Zvijezde - Biografija

BIOGRAFIJA BENDA

Po odlasku iz sastava Patrola, pevač i kompozitor Renato Metessi formira 1982. godine grupu Zvijezde sa članovima Daska Banda iz Siska.

Debi album "Imitacija života" objavljuju iste godine. Pored Metessija kao glavnog autora, ploču snimaju Branko Kužnar (gitara), Rajko Puclin (klavijature), Željko Đeverlija (bas) i Branko Badanjek (bubnjevi) Ploču je producirao Piko Stančić. U pesmama "Koji film sada vrtiš u glavi", "Grad i njegovi anđeli", ambicioznoj "Nadolazeće kiše" sviraju energičan rock, a Renato se držao linije koju je u okviru Patrole započeo.

Drugi LP "Mjesto pod Suncem" snimaju sa novim gitaristom Igorom Milojkovićem Na ploči se našao njihov stari koncertni favorit "Nikol", ali i "Narodna", "Nikad nisi rekla ne" i "Daljine" koja je po stilu slična pesmi "Nadolazeće kiše". Kao gosti na snimanju su učestvovali Drago Mlinarec (usna harmonika) i Miroslav Sedak Benčić (saksofon) Zvijezde u tom periodu stiču solidan koncertni status.

Treći LP "Pravovjerni plesači" producira Drago Mlinarec a novi članovi su bubnjar Željko Turčinović, basista Miroslav Abra-mović i gitarista Željko Banić. Pored obrade Dedićeve "Takvim sjajem", tu su "Probudi se, Deborah", "Zato pjevaj" i druge. Po objavljivanju te ploče kreću na turneju posle koje Metessi provodi godinu dana u Australiji. Četvrti LP "Licem prema nebu" producira gitarista Marijan Brkić, a Metessi radi sa potpuno promenjenom ekipom muzičara: Roman Martin (saksofon), Gordan Dorvak (bubnjevi), Siniša Tkalec (bas), Zoran Vice-ban (gitara) i Almir Škiljić (gitara). Godine 1990. sviraju kao predgrupa na koncertu Stranglersa u Zagrebu.

Tokom rata Metessi jedno vreme provodi u Italiji a povratnički album "Sjaj i bijeda Hollywooda" objavljuje krajem 1996. godine. U produkciji Rema Kartagine i uz pratnju studijskih muzičara (Branko Bogunović i grupa Big Blue) snima ponovo pesmu "Nikol" a tu je "Kikiriki" (obrada pesme "Colpa di chi"), zatim "No Drugs, No Alcohol" i etno nastrojene "Dragi Japa" i "Ako se ne vratim".

Diskografija

Albumi

"Imitacija života" (Suzy 1982.)
"Mjesto pod Suncem" (Suzy 1984.)
"Pravovjerni plesači" (Suzy 1986.)
"Licem prema nebu" (Suzy 1990.)
"Sjaj i bijeda Hollywooda" (Black beat/ Croatia Records 1996.)


hvala ivi