Regina - Biografija

Kada je i kako nastala Regina?

Grupa je nastala 1990. godine u Sarajevu, te godine objavljen je i prvi album. U početku je grupa bila bez pravog pjevača. Objavljen je oglas u novinama "GRUPA PRED IZDAVANJEM ALBUMA TRAŽI PJEVAČA, nakon neuspješne audicije i "pjevača" od kojih su neki donijeli i tuđe snimke, sasvim slučajno jedno veče se pojavio Davor Ebenr, koji je tada pjevao u sarajevskoj grupi "Konvoj". Posle ubjeđivanja i nagovora Ace koji su trajali tri mjeseca, napokno je napravljen dogovor i urađeni su prvi snimci.
Prvi nastupi?

Nakon pojavljivanja albuma "Regina" krenuli su i prvi koncerti. U početku na prostorima BiH, a vrlo brzo i širom bivše Jugoslavije. Grupa je već na početku stekla veliki broj obožavatelja, tako da su neki za neke zakazane koncerte održani i dodatni nastupi. Slogan koji je pratio prvi album "Mi nismo Merlin, mi smo Regina" bio je na samom početku dovoljan razlog da skrene pažnju medija na novu grupu.
Pjesme?

Pjesme za prvi album su nastale krajem osamdesetih i devedesete . Autor pjesama Aleksandar Čović kaže da su prve pjesme nastale pod uticajem grupe "U2". Grupa je prve aranžmane i probe za žive nastupe održavala u jednoj maloj prostoriji na Marin-dvoru u Sarajevu.
Nekad i sad

Sa prvog albuma snimljenog sada daleke 1990. godine, pod imenom Regina, izdvojile su se pjesme “Spavaj”, “Ne pitaj me” i "Kao nekad ona". Već sljedeće godine izlazi drugi album pod imenom "Ljubav nije za nas" sa kojim "Regina" postiže uspeh i širom bivše Jugoslavije. Tokom rata grupa prekida rad u ovom sastavu jer silom prilika ostaju razdvojeni. Od 1992. do 1999. godine Aleksandra Čović nastavlja sa radom u Beogradu gdje grupa u izmenjenom sastavu objavljuje albume "Regina" (PGP-RTS) "Oteto od zaborava ", "Godine lete", "Ja nisam kao drugi", "Kad zatvorim oči" i "Devedesete". Poslije 2000. godine samostalne karijere nastavljaju Aleksandar Čović pod imenom Aco Regina i Davor Ebner sa grupom Gruntibugli, ali ipak u senci uspeha stare "Regine". Grupa Regina u staroj postavi snimila je novi album "Sve mogu ja". Slijede mnogobrojne nagrade na prostorima ex-z i koncertna turneja koja je još u toku.