Colonia - Biografija

Colonia

Vokal: Indira Vladic-Mujkic
Manager, DJ: Tomislav Jelic - Kameny
Autor i producent: Boris Djurdjevic

Najpopularnija dance grupa u Hrvatskoj COLONIA osnovana je 1996. godine u Vinkovcima.

Ime je dobila po gradu Vinkovcima koji se na latinskom zove Colonia Aurelia Cibalae. Boris i Tomislav su radili kao DJ-i na radiju gdje su snimali su jingl-ove. Buduci da im je trebao i zenski vokal angazirali su Indiru.

Prvi singl grupe COLONIA bio je Nek' vatre gore sve (1996). Poslali su ga na radio stanice i pjesma je odlicno prosla kod slusatelja. Slijedi singl Sve oko mene je grijeh koji dospijeva na sve nacionalne top liste i postaje veliki hit. Nakon toga objavljuju i svoj prvi album Vatra i led (1997, izdanje Crno-bijeli svijet) koji je prodan u nevjerojatnih 40 000 primjeraka.

Samo godinu dana poslije, na Dori (hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije), postizu novi uspjeh s pjesmom U ritmu ljubavi koja zauzima 4. mjesto, a nakon nekoliko mjeseci nagradeni su za pjesmu Lady Blue na Melodijama hrvatskog Jadrana. Nakon toga, COLONIA ne prestaje nizati uspjehe. Slijedeci singl koji je osvojio publiku bila je pjesma Njeno ime ne zovi u snu, a godine 1999. ponovo se pojavljuju na MHJ s pjesmom Ljubav ne stanuje tu.

Te iste godine objavljuju svoj drugi album Ritam ljubavi. Brojnim koncertima u Hrvatskoj i

inozemstvu te odlicnom prodajom albuma, COLONIA postaje jedna od najprodavanijih grupa u Hrvatskoj i na podrucju bivse Jugoslavije, stoga i ne cudi naslov njihovog treceg albuma Jaca nego ikad kojeg objavljuju 2000. godine, u izdanju Croatia Records.

Na albumu se, izmedu ostalih, nalaze pjesme:

- Budi mi zbogom - na Hrvatskom radijskom festivalu osvojila 2. mjesto;

- Deja vu - prva na azijskim top ljestvicama 2001. godine kada je japanska grupa Kinki Kids napravila cover verziju za njihov posljednji album (E album, 2001.). Na japanskom se pjesma zove Jonetsu; na Melodijama hrvatskog Jadrana sa istoimenom pjesmom osvojili su nagradu za najbolji scenski nastup;

- Sexy Body objavljena na kompilaciji BOLLWERK, The Nightclub volume 5 by Balloon Records, Austria, 2001

Iste godine, vjernoj publici (10.000 ljudi) oduzuju se onako kako najbolje znaju, velikim koncertom u Domu Sportova.

Njihov cetvrti album Milijun milja od nigdje, objavljen 2001., u nepunih se mjesec dana prodao u preko 50.000 primjeraka, te postao najprodavaniji album u Hrvatskoj u posljednjih deset godina. Album je prodan u vise od 300 000 primjeraka u Hrvatskoj i svijetu.

Pjesma Za tvoje snene oci osvaja GRAND PRIX na Hrvatskom radijskom festivalu, kao i GRAND PRIX na Hitu ljeta, te postaje veliki hit i najizvodenija pjesma 2001. godine.

Kako bi se oduzili fanovima i DJ-ima grupa COLONIA napravila je posebno limitirano LP izdanje albuma na kojem se uz originalne verzije nalaze i remixevi pjesama.

2002. godine COLONIA objavljuje peti album Izgubljeni svijet, a svima onima koji kupe CD kao poklon dobivaju DVD na kojem se nalaze spotovi, biografija i diskografija grupe.

