Lepota - Aromaterapija: recepti protiv zimske melanholije

Mesavine esencijalnih ulja koje nam pomazu da popravimo svoje raspolozenje u zimskom periodu.

Nedostatak zelenila, sivo nebo, snezni prekrivac, smanjena aktivnost, kratki dani i hladnoca zimi nas cesto dovode u stanje koje zovemo ‘zimska melanholija’. Ovde spadaju osecanja tuge, depresije i gubitka energije.

Mesavine esencijalnih ulja koje ovde navodimo pomazu da se zimski period sto lakse podnese. Ulja citrusa su specijalno naglasena jer imaju svojstva da enegizuju i podignu raspolozenje i koncentraciju. Pomorandza, limun i grejfrut su vrlo pristupacna ulja (narocito pomorandza) i vecina ljudi zaista uziva u njihovoj aromi.

Kada birate i koristite ulja, obavezno preduzmite sve mere predostroznosti i zapamtite da se esencijalna ulja ne koriste kao zamena za prepisani medicinski tretman.

Mesavina #1

3 kapi pomorandze

· 2 kapi grejfruta

Mesavina #2

· 4 kapi pomorandze

· 1 kap ylang-ylanga

Mesavina #3

· 3 kapi pomorandze

· 2 kapi djumbira

Mesavina #4

· 3 kapi grejfruta

· 2 kapi cempresa

Mesavina #5

· 3 kapi bergamota

· 1 kap divlje narandze (neroli)

· 1 kap jasmina

Uputstvo: Izaberite jednu od navedenih mesavina. Zatim, odaberite metod upotrebe ove mesavine i pratite uputstva navedena ispod:

Ulje za kupanje:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 3, da biste dobili ukupno 15 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Ulja za kupanje’.

So za kupanje:
Sa odabranom mesavinom od 5 kapi ulja, postupite po uputstvu iz teksta ‘Soli za kupanje’.

Ulje za masazu:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 2, da biste dobili ukupno 10 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Ulje za masazu’.

Osvezivac vazduha:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 6, da biste dobili ukupno 30 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Osvezavanje vazduha’.

- hvala e-s