Lepota - Aromaterapija: koje probleme resava

Aromaterapija je narocito efektna kod stresa, napetosti i psihosomatskih problema, misicnih i reumatskih bolova, poremecaja u varenju i zenskih problema, kao sto su PMS, tegobe menopauze i depresija nakon porodjaja. Evo detaljnjeg izvestaja sa klinickih istrazivanja:

Ponasanje
Postoje znacajni dokazi da mirisne komponente esencijalnih ulja imaju znacajan efekat na um i ponasanje. Studije na zivotinjama pokazuju da su hiper-uzbudjeni misevi smireni aromom lavande, sandalovine i drugih ulja kojima su naprskani njihovi kavezi. Isti misevi su bili vrlo iritirani kad su bili izlozeni aromi timola i jos nekih supstanci. Sva ova ulja su nakon 1 sata bila registrovana u krvotoku ovih miseva.

Spavanje
U istrazivanju objavljenom u casopisu British Medical Journal Lancet, stariji pacijenti su ‘spavali kao bebe’ kada je miris prostrujao u njihove spavace sobe nocu. Ovi pacijenti su se ranije zalili da ne mogu da zaspu, i cesto su uzimali pilule za spavanje, pre nego sto su poceli da praktikuju aromaterapiju.

Tegobe nakon porodjaja
U jednom istrazivanju, 635 zena je nanosilo razblazeno ulje lavande na njihov perinelni predeo (deo tela izmedju vagine i rektuma) nakon porodjaja. Zene su prijavile znatno poboljsanje i olaksanje izmedju treceg i petog dana. (Tegobe su inace najgore u ovom periodu, kako je pokazala kontrolna grupa pacijentkinja).

Prehlade
Dobro ustaljeno misljenje (i istorijski i naucno) je da je za prehladu najbolje vruca pileca supa. Istrazivanja su imala za cilj da otkriju da li je ovaj efekat u stvari rezultat pare na ivici nozdrva, i da li aroma pilece supe ima neke veze. Rezultati su pokazali da je sama pileca supa efektnija od pare, i na taj nacin dokazala efektnost arome.

Stres
U istrazivanju vrsenom u bolnici Memorial Sloan-Kettering u Njujorku, pacijenti podvrgnuti zamisljanju magnetnom rezonancom prijavili su 63% manje klaustrofobicnih tegoba nakon sto su bili izlozeni aromi vanile. Nije bilo promene u njihovom pulsu. Ocigledno, ovaj miris je smanjio napetost, verovatno zbog lepih secanja izazvanih vanilom.
Kod drugog istrazivanja, 122 pacijenta na intenzivnoj nezi, prijavili su da se mnogo bolje osecaju od kada je primenjivana aromaterapija u vidu arome lavande (u poredjenju sa periodom kada su dobijali samo masazu). Ni jedna promena u vidu krvnog pritiska, disanja ili pulsa nije primecena kod ovih pacijenata za vreme trajanja aromaterapije.

Muska seksualnost
Cirkulacija krvi muskog polnog organa je znacajno poboljsana prilikom tretmana lavandom. Muskarci koji vaze za seksualno veoma aktivne odlicno su reagovali na lavandu i orijentalne zacine; starije muskarce je najvise privlacila vanila. Ove studije su pokazale da je aromaterapija uspesna terapija u borbi protiv muske impotencije razlicitih oblika, od bolesti krvnih sudova, do psihogenicnih faktora.

- hvala e-s