Sa pjesmom Oduzimas mi dah ponovno osvajaju GRAND PRIX Hrvatskog radijskog festivala i ona je proglasena najizvodenijom pjesmom 2002. godine.

Iste godine objavljen je i COLONIA, The best of, vol.1 na kojem se nalaze svi hitovi grupe.

2003. godine po treci put osvajaju GRAND PRIX Hrvatskog radijskog festivala sa pjesmom C'est la vie koja najvaljuje novi album Dolazi oluja sa bonus multimedijalnim CD-om na kojem se nalaze biografija, diskografija, videospot C'est la vie i 10 novih remixa.

Albumi Milijun milja od nigdje i Izgubljeni svijet objavljeni su u ceskoj Republici i Slovackoj, gdje je Colonia postala jedna od najpopularnijih grupa. Broj jedan je na Music box TV, interaktivnoj televiziji gdje gledatelji svojim glasovima odlucuju koji ce spot gledati. U prosincu 2003 godine prisustvovali su dodjeli Music box awards, gdje su osvojili 2 nagrade: za najizvodeniji stranu grupu i za najbolju pjesmu (Oduzimas mi dah, Za tvoje snene oci).

2004.godine, pod njemacko-austrijskom etiketom AREA 51 izlazi prvi singl na engleskom jeziku

A LITTLE BIT OF UH LA LA prepjev pjesme Za tvoje snene oci, ciji tekst potpisuje poznata americka autorica Mary Susan Applegate (Celine Dion, Modern Talking, No Mercy, La Bouche, Nena, Jennifer Rush, Boney M….), a aranzman Ralf Kappmeier tvorac projekta SASH.

Ista pjesma izlazi u obliku vinil singlice, cd singla i na preko desetak kompilacija od kojih je najuspjesnija EMPIRE 3.The Club Revolution i Bravo hits.

A little bit of uh la la je trenutno objavljena u 36 zemalja svijeta pod raznim record labelovima. U Italiji je objavljena pod etiketom MEDIA RECORDS za koju takodjer izdaju sve popularne talijanske dance zvijezde. Dj PAOLO ORTELLI, koji suraduje sa Gigi D'Agostinom napravio je remix za talijansko trziste, tako da se pjesma redovno moze cuti na svim radio stanicama, a osobito je slusana na RADIO DJ-u, a premijeru je dozivjela u svibnju ove godine upravo u programu koji vodi talijanski DJ GABRY PONTE.

Pjesme Za tvoje snene oci, Ti da bud di bu da i Deja vu su u lipnju 2004 objavljene u Koreji pod etiketom REMIX KOREA (na hrvatskom jeziku) i to na njihovim prestiznim kompilacijama VOLCANO, BEATMAN i DANCE MANIA.

Colonia je na Euroweb chartsu proglasena najboljom grupom, a C'est la vie najboljom pjesmom u 2004. godini.

Colonijine pjesme objavljene su na brojnim kompilacijama u svijetu:

- Austria (Bollwerk, Empire compilation – Younique, Club dance only),

- Italija (Club revolution),

- ceska (Tanecni liga, Hot summer hits, Love generation, Bravo hits),

- Poljska (Bravo hits),

- Rusija (Energy 2, Tancevalnij Rai, Evro diskoteka, Mega diskoteka), - Korea (Volcano)2005. godine objavljen je sedmi studijski album Colonije NAJBOLJE OD SVEGA u izdanju diskografske kuce Menart.

U veljaci 2006. godine album NAJBOLJE OD SVEGA je objavljen na trzistima Rusije, Ukraijine, Bjelorusije, Kazahstana, Ceske i Slovacke.

DO KRAJA, osmi studijski album, objavljen je u prosincu 2006.godine, a istoimena pjesma ujedno je i himna treceg hrvatskog Big Brother show-a.

Do sada, grupa COLONIA izdala je 8 studijskih albuma, 2 Best of izdanja i 28 singlova.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preuzeto sa:
www.colonia.com.hr