Siddharta - Biografija

Grupa Siddharta nastala je 1995. godine, a ime je dobila po poznatom romanu Hermanna Hessea. Prvotno je riječ o četveročlanom bendu u sastavu: Tomi M. (gitara, vokal), Primož B. (gitara, prateći vokal), Primož M. (bas) i Boštjan M. (bubnjevi) koji ubrzo počinju sa stvaranjem autorske glazbe. Krajem 1996. godine nastaju prvi demo snimci (14 autorskih skladbi), grupa je dala svoje prve interviwe, a pjesme im se vrte u poznatom progresivnom klubu K4. U to vrijeme bendu se pridružuje saksofonist Cene R.

Godinu dana kasnije sudjeluju u akciji "Tivolski Pomp", na kojoj se okupila skupina mladih perspektivnih slovenskih bendova. Taj događaj dokumentiran je za istoimenu kompilaciju, a ubrzo slijedi i prvi nastup na televiziji, u glazbenoj emisiji "Pomp". Ubrzo nakon toga grupa počinje snimanje debut albuma u studiju Tivoli. Uz pomoć Dejana Radičeviča i Andersona Kallmarka (radio sa Massive Attackom, Des'ree) od travnja 1998. do veljače 1999. godine snimaju svoj prvi album, "ID". Na snimanju je pomagao i klavijaturist Tomaž O. R., koji će kasnije postati punopravni član benda. Naslovnica Siddhartinog albuma "ID" djelo je dvoje mladih studenata grafičkog oblikovanja, Ivana Mujezinovića i Maje Bagić, koji su svoje djelo predstavili na zagrebačkom Trienalu umjetnosti i dizajna i za svoj rad osvojili prestižnu nagradu.

Album "ID" se u svibnju 1999 godine promovira u klubu Hound Dog, a odaziv medija je bio izuzetan. Pored samostalnih koncerata u klubskim okvirima, nastopili su i na Rock Otočcu (kao predgrupa za Liquido, Dog Eat Dog), te na Križankama (kao pregrupa Leningrad Cowboysa). Zbog nesporazuma sa svojom diskografskom kućom u rujnu 1999. prelaze u kompaniju Multimedia Records, a ujedno se mijenja i management grupe.

Reizdanje albuma "ID" izlazi krajem listopada 1999., a Siddharta kao bonus dodaje i svoju prvu autorsku skladbu "Stipe". Slijedi spot za pjesmu "Pot v X", koja je snažna autorska skladba iz drugog plana. S tim spotom Siddharta, uprkos velikoj potpori medija i fanova koju su imali cijelo to vrijeme, postaju poznati široj javnosti. Izlaskom ploče ID grupa započinje veliku slovensku turneju i u godini dana nastupa na preko 50 koncerata. Njihovi koncertni nastupi daju ploči novu dimenziju, a bend je samo za promotivne aktivnosti, vezane uz album "ID", dao preko 150 interviewa.

Istovremeno grupa se ne odmara nego snima novi video spot (za pjesmu "Lunanai") te pripremaju svoj prvi maxi sing sa live snimkama i naslovnom skladbom "Lunanai", za koju angažiraju i legendu slovenskog rocka, g. Vladu Kreslina. Siddharta u to vrijeme sudjeluje u svim mogućim dodjelama nagrada u kojima se ocjenjuju medijski i glazbeni dosezi. Na dodjeli nagrade Viktor '99 ostavlja trag markantnim nastupom, na dodjeli Bumeranga 2000. dobijaju nagradu Prodor 2000, nagradu Zlati petelin osvojili su u čak tri kategorije: za debitanta godine, rock album i album godine. Debi album se do danas prodao u nakladi preko 13.000 komada, što se smatra platinastom nakladom. Siddharta se poslije samostalnog nastopa na Rock Otočcu sklanja od očiju javnosti i krajem 2000. godine odlaze u studio.

