Zana - Biografija

Danas poznati i priznati tekstopisac Marina Tucaković počelela je da Beograd pored sastava "Bulevar" (i njenog dečka gitariste i pevača Nenada Stamatovića), dobije još jednu jaku pop grupu koja će parirati tada kvalitetnim i sličnim bendovima iz Sarajeva i Zagreba. Pronašla je sjajne muzičare i kompozitore Zorana Živanovića alias Kikamaca i Radovana Jovićevića, kao i vokalnu solistkinju izuzetnih glasovnih mogućnosti Zanu Nimani. I dogovoriše se da grupi daju ime "Zana". Te 1980. godine nastaje i njihova prva singl-ploča sa pesmom "Nastavnice", koja je doživela uspeh kod klinaca i klinceza. Potom sa pesmom "Leto" učestvuju na festivalu "Beogradsko proleće", ali moćni beogradski diskografi iz kuce PGP RTB nisu imali dovoljno sluha, i proglasili su ovaj bend prilično - nekomercijalnim.

U to doba mnogi komercijalni srpski izvođači snimali su u Zagrebu samo zato sto muzički urednici iz PGP RTS-a nisu bili dovoljno inventivni. Tako je bilo i sa grupom "Zana", za "Jugoton" snimaju debi album "Rege za pivsku flašu", koji postaje album godine i doživljava astronomski tiraž od čak 420.000 prodatih "nosača zvuka". Doživljavaju uspeh za uspehom uz hitove "Majstor za poljupce", "Osećam i znam", a sa Željkom Bebekom snimaju legendarnu zajedničku baladu "Jabuke i vino", koja je danas pop-evergrin.

Zbog razmirica u sastavu i zaljubljene Zane Nimani ona odlazi iz sastava, a umesto nje 1985. godine dolazi isto tako odlična pevacica Nataša Gajović. Sa njom snimaju uspešne albume i mega hitove "Vejte snegovi", "Da li čujes, da li osećaš", "Oženićeš se ti", "Još ovaj dan", "Vlak", "Vojna pošta"...

Zbog obaveza prema nauci Nataša nije mogla da spoji buran život i učenje i napustila je svet estrade. Žika i Radovan dovode isto tako sjajnu pevašicu Marinu Živković sa kom snimaju jedan album sa hitom "Rukuju se rukuju". Međutim, nisu imali sreće. Marinin dečko je bio član budističke sekte i ona iznenada odlazi u Indiju. Marina je i danas član maharisijevaca, iako su joj muzikolozi predviđali sjajnu karijeru u pop muzici. Kada je u grupu stigla stasita pevačica visokih glasovnih mogućnosti Jelena Galonjić, Žiki i Radovanu je svanulo. To je bila četvrta beogradska pevačica koja je, na njihovu sreću, i danas u sastavu.

U međuvremenu ovaj prvi srpski pop-bend osvojio je sve sto se moglo osvojiti na estradi i u diskografiji. Učestvuju i pobeđuju na "MESAM-u", dobijaju "Oskar popularnosti", "Zlatni Melos","Melko", u više navrata su proglašavani najboljom pop-grupom druge i treće Jugoslavije, slede turneje, solistički koncerti u Centru "Sava"... I sve to: bez ijedne afere, skandala i frke. Uspeli su da sačuvaju dostojanstvo i dokazali da bez ijedne mrlje u karijeri, uz kvalitetan stvaralački opus, može se uvek imati svoja publika i obožavaoci.

Sa Jelenom sledi prava salva hitova:"Modrice", "Kum", "Princ", "Nisam, nisam (devojka tvoga druga)", "Iz svake flaše", "Mala", "Kućica", "Prijatelji"...Godine 1999. Radovan Jovićević nije imao dovoljno nerava da podnese NATO agresiju i odlazi u Ameriku, gde i danas radi poslove koji nisu vezani za muziku. U sastavu su ostali Žika i Jelena, sa pratećim muzičarima za koncerte.

U 21. godinu postojanja "Zana" ulazi sa novim albumom, a Žika kaže da su tek sada realne šanse da se pojave i na Pesmi Evrovizije, i okušaju se u Evropi. Od legendi našeg pop zvuka može se sve očekivati, jer su odavno dokazali svoje prave i istinske vrednosti.