Griva - Biografija

Sve počinje duhovitom obradom Brenine pesme "Sitnije, Cile, sitnije", ( u Grivinoj verziji "Sitnije, sestro, sitnije" ) čiji spot, a potom i istoimeni singl, u izdanju zagrebačkog "Jugotona", a uz podršku novinsko izdavačke kuće "Forum - Marketprint" iz Novog Sada, u vrlo kratkom roku stavlja "Grivu", 1983 godine, u sam vrh YU rok scene.

"Novosađani su napravili uspešnu hevi-metal parodiju na Brenin evrovizijski debakl "Sitnije, Cile, sitnije". Singl je štampan u 120 000 primeraka, što svakako pokazuje"Jugotonov"osećaj za diskografski bum. Čak je i album Zdravka Čolića kasnio zbog ovog singla."
- Rajko Dvizac, "Radio TV Revija"

Prva LP ploča, "Kog sam đavola tražio u tebi" u maju iste godine, dostiže zlatan tiraž. Beskompromisni i čvrst rok, upečatljivi
tekstovi i energija koja prati ovaj materijal, po mišljenju nekih rok kritičari spada u antologiju Yu roka.U živim nastupima Griva,
pokazuje da se radi o vrsnim izvođačima sposobnim da ostvare odličnu komunikaciju sa svojom publikom. Pune dvorane, odlični
koncerti i česta gostovanja na TV i radio talasima, grupu učvršćuju na top listama. Balada,"Svega će biti al' nas nikad više", postala je standardni repertoar mnogih izvođača, a hit "Sitnije, sestro, sitnije", nadmašuje
u popopularnosti originalnu Breninu verziju.

"Preokrenuti ćurak nacionalnom novokomponovanom hitu br.1 zaista je dobra dosetka, pa još kad je doslovno sprovedena i HM-fazon i pravilno poturena medijima...ostaje da vidimo hoće li biti odskočna daska velikog uspeha Grive".
- Dragan Kremer, "Džuboks"

Griva kreće na veliku Yu turneju sa grupom "Divlje Jagode", ali posle desetak koncerata se odlučuje da nastavi samostalno.

"...Griva je bila support band na nekoliko koncerata "Divljih Jagoda" i pred nastup u Zrenjaninu Sead Lipovača je lično obavestio momke da više nisu "poželjni" (očigledno da je Griva pretila da postane zvezda turneje)."
- Branislav Rašić, "Rock"

"Novosađani su najistaknutije nove snage ..."
- "Politikin Zabavnik"

"...njihov album prvenac sadrži korektan hard-rok materijal, koji, kao što smo napomenuli, koncertno može da zvuči veoma uzbudljivo"
- A. Gajović, "Politika Ekspres"

"Griva je bila sjajna i očito da je ITD-ovci gotive više od Lepe Brene."
- "ITD"

Nastupi u inostranstvu, kao i koncert u beogradskoj hali "Pionir", sa svetskom atrakcijom, "Motorhead", ozbiljno podcrtavaju
uzlaznu liniju uspeha grupe.Na žalost, poziv menadžera grupe "Motorhead", da im se "Griva" pridruži na velikoj evropskoj turneji,
iz objektivnih razloga momci iz benda, odbijaju.

"Momci iz novog Sada, koje pamtimo po obradi velikog Breninog hita nastupali su na svojoj opremi, koja je na brzinu postavljena ispred "zidova" sačinjenih od "Marshall" pojačala i, naravno, bili namenjena "Motorhedu".Griva je časno otprašila svojih pola sata svirajućiuglavnom numere sa svog prvog LP-a.

...ne može se reći da razglas nije bio dobar, bio je izuzetan, slušali smo Grivu."
-Srđan Marjanović, "ITD"

Novi materijal za drugi LP, pod nazivom "Nisi ni ti anđeo", sa obradom poznate pesme "I love Rock en` Roll", \ Joan Jett \
( u Grivinom prepevu, - " I law Miroslaw" ) "Jugoton" odbija, sa obrazloženjem da nije dovoljno komercialan.Nespremna na ovakve iznenadne obrte, grupa posle gostovanja na "Subotičkom festivalu 1985", prestaje sa radom.Materijal ipak nezvanično izlazi u izdanju novosadske "Panonije koncert", ali ga ne prati klasična koncertna i reklamna aktivnost. Pevač Grive, Zlatko Karavla i pevač grupe "Divlje jagode", ( tada još nezvanično, novi član grupe "Bijelo Dugme" ), Alen Islamović, na trenutak skreću pažnju provokativnom obradom pesme "Kaljinka", koja govori o ekološkoj katastrofi nakon eksplozije atomske centrale u Černobilu, u Maju 1986 godine. Na intervenciju nekih političkih struktura i same ruske ambasade, zabranjuje se emitovanje ove pesme, a prekida se i snimanje video spota. Ipak, ova pesma će mnogo uticati na pevača Zlatka, koji krajem 1986 ulazi u studio sa novim idejama i saradnicima i za samo 56 sati studijskog rada, stvara, verovatno i najbolju "Grivinu" ploču. Beogradski "Jugodisk" postaje izdavač a pesma "Vojvodino, Vojvodino što si tako ravna", postaje veliki hit i vraća grupu u vrh, na mesto, koje joj nesumnjivo pripada. I dalje čvrst rok, prošaran vojvođanskim motivima, daje specifičan i originalan zvuk naročito istaknuto u udarnoj pesmi, dokazavši da uspeh predhodne ploče nije bio slučajan.Sam omot ploče, na izložbi rock omota uLondonu, dobija laskava priznanja za orginalno grafičko rešenje i nalazi se u kolekciji najatraktivnijih svetskih rok omota.