Poslije šestomjesečneg medijskeg tišine Siddharta u svibnju 2001. godine izdaje svoj drugi album, koji se zove "Nord". Kao producenti ploče podpisani su Peter Penko (Laibach, Silence, Coptic Rain) i Žarko Pak (Big Foot Mama, Radyoyo). Na snimanje je grupa pozvala nekoliko gostiju (Tomaž Humar, Anita Kay, Boštjan Gombač, Bojan Cvetrežnik, Robert Rebolj i drugi). Snimaju svoj treći video spot za pjesmu "B Mashina", koja na top listama boravi više od deset tjedana. Prodaja drugog albuma potukla je sve dosadašnje rekorde, već u prva dva mjeseca prodaju 7.000 primjeraka. To je jedina grupa na slovenskom prostoru koja je u tako kratkom roku prodala veći broj primjeraka albuma nego U2. Do danas album "Nord" je prodan u nakladi od 24.000 komada. Na dodjeli nagrada Zlati petelin opet su među nominiranima i osvajaju nagradu za grupu godine.

U jesen 2001. ponovno počinju intenzivnu koncertnu turneju. Dvorane su rasprodane, a Siddharta nastupa na skoro 80 koncerata. Rujan iste godine obilježit će snimanje video spota za pjesmu "Samo Edini". To je njihov četvrti video spot i, kao i "B Mashina" sniman je na engleskim jeziku. Prodaja ploče "Nord" se po izlasku spota podiže za 80 %. U studenom 2001. grupa je napunila dvoranu na Kodeljevem u Ljubljani. Početkom sljedeće godine vizualizira se i skladba "Klinik", čije režije se prihvaćaju braća Hes. Istovremeno kreću pripreme za album remikseva. Poziv za sudjelovanje dobili su mnogi slovenski glazbenici i DJ-i, a svoje sudjelovanje su potvrdili: Laibach, Umak, Kanzyani, Jamirko, McBrane i drugi.

Album remiksiranih skladbi "Silikon Delta" objavljena je u lipnju 2002. Paralelno s izlaskom ploče na televizijama se počinje vrtiti video spot za pjesmu "Platina 9th rmx", a radi se o animiranom spotu koji je djelo grupe Testtube. Siddharta je nominirana i za Viktora 2001(kao najbolji izvođač godine) i za Bumerang nagrade Studija City (za bend 2002) te obje nagrade osvaja.

Završavaju svoju koncertnu turneju s nastupom na prepunim Križankama (15.06.2002), kada nastupaju uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Nastop prenosi Val 202 i u konačnici se snimka prikazuje na nacionalnoj televiziji.

I ponovno se Siddharta zavija u medijski mrak. U prosincu 2002. ponovno ulaze u studio. Višemjesečni rad rezultira Siddhartinim trećim studijskim albumom "Rh-". Na albumu je petnaest novih pjesama, odnosno skoro 60 minuta glazbe. Zadnje dvije pjesme su na engleskom jeziku.

S bendom sudjeluju Peter Penko, Dali Strniša i Žare Pak. Album je objavljen 13. kolovoza 2003. godine. Grupa uz pomoć redatelja Petra Pašiča snima videospot za pjesmu "Rave". Grupa sve skladbe snima i na engleskom jeziku te ih objavljuje kao posebno izdanje za slovensko tržište (koje je upakirano u specijalni ovitak i ima nekoliko bonus pjesama).

Višemjesečni rad u studiju rezultira Siddhartinim trećim albumom - Rh-. Pri nastajanju albuma su sudjelovali Peter Penko, Dali Strniša, Rok Golob i Žare Pak. Ploča izlazi 13. kolovoza 1003. pri izdavačkoj kući KifKif. Izlazak albuma grupa najavljuje singlom i videospotom Rave, kojeg sa režiserom Petrom Pašičem snima u Beogradu i koji postaje veliki hit domaćih glazbenih ljestvica, a vrti se također i na MTV-u u okviru World Chart Express-a. Grupa snima sve skladbe i na engleskome jeziku i izdaje ih kao posebno ograničeno izdanje na slovenskome trgu. Album ima poseban omot koji podsjeća na tranfuzijsku vrećicu i 1. rujna 2003. ju izlaže na posebnim stalcima. Ograničeno izdanje od 1500 primjeraka engleskog primjerka albuma, koji sadrži i dvije neobjavljene skladbe, rasprodana je u rekordno kratkom vremenu. Početkom rujna Siddharta izdaje drugi videospot sa albuma Rh-, Napoj.

