Merlin - Biografija

Dino Merlin je, uz Kemala Montena, najzna─Źajniji bosanskohercegova─Źki kantautor, te va┼żan doma─çi kompozitor i izvo─Ĺa─Ź pjesama rock, etno popa i zabavne muzike sa folklornim elementima.

Edin Dervi┼íhalidovi─ç ili "Dino Merlin", ┼íto je njegovo scensko ime, ro─Ĺen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, gdje provodi djetinjstvo i gdje se ┼íkoluje. 1983. godine Dino osniva muzi─Źku grupu "Merlin" za koju pi┼íe tekstove i muziku, i gdje pjeva, ─Źime postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na podru─Źju biv┼íe Jugoslavije.

Svoju solo karijeru Dervi┼íhalidovi─ç zapo─Źinje 1991. godine pod scenskim imenom "Dino Merlin". Tekstovi za masovnu publiku, proiza┼íli iz li─Źnog iskustva, jedan su od glavnih razloga koji mu omogu─çuje da na bosanskoj i regionalnoj muzi─Źkoj sceni slovi za jednog od najve─çih autora. Sve ─Źe┼í─çe Dino upotrebljava instrumente orijentalne, etno muzike, uskla─Ĺene sa novim zvucima elektronske muzike. Odli─Źan primjer za to je pjesma "Sam" sa njegovog pretposljednjeg albuma "Sredinom".

Od 1991. do danas, snimio je nekoliko albuma, od kojih je nekoliko kompilacija i koncertni. Pri tome je album "Sredinom" (2000) bio jedan od najprodavanijih, ako ne i najprodavaniji album na podru─Źju ─Źitave Jugoisto─Źne Evrope u posljednjih deset godina.

Po izlasku albuma "Sredinom", Dino organizuje koncert u Sarajevu na koji dolazi vi┼íe od 80.000 ljubitelja njegove muzike. Na svoju dugu listu uspjeha, dodaje i dva u─Źe┼í─ça za nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije. 1999. godine Dino Merlin odnosi i pobjedu, te predstavlja Bosnu i Hercegovini na eurovizijskom finalu u Jerusalemu, osvajiv┼íi visoko ┼íesto mjesto, koje je dosad na┼í drugi najbolji plasman na ovom takmi─Źenju. Sa uspjehom u─Źestvuje i na nekoliko me─Ĺunarodnih festivala (Danska, Turska, itd.). On je i autor prve bosansko-hercegova─Źke himne "Jedna i jedina".