"Sam omot je jedan od najluksuznijih udosadasnjoj produkciji i domacoj diskografiji."
- K. Milenković, "Dnevnik"

U novoj postavi grupa zvuči još bolje i atraktivnije te kreće na prvu promocionu turneju, po mestima širom SFRJ.

"...novosadska grupa "Griva" oglasila se novim albumom, koji je, u mnogome zahvaljujući hitu
"Vojvodino, sto si tako ravna", za kratko vreme izvojevao mesto na listama najslušanijih ploča."
- M. Bilić, "Radio TV Revija"

"Ovo je jedna nova "Griva", sa svim onim obeležjima koja su nekada krasila ovaj sastav".
- A. Gajović, "Politika Ekspres"

Pesme: "Vojvodino što si tako ravna", "Devojka biserne kose", "Istambul", "Februar je mesec u znaku mačora", ne silaze sa radio talasa, a balada "Još mislim na nju", u susednoj Mađarskoj, u prepevu, postaje veliki hit i više od 90 dana ne silazi sa top lista, a pojavljuje se i na kompilaciji od deset najpopularnijih pesama za tu godinu. Nastupi u sarajevskoj "Skenderiji", beogradskoj "Marakani" i "Taš-u" i niz koncerata po celoj Jugoslaviji, čine da "Griva" ponovo blista punim sjajem stilski iskristalisanom, tečnom i melodičnom svirkom, lako upamtljivim upečatljivim refrenima.

"...rok u pravom smislu reči."
- O. Tvrtković, "Oslobođenje"

"Griva je grupa koja je zaista pridobila probirljivu sarajevsku publiku."
-V. Đorem, "Oslobođenje"

"Zvezde festivala su, nesumnjivo bile grupe Griva i Osmi putnik"
- J.Janković, "Rock"

"Trenutno među najatraktivnijim i među uzbudjujućim hard-hevi grupama.."
- J.J. "Dnevnik"

PGP RTB, poziva grupu "Griva" u svoje jato i 1988 godine, na tržištu se pojavljuje nova LP ploča pod nazivom, "Što te tata pušta samu". Od deset pesama tri su numere pevača "Bijelog dugmeta", Alena Islamovića. Griva se i dalje bavi svakodnevnim temama,
sa obaveznim, već očekivanim, šaljivim, dvosmislenim tekstovima, jakim baladama, perfektnom svirkom i modernom produkcijom. Pesmi "Nekad sam mogao tri puta na dan" na nekim stanicama je zabranjeno emitovanje, ali u živim nastupima staje po popularnosti, rame uz rame sa pesmom "Vojvodino što si tako ravna". U maju 1988, Griva nastupa na internacionalnom festivalu u Mađarskoj, kao zvezda programa a ovacije publike i reakcije rok kritičara, pokazuju da rock en' roll, koji svira Griva, nema ni jezičkih barijera.TV i Radio Budimpešta prenose koncert uživo, a po povratku "Griva" u prepunoj "Ledenoj dvorani" novosadskog "SPENSa", pravi promociju svoje nove ploče.Kao gosti se pojavljuju: grupe "Sing, sing, singers" iz Novog Sada, "Osmi putnik" iz Splita, Viktorija iz Beograda i Alen Islamović iz Zagreba.

"Zvezda večeri "Griva" u skladu sa statusom koji im ucvršćuje i ovaj treći album,
imali su najbučniju podršku publike." -
V. Živković, "Dnevnik"

".."Griva" raste."
- "Politikin Zabavnik"

"...Zlatko je pokazao sa svojom "Grivom" da može mnogo da pruži."
- A. Pavlović, "Dnevnik"

TV Novi Sad snima nekoliko specijalnih emisija, što grupi donosi još više publiciteta i novih pristalica. Grupa je na velikoj Yu turneji, koja će, zbog vremena koja tek dolaze, na žalost, biti i poslednja.Početkom 1990 godine grupa odlazi, na zasluženi odmor, ali se ta ekipa više, sticajem okolnosti, neće ponovo okupiti.Početkom 1991 godine, Zlatko se uz pomoć starog člana grupe, Mome Bajca i novih saradnika, upušta u snimanje novog materijala. U vreme i pod uticajem bolnog raspada Jugoslavije, posle više od godinu i po dana isprekidanog studijskog rada 1992 se pojavljuje, novi LP, pod nazivom "Pij, jedi, veseli se".

"Zlatko i njegovi kompanjoni su pravi rokeri, verni tvrdom roku i
standardnim gitarskim rifovima."
- D.S. "Radio TV Revija"

"Griva je najznačajnija vojvođanska rok grupa."
-A.G. "Večernje novosti"

Teško vreme puno političkih previranja, i raspad države, utiču da ova ploča, sa devet veoma zrelih i kvalitetno urađenih pesama, ostaje usamljena na muzičkom, rok, nebu. Balada "Kad dođe jutro" stidljivo stiže na top liste, a grupa snima samo dva video spota ali se uživo, ne pojavljuje.Privatna izdavačka kuća "Megaton" iz Novog Sada, objavljuje ovaj materijal, kako bi se izbeglo eventualno cenzurisanje nekih tekstova. Nakon toga "Griva" prestaje sa svojim aktivnostima sve do kraja 2002 godine, kada se u prodavnicama pojavljuje CD kompilacija "Samo najbolje ", u izdanju beogradske kuće "One Records", sa jednom novom baladom i 17 starih kompozicija, da bi u decembru mesecu"Griva", posle dugog niza godina, ponovo zasvirala UŽIVO.