Mjesec dana nakon izlaska trećeg albuma, Siddharta je otvorila turneju Rh- koncertom, kakvog Slovenija još nije vidjela. Uz potporu Simfonijskoga orkestra RTV Slovenija i 60 plesača je Siddharta održala prvi koncert turneje pred 30000 ljudi u dvorani i nekoliko tisuća ljudi, koji su koncert pratili ispred vrata prepunoga stadiona. Siddharti je na stadionu uspjelo, kao nikome prije njih. Stadion je bio rasprodat, a koncert propraćen iznimnom medijskom pozornošću.
Pripreme za koncert na stadionu su trajale nekoliko mjeseci. Grupa Siddharta je surađivala s ljudima koji su se u zajedničkom djelovanju iskazali u izvrsnome svjetlu. Koreografiju su povjerili Mihi Krušiču (koreograf na spotu Klinik) i aranžmane Milku Lazarju, te Slavku Avseniku mlađem, koji su pripremili aranžmane već za koncert u Križankah. Rezultat je bio pravi ugođaj za oči in uši: tri odra, koreografije i kostimi, ganljive orkestracije, Siddharta u punoj formi i sag od preko 60000 roku.
Snimku koncerta su prenosili nacionalni radio i televizija. Odziv medija je bio izvanredan, a koncert je bio više puta označen događajem godine 2003. Snimka koncerta je, nakon izlaska albuma Rh-, najiščekivanije djelo grupe.
Koncert na stadionu bio je početkom iznimne turneje. Siddharta su nastupali dva ili tri puta tjedno i na turneji su obišli skoro sve krajeve Slovenije, na jedan dan svratili u Austriju i okončali turneju Rh- tik pred novom godinom, sa još jednim rasprodanim koncertom. Nova godina je Siddharti donijela kratak predah, vrstu javnih priznanja za uspjehe - za njihovu glazbu, prodajne uspjehe albume Rh-, dizajn omota tranfuzijske vrećice, te prodiranje izvan granica domovine.

Na dodjeli Viktora 2004. godine je Siddharta dobila svoga četvrtoga Viktora, za glazbenog izvođača godine, po izboru publike.
Proljeće godine 2005. donosi izdavanje međunarodnog izdanja albuma RH-, u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Poljeskoj i Hrvatskoj i nova javna priznanja. Siddharta ponovno dobiva Viktora od glasova publike za bend godine 2004 godine i vjerojatno najveće priznanje za svoja dostignuća, nominaciju za MTV-evu nagradu EMA (Europe Music Award). Sa dodjele nagrada EMA u Lisabonu, se Siddharta vraća sa svojom Emo, EMA za Best Adriatic Act 2005. Grupa zaključuje snemanje novega albuma.

Lipnja 2006. izdaju dugo očekivani novi album Petrolea i u rujnu započinju novu slovensku turneju. Dva mjeseca nakon izlaska albuma Petrolea, objavljen je datum prvoga koncerta, koji je označio začetak nove serije koncerata do kraja godine, po svim većim gradovima Slovenije. Glazbeno uredništvo MTV Adrie je Siddhartu potvrdilo kao jedno od pet regionalnih glazbenih imena kao nominirane za MTV-evu europsku glazbenu nagradu (godine 2006.) u kategoriji najboljeg izvođača MTV Adrie. Spot Domine je nastao za manje od mjesec dana, a priču je moguće razumjeti na nekoliko načina. Godina 2006. je za Siddhartu bila izuzetno radna i nije ostala neopažena. Priznanje je došlo u obliku nominacije za kipić Viktor za glazbenog izvođača. U društvu Zorana Predina i grupe Leeloojamais su se u subotu, 24. ožujka, dali u borbu za njegovo posjedovanje. Unatoč klopkama, album je proglašen za najbolji album 2006.