Poslastice, torte i kolači - Vocna torta

Podmazati dva okrugla pleha i posuti brasnom. Ukljuciti rernu na 350' F. Umutiti 14 bjelanaca sa 14 punih kasika secera i dodati 7 zumanaca, a zatim umijesati 1 kasiku ulja i ovlas 16 kasika brasna. Peci u dva pleha.

Fil: Staviti da uzavri 750 ml mlijeka i 9 punih kasika secera. Umutiti 7 preostalih zumanaca sa 9 kasika secera, dodavati naizmjenicno 250 ml mlijeka i 7 punih kasika brasna i usuti u uzavrelo mlijeko. Stalno mijesati i kada se mijesajuci moze vidjeti dno posude, staviti da se ohladi, dodati vanilu i promijesati.

Isjeckati 4 banane, jagode, 3 kivija, 1 pomorandzu. Ocijediti iseckani ananas i sve umijesati (ostaviti malo jagoda i kivija za ukrasavanje). Moze se dodati i drugo voce (kajsija, breskva, i sl). Dodati mrvice od patispanja koje se izdube da lice na cinije i malo krema (1/3).

Sa kremom namazati udubljenje patispanja i uneti vocnu masu i poklopiti sa drugim patispanjem. Premazati tortu sa kremom i ostaviti da prenoci u frizideru. Ukrasiti sa slagom i vocem premazanim sa fruit glaze.

- hvala Claudia