Osvajači - Biografija

Групу су 1990. године основали певач Звонко Пантовић Чипи, гитариста Драган Урошевић, клавијатуриста Небојша Јаковљевић, бас гитариста Саша Поповић и бубњар Миша Раца. У рад бенда био је укључен и басиста Дејан Дачовић, као и клавијатуриста Лаза Ристовски који је био задужен за продукцију, али је повремено и наступао са Освајачима. На своја прва два албума, Крв и лед (објављеном 1990. године) и Сам (објављеном 1995. године), представили су се глам метал звуком, а највећи успех су доживеле њихове баладе Можда небо зна и С ким чекаш дан. После објављивања копилације The Best Of 1997. године Освајачи су престали са радом. Миша Раца се повукао из музике због проблема са дрогом. После снимања песме Вино црвено са групом Први Чин, Пантовић је основао бенд Освајачи Ол Старс коме се убрзо прикључио и Јаковљевић.

Освајачи су наставили рад 1999. у новој постави, коју су, поред Урошевића и Поповића (који је у овој постави Освајача свирао ритам гитару), чинили певач Ненад Јовановић, басиста Саша Марковић и бубњар Ненад Бранковић. После објављивања промо сингла са песмама Само ти и Минут ћутања, Освјачи су снимили албум Врелина, на коме се налази и обрада песме Rainbow Eyes групе Реинбоу (у препеву названа Трагови). Освајачи су се поново распали већ исте, 2000. године, а Јовановић се 2003. године прикључио хард рок групи Стратус.

2005. године Пантовић и Урошевић су поново окупили Освајаче. Поред још једног првобитног члана Освајача, клавијатуристе Небојше Јаковљевића, остали чланови групе су Микица Здравковић и Дејан Николић.

Повратак Освајача прати и снимање новог албума који ће највероватније изаћи до октобра 2011. године. Нове песме Оглас, Вест дана, Превара итд. имају велике оцене публике која је премијерно чула извођење ових песама у крагујевачком клубу Синема у фебруару ове године.


Чланови
Звонко Пантовић
Драган Урошевић
Небојша Јаковљевић
Микица Здравковић
Дејан Николић


Студијски албуми
1991. Крв и лед (ПГП РТБ)
1995. Сам (ПГП РТС)
2000. Врелина (Тејк Ит Ор Лив Ит)

Преузето са википедије