Vajta - Komentari o izvođaču Upišite mišljenje

Posavac (26 Aug 2003 u 18:26   ID: 2C0-4A8)
Najbolji,Najbolji,Ziva Legenda
colorado (5 Sep 2003 u 9:17   ID: 2C0-B9E)
najbolji su svi vi koji ih ne volite preskocite njihovu stranicu a oni su legende
Bojan (13 May 2004 u 9:34   ID: 0D3-384)
Sjetim se Bosne...
Svim bivsim Bosancima:
Kako reagujete kad cujete ovu pjesmu?

Meni emocije navru, sjetim se svih lijepih stvari iz djetinjstva. Sjetim se kad smo se kao djeca igrali pored Bosne, kad smo na Meokusnicama igrali fudbala iza zgrada, sjetim se izvidjaca i Neuma. Sjetim se Bosne.
Hvala ti Vajta za ovu pjesmu. Oni divni dani djetinjstva su prosli, i samo ih ponekad ozivim uz tvoju pjesmu.
daki (26 Oct 2004 u 22:37   ID: F15-316)
njegove pesme snimajte na www.vajta.com
ako ne uspe na google napišite seid memic vajta
daki (10 Nov 2004 u 0:01   ID: 730-DAF)
Seid Memic-Vajta se rodio 08.03.1950. godine u Travniku. Mama mu se zvala Esrefa, a otac Salko. Na dan kad ga je mama rodila, pricaju mu tetke, nikoga nije bilo kod kuce, i posto je dijete pozurilo, a po starom dobrom obicaju je moralo da bude u kuci sve ,,cakum-pakum´´, cim je Vajta zakmecao i cim ga je mama smjestila u kolijevku, oribala je drveni pod, dobro prozracila sobu i nastavila posao - vecera je morala biti na stolu kad se vrati glava porodice. Vajta je bio neobicno glasno dijete - svi su ukucani znali da ce, ako ne bude operni pjevac, biti na dobrom glasu - od njega niko nije mogao oka sklopiti kad to on nije htio. Njegova tetka Sefika, koja je od njega starija samo nekoliko godina, ga se strasno bojala kad ga je morala cuvati - prvo - derao se kao lud, a drugo - bio je dlakav, tetku je podsjecao na vukodlaka - i gluho bilo - sta ako ... - nije smjela ni da pridje njegovoj kolijevci.

Mali Sejo je svoj nadimak Vajta dobio mnogo, mnogo kasnije, i to ni po kome drugom - nego po ulozi slavnog glumca Garry Cooper-u koji je tada glumio glavnu ulogu u filmu Raoul-a Walsh-a Dozivljaji kapetana Wyatt-a. Kako je Sejo bio najbrzi, najjaci i najhrabriji u raji - ko je drugi do njega mogao nositi ime slavnog Wyatt-a?

Kad je bio mali imao je jos puno raje u kuci za igru - dvije sestre i dva brata - po starosti se zovu - Senada, Mirsad-Bistra, Senad-Puki i Seherzada-Djudja. Vajta je cesto morao da pazi na mladje - ali je uvijek bio dovitljiv - cak je i igrao lopte sa Pukijem. Ali - ne dodave. Da mu Pukica ne bi negdje odlutao, i da ne bi kasnije dobio batine od mame, Vajta je naucio Pukicu kako da mu se cvrsto objesi oko vrata i da ne spadne sa njegovih prsa dok Vajta juri za krpenjacom (za mlade narastaje - krpenjaca = lopta napravljena od krpe).

Vajta vise nije isao nego sto je isao u osnovnu skolu. Nastavnici skole Dusan Kosutic u Travniku se ne mogu bas pohvaliti sa Vajtom peticarem, ali je zato bio glavni u raji - bio je ponosni poglavica svoga plemena, nije postojala ni jedna basta u okolini Travnika koju nije posjetio sa svojim podanicima, bez obzira na strah od kazne kada gazde primijete da su neke grane polomljene, ili voce otreseno... I dan danas ga oslovljavaju clanovi njegovog slavnog plemena, njegovi indijanci Bozana - Beki i Fazlija sa poglavice.

Porodica je rano pretrpjela gubitak oca i tako je Vajta, kao najstarije dijete morao da preuzme ulogu oca i da pocne da radi sa 15 godina kao momak u sluzbi majstora Mustafe u Trnopolju kod Prijedora. Tu je Vajta izradjivao ukrasne gipsane figurice koje su se, na veliko zadovoljstvo majstora, dobro prodavale.

Dok je Vajta bio u Prijedoru, srce ga je vuklo Travniku i njegovoj raji, pa je dosao na ideju da, kao svi pravi Travnicani, okusa srecu u fabrici Borac. Vajta je vrijedno radio i ucio i nakon zavrsenog kursa polozio ispit za krojaca, nakon cega se zaoprave zaposlio u ,,Borcu´´. To je bilo 1966. godine.

