Vrisak Generacije - Biografija

Bend je osnovan 18. februara 1983. godine u Novom Sadu. Već sledeće godine su bili proglašeni za najbrži bend u Jugoslaviji. Osnivač benda Gaga je u početku svirao bubnjeve, a 1987. godine je prešao na gitaru. On je autor svih pesama i jedini stalni član benda.

Prvih godina mnogo sviraju po celoj Jugoslaviji, samostalno ili kao gosti na nastupima bendova kao što su B.G.K. (iz Holandije), Inferno (iz Nemačke), G.B.H. (iz Engleske). Prve demo snimke su snimili 1988. godine, koji su uz pesme snimljene na kocertima prethodnih godina objavljeni na kaseti "Beer Drinkers ('86-'89)". Decembra 1989. godine snimaju materijal za prvi album, ali odlučuju da ga ne objave. Za numeru "Pijanstvo" Gaga je upotrebio pesmu Vladislava Petkovića Disa. U februaru 1991. godine snimaju spot za pesmu "Pijanstvo". Materijal za drugi album su snimili u januaru 1992. godine. Bend je u februaru 1993. godine proslavio deset godina postojanja i tada je postignut dogovor sa izdavačem "N.S. Production", koji sledećeg meseca istovremeno objavljuje dva albuma - "Beer Drinkers Revenge" (materijal iz 1989.) i "Ponekad mi dođe da puknem od jada" (materijal iz 1992.). Pesme sa oba albuma su snimljene u studiju "Matrix" u Veterniku, a produkciju je uradio Mare Vukmanović.

Bend je zatim napravio pauzu do 1996. godine, kada je objavljen sledeći album "Beer Off", koji je Gaga potpuno sam uradio. Svirao je sve instrumente, pevao, napisao muziku i tekstove (osim za dve numere, za koje je opet upotrebio pesme Vladislava Petkovića Disa). Sa četiri pesme Vrisak generacije je zastupljen na duplom kompilacijskom albumu "No Border Jam 4 & 5" objavljenom u Sloveniji. Krajem 1999. godine izlazi album "Feel So Good To Forget Some Things, But...". Isti materijal je na CD-u objavila i izdavačka kuća "Impact Records" iz Nemačke.

U februaru 2001. godine bend je koncertom u klubu Mašinac u Novom Sadu obeležio osamnaest godina postojanja. Izdavač "Active Time" iz Beograda im izdaje sledeći album "Friendshit", koji sadrži i četiri video-spota, a takođe i reizdanje albuma "Beer Off", koji je dopunjen sa četiri pesme. Album "It Must Be Beeracle" (2004.) i kompilaciju "Best Off" (2005. godine-povodom 22. godišnjice od osnivanja benda) bend je izdao samostalno. U maju 2007. godne albumi "Beer Drinkers Revenge" i "Ponekad mi dođe da puknem od jada" su reizdati na jednom disku. Bend je nastupio na manifestaciji "Ritam Evrope" na prepunom Trgu slobode u Novom Sadu 9. maja 2007. godine. Poslednji album "Brewed In Novi Sad" je izdat krajem januara 2008. godine.

Bend je učestvovao na brojnim domaćim kompilacijskim izdanjima ("Čudeža ne bo", "U Jugoslaviji sve je dobro", "Novi Sad '84-'88. Vol. 1", "Naša četica koraka", "Sunce će mi biti iza leđa", "Došao je kraj" i dr.), kao i na kompilacijama izdatim u inostranstvu ("No Border Jam 4 & 5", "Amp Records Has A Hard-On For Tromaville.com", "Rock City Novi Sad", "Welcome Home, Punk!", "Punk Occupation 3" i dr.).

IZDANJA:

1989 - Beer Drinkers ('86-'89.) [MC]
1993 - Beer Drinkers Revenge [MC]
1993 - Ponekad mi dođe da puknem od jada [MC]
1996 - Beer Off [MC]
1999 - Feel So Good To Forget Some Things, But... [MC]
2000 - Feel So Good To Forget Some Things, But... [CD]
2002 - Beer Off [CD]
2002 - Friendshit [CD, MC]
2004 - It Must Be Beeracle [CD]
2005 - Best Off [CD]
2007 - Beer Drinkers Revenge / Ponekad mi dođe da puknem od jada [CD]
2008 - Brewed in Novi Sad [CD]
___________________________________________________________________________

Podaci su preuzeti sa zvaničnog sajta grupe Vrisak generacije, za ostale informacije posetite: http://vrisak-generacije.tk/