Piloti - Biografija

Grupa Piloti nastala je od muzičara iz grupe Kako, a u prvoj postavi bili su vođa grupe Zoran Lesandrić Kiki (vokal, gitara), Dragan Andrić (bas), Goran Bogićević (gitara) i Nenad Atanasijević (bubnjevi). Svoj prvenac "Piloti" objavili su 27 Avgusta 1981 godine za PGP RTB u produkciji Dragana Jovanovića. Album je snimljen u studiju SM a sve aranžmane uradila je grupa. Muziku za kompletan album uradio je Zoran Lesandrić kao i sve tekstove osim "Imam diplomu", "Svi smo mi ponekad anđeli" i "Veseli momci" koje je napisao zajedno sa Goranom Bogićevićem. Pored navedenih pesama izdvaja se mega hit "Ne veruj u idole" koji je objavljen skoro na svim kompilacijama vezanih za New Wave period, "Nina" i "Novo odelo". Posle velikog uspeha prvog albuma već 20 Aprila 1982 godine grupa objavljuje svoj drugi album "Dvadeset godina" za PGP RTB. Album je snimljen u studiju "Plava Šupa" od 28 Februara do 4 Aprila pod palicom Dragana Vukićevića u produkciji Saše Habića. Sve tekstove i muziku napisao je Kiki a aranžmane je uradila grupa. Sa albuma bih izdvojio pesme "Dvadeset godina", "Noć u gradu", "Džoni je krenuo u rat" i "Ja sam jurio za vetrom". Krajem 1982 godine Piloti su započeli snimanje trećeg albuma "Zvuci civilizacije" koji nikad nije objavljen zbog odlaska Kikija u vojsku i raspada grupe. Povratak na scenu nastao je krajem 84 i početkom 85 godine u novoj postavi. Pored Kikija novi članovi benda su postali Zoran Obradović Ćera (bubnjevi), Safet Petrovac Saja (gitara) i Miško Plavi (bas). U ovoj postavi objavili su svoj treći album "Kao ptica na mom dlanu" 25 Maja 1987 za PGP RTB u produkciji Dušana Petrovića Šaneta. Album je snimljen od Septembra '86 do Aprila '87 godine u studiju "Ša-Na-Na". Kao i na prva dva albuma muziku i tekstove napisao je Kiki osim pesama "Noć čeka nas" zajedno sa Goranom Bogićevićem i "Pišem po zidu" sa Ilijom Stankovićem. Na albumu je svirao veliki broj muzičara: Dejan Grujić (bas), Darko Grujić (klavijature), Vlada Negovanović (gitare), Enco Lesić (klavijature), Valdet Šaćiri (klavijature), Jovan Maljoković (saksofon), Nenad Stefanović Japanac (bas) i Bane Lesandrić (prateći vokali). Dodatnu pomoć i podršku na albumu pružili su Oliver Mandić, Bajaga, Bata Kovač, Zana Nimani i mnogi drugi. Sa albuma pored pesme "Kao ptica na mom dlanu" koja je postala jedan od najvećih hitova te godine izdvojio bih pesme "Kada sanjamo", "Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve" i "Devojka bez imena".
Svoj četvrti album "Osmeh letnje noći" objavili su 11 maja 1988 godine za PGP RTB po prvi put u sopstevnoj produkciji. Album je snimljen u studiju A&G Aprila 1988 godine.Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić a aranžmane je uradila grupa. Na albumu su gostovali Saša Lokner (klavijature), Bane Lesandrić (prateći vokali), Viktorija (prateći vokal u pesmi "Sa tvoje strane ulice") i Zoran Vračević (udaraljke i programiranje). Sa albuma pored velikog hita "Leto" izdojio bih pesme "Ako misliš da sam tužan" i "Ona". U toku 1989 godine grupu je napustio Saja a grupi se pridružio kao stalni član Kikijev brat Bane Lesandrić (bas i akustična gitara, prateći vokali)..
29 Marta 1990 godine za PGP RTB objavljuju svoj peti album "Neka te bog čuva za mene" u sopstvenoj produkciji. Sve tekstove napisao je Kiki kao i muziku osim pesama "Jedino što nam ostaje" obrada Pit Townshenda i "Tihi, tiho" za koju je muziku napisao Bane Lesandrić. Kompletan materijal programirao je Laza Ristovski i ujedno odsvirao klavijature u pesmama "Tiho, tiho" i "To nikad nećeš znati". Snimatelj albuma Vlada Negovanović je odsvirao solo i ritam gitare u pesmi "Kao nekada". Specijani gost na albumu bio je Goran Bregović koji je odsvirao solo gitare u pesmi "Tiho, tiho" kao i Jovan Maljoković (saksofon), Darko Grujić (prateći vokali) i Jelena Galončić (prateći vokali). Pored velikog hita "Tajna je u tebi skrivena" izdvojio bih pesme "Tiho, tiho" i "Neka te bog čuva za mene".
22 Avgusta 1991 PGP RTB objavio je kompilaciju najvećih hitova grupe Piloti na kojoj su se našli najveći hitovi grupe sa prvog, trećeg, četvrtog i petog albuma.
1993 godine za PGP RTS-Komunu objavljuju album "Zaboravljeni" iz istoimenog filma. Album je snimljen u studiju Laze Ristovskog od proleća '92 do proleća '93 godine a masterizovan u studiju "Utopia Digital Studio" u Budimpešti. Album su producirali Kiki, Laza Ristovski i Miško Plavi. Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić osim "Spavaju li oči nebeske" Marina Tucaković i Goran Bregović i "Zaboravljeni" Laza Ristovski. Na albumu su gostovali Goran Bregović, Marko Nafta, Nenad Stefanović Japanac, Bata Božanić i drugi. Sa albuma bih izdvojio pesme "Čini mi se da" i "Kao da je mesec stao za nas dvoje". U periodu od 1993 do 1996 Kiki Lesandrić je radio na velikom broju albuma naših muzičara da bi povratak usledio na festivalu Budva '96 godine sa pesmom "Neverna si", i u Novembru iste godine godine objavljuju svoj poslednji album "Dan koji prolazi zauvek" za Komunu u produkciji Kikija Lesadrića i Igora Borojevića.. Sve tekstove napisao je Kiki Lesandrić a muziku je zajedno uradio sa Zoranom Babovićem. Pored starih članova na ovom albumu u grupi su bili: Nenad Stefanović Japanac (bas), Nenad Jelić (udaraljke, vokal) i Ana Popović (gitara). Na albumu su pomogli Goran Bregović, Maksa Ćatović, Aca Milenković, Miša Amadeus i mnogi drugi. Sa albuma bih izdvojio pesme "Neverna si" i "Dan koji prolazi zauvek". Godina 1997 je ujedno i kraj grupe Piloti a Bread Ventures Records je iste godine objavio kompilaciju sa osamnaest najvećih hitova grupe.

Poklon pesme "Novo odelo" sa prvog "Kao ptica na mom dlanu" sa trećeg, "Ona" sa četvrtog i "Neka te bog čuva za mene" sa petog albuma, a u našoj muzičkoj sekciji možete čuti kompletan prvi i drugi album.