Prvi band u kome je Vajta pjevao su bili travnicki Veseli akordi. Zivjeli su za svirke od subote do subote, zudno i nestrpljivo cekajuci da prode sedmica i da se na bini pojave u folu...

Pjevuseci pjesmice grupa The Troggs, Monkeys, Spencer Davis i jos mnogih drugih idola, misleci samo na to kako da nabavi ovu ili onu plocu - jedno jutro se probudi sa divnom idejom: on ide u svijet - po ploce - otici ce do dajdza Adema i Camila u Innsbruck, tamo ima svega, malo ce raditi, kupice ploca, pa ce biti opet glavni u raji kad im donese sve te novine. I tako se Vajta zaputi u bijeli svijet, ponesen entuzijazmom i kujuci planove o tome sta ce raditi kad se vrati i sa sretnim osjecanjem uzbudenja i znatizelje na sta li ce to sve naletiti u prodavnici ploca u Innsbruck-u. U fabrici Schmiedl u mjestu Hall in Tirol kod Innsbrucka Vajta zavrsava kurs za livca i tu radi neko vrijeme. Kad je doslo vrijeme da se okane teske industrije, noci provedenih uz uzarene peci i temperaturu od puno, puno stepeni, i kad se kofer od kartona sa strucno odabranim plocama, plocama odabranim dusom i srcem zaljubljenika u muziku vise nije mogao zatvoriti, Vajta je odlucio da se vrati u Travnik.

Nakon povratka iz Austrije (1971. godine) Vajta dizajnira, izradjuje i prodaje nakit sa majstorom Fejsom iz Travnika. U to doba su njih dvojica bili glavni - sto likom - sto idejama - svi hipici koji su iole drzali do sebe morali su se pojaviti u Travniku, a visoki rating u drustvu je donosio susret na ulici sa Vajtom i Fejsom. ,,Posao´´ je dobro isao, a kako je bilo ljepse provesti ljeto na moru nego pod Vlasicem, njih dvojica bi ljeti preselili svoju radnju na more. No, kad je ljubav prema muzici prevladala naklonjenost prema dizajnu, Vajta je odlucio da proda svoju radnju - kompletnu boscu sa nakitom - dovrsenim i nedovrsenim - i alatom - sve je to prodao Dedanu, koji i dan danas ima svoju Dedan´s Jewels Corporation u Vrsaru.

Proculo se cak do Sarajeva da u Travniku zivi jedan momak koji se zove Vajta koji odlicno pjeva, i Vedo Hadziavdic i Gabor Lendjel su došli po njega i nagovorili ga da podje sa njima za Sarajevo. I tako pocinje tezak ali sladak zivot muzicara - putnika namjernika. Spavanje po studenskim sobicama u Sarajevu - hodanje u cizmama natopljenim snijegom i solju - polaganje ispita docimera skupa sa njima - vjezbanje po sobiccima, gdje se kod prozora viri i ceka da gazdarica izadje na pijacu, pa da se moze svirati ,,do daske´´ - obilazak galerija i koncerata - rasprave koje traju i po citavu noc sa clanovima benda sta treba raditi, a sta ne, sta ide i sta ne ide - ko falsira - ko nije u ritmu - iskljucivanje struje zbog neplacenih racuna - izmirivanje neplacenih racuna za struju kad se naplati tezga i ponovno prikljucivanje struje uz veliko olaksanje - neutoljivo citanje knjiga - zivot na samom rubu egsistencije - i konacno - uspjeh.

Vajta smatra 1973. godinom pocetka njegove profesionalne muzicke karijere. Prva snimljena singlica U.F.O. / Karavan (1975.) dozivljava veliki uspjeh - Vajta i njegova Teska industrija izlaze iz anonimnosti, postaju popularni, standard im se poboljsava, pocinju intervjui, turneje, postaju lica koja svi prepoznaju na ulici.

Slijede uspjesi za uspjehom - Vajta pocinje solo-karijeru i rad, izmedu ostalih sa kompozitorima i tekstopiscima Rankom Bobanom , Rusmirom Agacevicem, Narcisom Vucinom, Duskom Trifunovicem, Kornelijem-Batom Kovacem, Momcilom Popadicem, Mirkom Krsticevicem, pjevajuci u pratnji najboljih muzicara bivse Jugoslavije. Slijede pobjede na festivalima. (vidite pod: Vajta - diskografija, Vajta - profesionalna dostignuca) Slijede koncerti po citavoj bivsoj Jugoslaviji - pune sale obozavatelja su docekale Vajtu u halama Tivoli u Ljubljani, Sava-centar i Dom sindikata u Beogradu, zatim Zagreb, Skopje, Pristina, nakon toga odlazak na brojne turneje po Evropi, Kanadi, Americi i Australiji. U dosadasnjoj karijeri je Vajta prodao oko 4.000.000 nosaca zvuka.

