Sladjana Milosevic - Biografija

Aleksandra Slađana Milošević je srpska pevačica rođena 1956. godine u Beogradu. Ona se smatra ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.
Slađana je pokazivala interesovanje za muziku još u detinjstvu. U svojoj petoj godini je primljena u muzičku školu na odsek klavira. Svoj doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pevajući u grupama kao što je Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila "Grand Prix".

Godine 1977, isplivala je na površinu jugoslovenske pop-rok scene, sa pesmom "Au, Au" i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke Česme, gde je nastupala ispred Bijelog Dugmeta. Slađana je počela rušiti tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979, stvorila je nov pokret u jugoslovenskoj muzici poznatijim pod nazivom "New wave", zahvaljujući pesmi "Amsterdam". 1981. godine nastupila na "Evroviziji", koja se te godine održavala u Dablinu, osvojivši osmo mesto sa kompozicijom "Recept za ljubav".

1983. godine odlazi u Nemačku, gde osniva grupu "Neutral Design", sa kojom je izdala album, veoma uspešan u Nemačkoj i Švedskoj. 1984. godine se rađa pesma pod nazivom "Princeza", duet sa Dado Topićem, koja je prevedena i na engleski jezik ("Starlight"). 1989. godine odlazi u Sjedinjene Države, gde je neko vreme svirala sa grupom "Baby Sister" ali takođe radila i druge poslove. Jedno vreme je bila broker na berzi, a radila je i u marketinškim agencijama. 1995. godine vraća se u Beograd i poslednjih godina živi na relaciji Beograd-Los Anđeles.

Godine 2001, zajedno sa Dr. Jasminom Malešević, Slađana Milošević izdaje knjigu pod nazivom "Adame ne ljuti se", koja je predstavljena u "Aeroklubu" pored istaknutih ličnosti književnosti i kritičara kao što su, Prof. Dr. Ratko Božović, Velja Pavlović i Dušica Milanović. [1] Knjigu je izdao, "Draslar partner", a Slađana i Jasmina pišu novu knjigu - "Pastirice", i to, kako kažu iz navike.