao dve zagrade (), to ce da bude telo leptira. Sledeci rezovi idu od najsirih delova tela do spoljne ivice kruga, otprilike ovako: -(). Pazite da vam oni veliki delovi, koji ce da budu krila, budu jednaki i simetricni. Najbolje prvo probajte da napravite snit na krugu.

E, sad morate da ispremestate delove - uzmite neki veliki podmetac, na obicne tanjire za tortu ne moze da stane. Telo stavite u sredinu, sredina tela se dodiruje sa onim sto je nekad bila spoljna ivica kruga, a sad je unutrasnja strana krila.

Prelijete umucenim slagom ili secernom glazurom, ali telo obojite razlicito od krila. Ako imate kad da se zavitlavate, preliv za krila mozete da obojite raznim bojama i sarate sare, a ako ne, samo pospete onim sarenim secernim mrvicama ili raznobojnim bombonama, ako je za decu.

I, naravno, u glavicu zabodete dve slamcice da glume leptirove pipke, najbolje one sto mogu malko da se iskrive kod vrha.

U zavisnosti od toga kakve kore, fil i preliv koristite, ovu tortu mozete da spremate i ukrasavate od pola sata do 2-3 sata, i jos nisam srela nikoga kome se nije dopala. Najuspelija je bila kad je jednom moja mama pravila "nocnog leptira" - tj. pravila je nekoliko preliva od raznobojne cokolade u raznim nijansama braon boje, pa time sarala leptirova krila, a kore pekla kao za postenu reform-tortu, sa lesnicima - to je bilo i prelepo, i preukusno (a o sitosti i holesterolu cemo drugi put). I jos nije napravila da je gornja povrsina ravna, nego je ka spoljnjim ivicama stavljala vise fila, pa je izgledalo kao da leptir bas zamahuje krilima - za to vam treba cvrsti fil koji ne curi.

- hvala PeraPeric