Pored djelovanja na muzickoj sceni, Vajta se bavi i glumom, glumeci u dramama, djecijim emisijama i na filmu (vidite pod: tv-emisije i film), prisutan je u svim medijskim centrima bivse Jugoslavije. Za svoj rad je primio mnoga priznanja, pohvale i zahvalnice. (vidite pod: zahvalnice)
Od pocetka rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. godine Vajta ne misli na sebe, nego se nesebicno i ne praveci od svoga humanitarnog rada biznis razglasen na sva zvona odaziva svakom pozivu da na humanitarnim priredbama pomogne onima kojima je to potrebno. Po njegovim moralnim principima i nacelima rat i poslijeratno doba nije vrijeme kada umjetnik gradi svoju karijeru i kad radi na svojoj promidzbi.

1996. godine Vajta snima kasetu posvecenu Bosni - Od Kulina-bana do Vajtinih dana na kojoj se nalazi jedna od najtoplijih pjesama posvecenih njegovoj domovini - ,,Bosanska´´. Od 1994. godine Vajta zivi na relaciji Hamburg-Travnik-Sarajevo.

Vajta je marta 2001. u Kopenhagen-u snimio pjesme Na te mislim i Od Sarajeva do Banja Luke u saradnji sa kompozitorom Davorom Mucicem u sklopu njegovog projekta Mali princ. Prihod ostvaren od tog projekta je poklonjen Projektu za pomoc nezbrinutoj djeci Balkana, projektu koji je podrzao Unicef Supply Division Copenhagen.

Vajta sa istim entuzijazmom kao od prije skoro 30 godina planira izdavanje CD-a sa novim pjesmama, zatim ,,ozivljavanje´´ svojih starih hitova - izdavanje duplog CD-a sa naslovom Vajta-Vintage 1973.-1981. i Vajta-Vintage 1982.-2002., izdavanje CD-a sa svojim najljepsim baladama, zatim CD posvecen njegovim ,,labudovima´´, postavljanje igrokaza za djecu, zatim... zatim... neka to zasada ostane mala tajna.

Po meni on je odličan pevač, iako Musliman
Sarajevo (20 Aug 2005 u 17:43   ID: 6F6-27B)
Vajta jeste odlican pjevac i poklonio nam je toliko nezaboravnih hitova da je naprosto sramotno koliko mu se malo paznje posvecuje ,i na ovim stranicama..
Za dakia:
...."Po meni on je odlican pevac,iako Musliman"....
Procitaj ovu glupost koju si napisao jos jednom,otidji pred ogledalo,lupi si samarcinu i posteno zarumeni od stida...Ako je spodoba sa mozgom covjecije ribice uopste sposobna da osjeti stid...
Prof. Lukić (20 Jan 2006 u 11:58   ID: 673-113)
Fenomenalan glas. Šteta što nije radio s boljim autorima nego što su Boban i Vučina...
fanica (26 Apr 2006 u 6:52   ID: AD9-A4A)
Za sve koje vas interesira. Na njegovoj strani (www.vajta.de) vidjela sam, da je Vajta opet na sceni. Snimio je ploću starih hitova u modernom stilu (može se skinut dijelove pjesama) i 25.maja ima koncert u Domu Sindikata u Beogradu a 27.maja u Novom Sadu.
jazzy (24 May 2006 u 14:18   ID: E33-E22)
2.6 u domu sindikata u beogradu!
zec (30 Aug 2006 u 13:50   ID: 453-274)
Legenda i simpatičan čovek.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (18 Jan 2007 u 18:02   ID: 3AB-2AC)
SKOT ,KRETEN, DEBIL ,STOKO ,MAJMUNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TO JE VAJTA SELJAK!!!!!!!!!!!
Sih (23 Jan 2007 u 4:00   ID: AD9-A4A)
Gde vam je njegova najjaca stvar! Zaboravit cu te...
Kad dodjem kuci poslacu vam stihove
ance (21 Mar 2007 u 1:49   ID: 92A-CCC)
Zna li iko kako se zove pjesma :"Samo jednom srce voli, ljubavi moja........ Samo jednom srce pati, ljubavi moja" Izvodi je isto Vajta ali nidje na netu ne mogu da nadjem tekst te pjesme
ziko (2 Nov 2007 u 17:16   ID: 087-A67)
steta nema ga u srbiji extra je!!!!!
Irvas (15 Oct 2008 u 8:07   ID: 452-E0C)
Vajta ....zakon si !!!!!!!!
Travnik te voli !!!!!!!!!!
rio (20 Aug 2010 u 19:35   ID: 904-508)
Mislim da je moglo bolje, medjutim Vajta je jednostavno Vajta

Upišite mišljenje Vrh stranice
Vaše ime:
i šifra, ako ste član:


1 + 1 = ?   (odgovor upišite slovima)
Ovo nije forum. Zanima nas vaše mišljenje o ovom izvođaču, a ne o politici, religiji...