Cutura - Biografija

Nikola Cuturilo-Cutura rodjen je 9 jula 1962 god. u Banatskom Karlovcu.Jos u ranoj mladosti izgradio je renome rent-a gitariste koji ce ga dovesti u vrh jugoslovenskih rok muzicara.Prva grupa u kojo je svirao davne 1976 god. zvala se "Kredit" a cinili su je clanovi kasnije popularne grupe "Laki Pingvini".
Nikola kasnije prelazi u grupu "Bicikl" a zatim u grupu "Siluete" ciji je frontmen bio legendarni Zoran Miskovic.Nakon Silueta sledi grupa "Zamba" sa kojom je snimio L.P. "Udarac nisko" 1983 god.Njegova reputacija dovela ga je nakon toga u
grupu "Elektricni Orgazam" sa kojom je svirao turneju 1984 god.Put uspona tog leta 84. god bio je presudan za Nikolu jer je krunisan dolaskom u "Riblju Corbu" koja ce mu biti zasigurno odskocna daska za njegovu buducu solo karijeru.U bendu zauzima mesto na kome je do tada bio Momcilo Bajagic-Bajaga!Iz rada sa "Ribljom Corbom" nastale su kompozicije "Propala noc","Da to sam ja","Crvena su dugmad pritisnuta" i mnoge druge.
Po objavljivanju prvog solo albuma "9 lakih komada" 1988 god napushta "Riblju Corbu i formira svoj "Laki bend".Sa prvog albuma se izdvajaju numere "Sretan sam","Ko sam ja","Skoplje","Razlog za san" i "Kad je Lojpur svirao".Nikola je autor kompletnog materijala,a na snimanju su mu pomogli Bodan Arsovski (Leb i Sol),Zika Jelic (Yu Grupa),Vlada Negovanovic (Tunel),Dragoljub Djuricic (Leb i Sol),Ivan Rankovic (E K V) i Sasa Lokner (Bajaga i Instruktori).
Interesantan i zanimljiv podatak je da se na albumu pojavljuje Mile Lojpur legenda beogradske rokenrol scene sa pocetka sezdesetih godina.
Sledi formiranje benda ciji sastav cine: Zvonko Djukic-Djule (gitara),Dragoljub Djuricic(bubanj) i Dejan Grujic(bas).Sa ovom grupom 1989 snima drugi album pod nazivom "Raskrsce" koji je producirao Sasa Habic.Na snimanju su ucestvovali i Lazar Ristovski (klavijature) i Dejan Cukic koji je pevao pratece vokale.Sa albuma se izdvajaju kompozicije "Voli me","Nama je najbolje",
"Pateticna pesma" i "Da kazem ti".
Sa trecim albumom "Reka ljubavi" koji je snimljen 1991 god. formira novi sastav pod imenom "Oblaci" ciji su clanovi bili: Dejan Grujic (bas),Darko Grujic (klavijature),Zoran Randjelovic-Randja (gitara) sadasnji gitarista Nevernih Beba. I ovaj marerijal producirao je Sasa Habic.
Sa albuma se izdvajaju pesme: "Glorija","Pusticu radio","Bio sam jako mlad","Reka ljubavi","Srecan put".
U trenutku kad krece na turneju pocinje rat na bivsim prostorima Jugoslavije...
Krajem 1991 god. Nikola se obreo u Londonu gde je snimio i cetvrti album I.D. u produkciji Vlade Negovanovica.Na albumu su takodje svirali David Duncan (bas) i Neil Findlay (bubanj).Pesme koje se izdvajaju su "Vrati se","Fuck my father","Stojim na ulici" i "Ja sam opet u gradu".
Konacno po povratku u Beograd 2006. posle 15 godina Nikola snima i peti album "Nemir" inspirisan britanskom rok scenom koji je producirao Nikola Vranjkovic.Album je snimljen uzivo a svirali su pored Nikole (gitara), Dejan Grujic (bas) i Blagoje Nedeljkovic (bubanj).Album nose kompozicije "Nemir putuje" i "Ne budi me".
Ono sto bih izdvojio iz rada Nikole Cuturila ne vezano za navedene albume je i pisanje muzike za pozorisne komade "Najbolji ljudi","Ukrocena goropad","Bas Celik".Nikola je takodje napisao muziku za film "Potraga za Sreckom".Moram da napomene da njegove pesme krase albume nasih renomiranih rok muzicara kao sto su Dejan Cukic,Yu Grupa,Kerber i mnogi drugi.